Вторник, 25 Февруари 2020

Вторник, 21 Януари 2020 14:33

Държавен рекет или ГЕРБ-лобизъм?

В чий интерес, на каква цена и как се нарича държавната власт, която се меси толкова пряко в бизнеса!?

Проф. Светлана Шаренкова

2020 година завари държавата в тежка криза, свързана с безводието, мръсния въздух и вноса на боклук за горене, в т.ч от италианската мафия!

И точно в този момент на нерешени жизненоважни проблеми, управляващите решиха да одържавяват хазартния бизнес!

За никого не е тайна, че това решение е насочено главно срещу бизнеса на Васил Божков, а това от своя страна сериозно ще разклати стабилността на легендарния футболен клуб „Левски”, финансиран от Божков.

Но в случая важното е да се разбере каква е целта на подобна крайна стъпка точно в този момент?

Кризисен PR - за да се отклони общественото внимание от реалните проблеми и разпада на държавата, или желание за пренареждане на сферите на влияние в този доходоносен бизнес?

Ако е последното, ключови са въпросите: В чий интерес, на каква цена и как се нарича държавната власт, която се меси толкова пряко в бизнеса!?

Махалото отива от една крайност в друга – от свръхлиберален режим към фактическо национализиране на хазарта. И едната, и другата крайност са лоши и трябва да се търси златната среда.

Важно е държавата да действа принципно, да въведе ясни и дългосрочни правила, които да важат за всички.

Странно е, че подобна стъпка предприема едно дясно правителство, което при всички други казуси е застъпвало интересите на едрия бизнес. Същата власт постоянно ни натрапва мантрата, че държавата е лош стопанин и всекидневно „аутсорсва” нейните дейности чрез мащабни обществени поръчки на частни фирми, за да се случвали нещата!? Защо изведнъж управляващите си противоречат?

Не са взети предвид и други фактори и най-вече социалните: хазартът в бедна България е социален феномен, защото огромното мнозинство от търкащите билетчета го правят не от страст по играта, а като последна надежда за достоен доход и успех в живота. Изкореняването на масовата мания по игрите на щастието е въпрос на подобряване на живота на обикновения българин и на повече предвидимост и шансове за бъдещето му.

Наред с това важно за икономиката решение е на път да се вземе без широк обществен дебат и оценка за плюсовете и минусите.

Какво да бъде справедливото данъчно облагане, как частните хазартни фирми да бъдат ангажирани повече със спомоществователство на културата, образованието, спорта, екологията, здравеопазването?

Как да бъде организирана и регулирана рекламата в медиите и лотарийните пунктове? Но такъв дебат не се задава на хоризонта…

Правителството на Борисов няма намерение да въведе ясни правила и принципи. Защото досега трябваше да се заеме преди всичко с монополистите, които системно ощетяват българина с непосилните и надути сметки за ток, парно, вода, трябваше да върне на държавата ЕРП-тата и добива на стратегически ресурси. Това явно не са негови приоритети и затова решението за хазарта е проява на двоен стандарт и държавен рекет, с който управляващите искат да си назначат удобни бизнесмени в печеливши сектори.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 21 Януари 2020 14:33
  Румен Гечев: България е на дъното в ЕС по икономически растеж, ГЕРБ лъжат с данните

  "На основата на сравнителен икономически анализ установихме, че митниците и Министерство на финансите умишлено са подали погрешна информация на НСИ и БНБ. В резултат на което, при засичане на данните, заключихме, че ГЕРБ лъжат с оповестения от тях икономически растеж. Икономическият растеж, г-н Горанов, г-н Борисов, няма да е между 3,5% и 3,7%, няма и да е в размер на свалените след това от Вас проценти 3,3-3,4, а ще е много по-малко и вие го знаете това. 4 млрд. лв. от вноса въобще ги няма." Това заяви Румен Гечев, депутат от ПГ на "БСП за България", пред БНТ.

  На въпрос дали са проверени данните с БНБ и НСИ, депутатът на левицата потвърди, че е говорено с тях и че двете институции са потвърдили правотата на извършените от БСП сметки и изчисления. Гечев обясни, че е хубаво, че все пак има статистическо увеличение на износа, но че за съжаление няма реално намаление на вноса, такова има само на хартия. Той смята, че това е сериозен проблем, обърква статистиката и я прави невярна.

 • Вторник, 21 Януари 2020 14:33
  Драгомир Стойнев към управляващите: Президентът не е виновен, че ви освиркаха

  Депутатът от БСП по повод декларацията на ГЕРБ, че президентът поругал паметта на Васил Левски, включвайки се в шествието

 • Вторник, 21 Януари 2020 14:33
  ГЕРБ с декларация: Поругаването на паметта на Апостола премина под патронажа на Радев

  Управляващата партия призова президента да се извини за "безпрецедентния гаф"

Оставете коментар