Понеделник, 17 Февруари 2020

Вторник, 14 Януари 2020 13:03

Будапеща търси ново „политическо семейство”

Френският вестник Ouest-France изтъква приноса на Орбан, Джонсън, Фарадж и Тръмп за възраждането на консервативното движение, както и засилените връзки между Унгария и Китай

 

Докато влиятелната Европейска народна партия (ЕНП) обмисля изключването на управляващата в Унгария партия ФИДЕС, премиерът Виктор Орбан активно установява международни контакти в опит да намери ново „политическо семейство“, пише френският вестник Ouest-France, цитиран от "Фокус". Въпреки критиките от страна на Европейския съюз, той укрепва отношенията с Русия, осъществява съвместни проекти с Китай и се надява на „специални отношения“ с правителството на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън.

Според изданието, на 8 януари Орбан е провел разговори с полския си колега Матеуш Моравецки и с Ярослав Качински, партийният лидер в сянка, с които е обсъдил сътрудничество в рамките на реформите в ЕС. Въпреки че няма точна информация за съдържанието на разговора, обаче, Орбан публикува съвместна снимка с полските политици и подписва: „Заедно сме сила, а поотделно сме слаби“.

Докато ЕС се готви да започне мащабна реформа и през януари ще организира конференция за бъдещия бюджет, Будапеща и Варшава правят всичко възможно, за да избегнат евентуална изолация. По време на председателството на Жан-Клод Юнкер в Европейската комисия имаше конфликт между Брюксел и двете страни по въпроса за миграцията, както и спазването на принципите на независимата съдебна система и медиите. Сега, с идването на поста на Урсула фон дер Лайен, отношенията с Унгария може да съсипят международните й контакти: увеличавайки техния брой през последните шест месеца, Орбан иска да получи някаква свобода на действие в тази област.

Позовавайки се на статия на The Financial Times, френското издание отбелязва, че Будапеща работи за възстановяване на дипломатическите отношения с режима на Башар Асад, а също така не подкрепя ЕС, който осъди изграждането на израелските селища в Палестина и влизането на турски войски в Сирия. Що се отнася до Русия, правителството на Орбан призна руските паспорти, издадени на имигранти от Източна Украйна, и също преговаря за присъединяване към Евразийската банка за развитие, създадена от Русия и Казахстан през 2006 г. Тези действия дразнят европейските дипломати, въпреки че в Унгария напомнят, че винаги са гласували за пакет от европейски санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим и не са единствената страна, поддържаща отношения с Дамаск. Въпреки това Виктор Орбан не крие интереса си към Русия.

Друга източна дестинация за Будапеща е Китай, с който унгарското правителство засилва контактите през последните години. По-специално, Пекин се радва на ниски данъци за предприятията, които създава в Унгария, а миналата година Будапеща бе в центъра на конфликта между Пекин и Вашингтон за разпространението на 5G-мрежата и стратегията на Huawei. Според Ouest-France, Унгария редовно използва право на вето и блокира решенията на ЕС, които са неблагоприятни за китайците. Също така в страната се намира един от най-важните сървъри на Huawei в Европа, а самата компания има сключени правителствени договори в областта на телекомуникациите.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

По време на пътуване до Будапеща миналия февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео даде да се разбере на Орбан, че „Русия не е единствената страна, която иска да отслаби демокрацията в този регион“. Той открито предупреди, че Китай може да осъществи връзки, от които по-късно на Будапеща ще й бъде трудно да се отърве.

Според автора на статията, Китай използва формата „16+1“, за да раздели Европа. Като част от мащабен проект за създаване на „Новия път на коприната“, Пекин изгражда партньорства с 16 държави от Централна Европа: Естония, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Македония. Освен това през декември Пекин и Будапеща подписаха споразумение за откриване на филиал на Университета Фудан в Унгария, първия китайски университет на европейска земя.

И накрая, френски вестник отбелязва сближаването между Лондон и Будапеща, което Тим Монтгомъри, съветник на британския премиер, нарече „специални отношения " по аналогия с американските. Освен това, по време на пресконференция на 17 декември в столицата на Унгария, той изтъкна приноса на Орбан, Джонсън, Фарадж и Тръмп за възраждането на консервативното движение.

Според изданието такава всеобхватна дейност на Виктор Орбан частично е продиктувана от тактическото изчисление: Унгария е малка държава и за да бъде изслушана в ЕС и НАТО, трябва да вдигне цената си. Говорейки тази седмица за възможното създаване на нова консервативна група в Европейския парламент, Орбан изрази ясно желание да „балансира Макрон“ с десни партии. В тази връзка решението за изключване или запазване на членството на ФИДЕС в ЕНП, което ще бъде прието през следващите седмици, ще бъде от решаващо значение.

източник: "Фокус"

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 14 Януари 2020 13:03
  Европейският маратон на Нинова. Знаци и въпроси

  Нинова е първият български политик приет от главният прокурор на ЕС - Лаура Кьовеши.

  За първи път лидер на опозицията в България бе приет в рамките на два дни от всички висши представители на европейските институции в Брюксел. 

  В средата на седмицата, на 5 и 6 февруари, успоредно със срещите на върха на правителствените  ръководители на страните членки на ЕС, които обсъждаха многогодишната финансова рамка на Съюза и Европейския зелен пакт, председателят на БСП Корнелия Нинова предприе ударен политически маратон - срещна се с всички отговорни фактори на европейската политика и власт: - законодателна - с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателя Клара Добрев; - изпълнителна – с вицепрезидента на Европейската комисия, комисаря за утвърждаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас; - местна  - в Комитета на регионите в Европа; - съдебна  - с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши; - социална – в Икономическия и социален комитет, където са най-големите работодатели и инвеститори и  работническите профсъюзи; - с лявото политическо семейство - с председателя на Парламентарната група на социалистите в Европа Ираче Гарсия.

 • Вторник, 14 Януари 2020 13:03
  Das Handelsblatt: Американските санкции заплашват „Северен поток-2“, но може ли Европа да отвърне?

  Има противоотрова, но европейците се колебаят да я използват. Точно както ЕС реагира с ответни такси срещу митата на САЩ, той може и да отвърне със санкции срещу американските компании. Във военно отношение, сравнен с Вашингтон, ЕС може да е джудже, но в икономическо, Брюксел тежи на мястото си, дори в поставен пред САЩ 

 • Вторник, 14 Януари 2020 13:03
  Противници на СЕТА протестират пред парламента

  Противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се събраха пред Народното събрание на протест срещу ратификацията на търговската спогодба.

Оставете коментар