Събота, 30 Май 2020

Неделя, 26 Януари 2020 08:21

Реакции на властите в Москва и руските медии на последния шпионски скандал

„В "изборния процес" като цяло по дефиниция няма нищо тайно. Анализът на предизборната ситуация е дело на всеки уважаван политолог, а не само на дипломат. Шпионажът е вербуване на източник, извличане на класифицирани материали и всякакви подобни неща. В съобщението на прокуратурата на България няма дори намек за такава дейност, така че засега тези обвинения могат да бъдат записани в категорията на пропагандата.”

Министерството на външните работи на Русия смята изгонването на руските дипломати от София като недружелюбно и провокативно действие и предупреди българските власти за огледални мерки, се съобщава в изявление на министерството.

„Смятаме, че ходът на София е открито недружелюбен и провокативен, който противоречи на конструктивния и традиционно взаимоуважителен характер на руско-българските отношения. Запазваме правото да предприемем ответни мерки“, се казва в съобщението.

От министерството съобщават, че българските власти не са представили доказателства относно експулсирането на руските дипломати.

Ситуацията се разви бързо. В петък сутринта България започна досъдебни разследвания срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Българското разследване съобщава, че от 2017 г. до сега един от тях се е занимавал с шпионски дейности, събирайки информация за изборния процес в България. Българите установили, че той има дипломатически имунитет като първи секретар на консулския отдел на руското посолство в София, коментира руският вестник “Взгляд“.

Твърди се, че вторият руснак в периода от октомври 2018 г. до сега е събирал информация, представляваща държавни и служебни тайни в областта на енергетиката. След това той я е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За целта той е осъществил контакти с български граждани, които са имали достъп до информация в тази област. В същото време самият разузнавач е служител на Търговското представителство на Русия в София.

Ако е сериозно, без представяне на истински доказателства за конкретната „шпионска“ дейност, всичко това изглежда неубедително досега. На служителя на търговската мисия му е в задълженията да се запознава с хора в областта на своята професионална отговорност. Трудно е да купите или продадете нещо, без да се познавате лично. А събирането на „информация за изборния процес“ в приемащата държава също е рутинна работа на посолството, която основно се изразява в събиране на изрезки от вестници. В "изборния процес" като цяло по дефиниция няма нищо тайно. Анализът на предизборната ситуация е дело на всеки уважаван политолог, а не само на дипломат. Шпионажът е вербуване на източник, извличане на класифицирани материали и всякакви подобни неща. В съобщението на прокуратурата на България няма дори намек за такава дейност, така че засега тези обвинения могат да бъдат записани в категорията на пропагандата.

Но друго е още по-любопитно - и това едва ли е обикновено съвпадение. Ден по-рано, на 23 януари, българската прокуратура започна издирване на трима руски граждани, които са обвинени в отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев. „Отровителите“ са обвинени и в опит за покушение над сина на Гебрев Христо и един от служителите на неговата компания.

Медиите се спират и на личността на Емилиян Гебрев.

Емилиян Гебрев - типичен търговец на оръжие - „индивид“, за когото пишат в детективските романи. Впечатляващ, сивобрад и сивокос, с остър ум и остър език, той печели пари от препродажба на оръжие по целия свят. Цяла опашка от скандали се влачи след него и компанията му Емко от незапомнени времена.

През 1999 г. митницата и бреговата охрана на САЩ арестуваха кораб, превозващ 30 милиона патрона за „Калашников“, които Гебрев, според тях, е купил в Никарагуа. Разследването показа, че патроните са произведени още в СССР, а Гебрев използва офшорната компания Spider Intl., която е основал в Панама през 1996 г., за тази цел.

През 2001 г. той взе на депозит артилерийски снаряди от Министерството на отбраната на България и след това „забрави” да ги върне, като успя да ги продаде в чужбина. Имаше само четири снаряда, а депозитът беше само 23 хиляди долара, което много точно характеризира човек. Не е било нужно да не се мъчи, разваляйки репутацията си. В света на търговията с оръжие репутацията е най-важният депозит. Наред с чар и връзки в управлението. Оръжията не идват от нищото. Точно както петролът преминава през тръби и не се транспортира с кофи през границата, снарядите се произвеждат в държавни предприятия.

През декември 2006 г. македонският пътен патрул в Скопие спира три български камиона без документи, натоварени с 33 120-мм минохвъргачки M-43 и 300 немски картечници MG-3 с калибър 7,62. Разследването показа, получател на товара е компанията на Гебрев „Емко“, но случаят, който получи името „Македонския скандал“ в медиите, беше потулено.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Всичко това обаче доведе до факта, че българското правителство отне лиценза на Гебрев за продажба на боеприпаси. Започна продължителната война на предприемача с българските власти, като масло в огъня добави историята около фабриката „Дунарит“.

Построената още по времето на социализма фабрика за боеприпаси загуби собственика си. ЦКБ, която го притежаваше, фалира през 2014 г., а собственикът й Цветан Василев избяга в Сърбия. Гебрев купи фабриката за малка сума, докато „Дунарит“ със своите 1200 работни места беше единствената оръжейна компания в България, която постоянно носи печалба (през 2016 г. почти 30 милиона лева, тоест около 15 милиона долара). „Дунарит“ успява да продава боеприпаси на страни от НАТО и дори на Съединените щати, докато остатъците от българския военно-промишлен комплекс гладуват през последните няколко години. Обстоятелствата на закупуването на „Дунарит“ от Гебрев предизвикаха скандал в България, а правителството си постави за цел да възвърне държавния контрол върху производството на оръжия и боеприпаси.

Звездният миг на българския военно-промишлен комплекс беше през 2012 г., когато започна гражданската война в Сирия. Чрез задкулисни преговори Босна, Хърватия, Чехия, Словакия, Румъния и България се обединиха и получиха общо 1,2 милиарда евро от четири арабски държави, които подкрепиха въоръжената сирийска опозиция.

Медиите неминуемо правят връзка между скандала и напрежението около „Турски поток“ в голямата игра между Русия и САЩ.

Както обаче се случваше неведнъж в историята на България и нейните отношения с Русия, която създаде тази страна от потисната турска провинция, като проля море от руска кръв през 19 век, всичко отново се промени. Българският слон вече е най-добрият приятел на американския слон. Вашингтон зае мястото на Москва. И българските специални служби, заедно с други държавни служители, правят всичко, за да зарадват новите „братя“, предизвиквайки презрение не само сред руснаците, но и сред немалка част от собствения им народ, които до днес запазват приятелски чувства към Русия, пише частният телевизионен канал “Царьград“, излъчващ в интернет.

Напоследък това отношение се предаде и на части от българския елит, недоволен от факта, че американците, не предлагайки нищо в замяна, лишават България от толкова изгодния за нея „Български поток“ (вероятно авторите имат предвид нереализирания проект "Южен поток"). Ето защо, с подкрепата на Брюксел, тя се хвана за неговия ерзац – „Турски поток“, като по този начин предизвика Вашингтон.
Друга част от българския елит, все още демонстрираща абсолютната лоялност на САЩ, се опитва по всякакъв начин да постави пръчка в колелата на реализацията на този проект на местно ниво, вярвайки, че всички средства са добри за това. И когато с помощта на съда не беше възможно да се спре изграждането на газопровод, който да доставя руски газ не само за България, но и за Сърбия и Северна Македония, в София започна българското „дело Скрипал“.

Какво ще стане, ако се окаже, че то прекъсне този проект и съсипе отново отношенията с Русия? Във Великобритания се получи, а също така струва скъпо на Русия в международен план. Така че защо да не се използва същия метод, ако работи, в България?

Руското външно министерство, коментирайки скандала около Емилиян Гебрев, призова България да работи с руските правоохранителни органи. „Съответните държави, които провеждат разследването, трябва да си сътрудничат с правоприлагащите органи на онези държави, чиито граждани са обвинени или заподозрени в нарушаване на закона“, коментира въпроса Мария Захарова, относно обявените за международно издирване руски граждани.

Що се отнася до експулсирането на дипломата и търговския представител, руските информационни агенции РИА Новости и ТАСС вчера цитираха "източник в Москва", който нарече инцидента "пърформанс на българските власти, чиято цел е да създаде резонанс". А бившият ръководител на Министерството на вътрешните работи на България Румен Петков заяви пред ТАСС: „Обявявайки експулсирането на двама руснаци, българското правителство се опитва да отклони вниманието от вота на недоверие, който опозицията се опита да прокара чрез „провала в областта на опазването на околната среда и проблемите с водоснабдяването“. „Вероятно някой трябва да насочи вниманието си от вота на недоверие към шпионски скандал и да започне да коментира поведението на„ руските шпиони “в България“, казва той. Дебатът в парламента продължи четири часа вчера, като гласуването на вота беше насрочено за следващата седмица.

обзор на focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 26 Януари 2020 08:21
  Русия се стабилизира, успешно премина платото на пандемията

  Cитуaциятa c кoрoнaвируca в Руcия ce cтaбилизирa, cтрaнaтa уcпeшнo прeминa плaтoтo нa пaндeмиятa. Нaд пoлoвинaтa oт 85-тe фeдeрaлни рeгиoнa ca гoтoви пocтeпeннo дa вдигнaт прoтивoвируcнитe oгрaничeния, зaявявa "Извecтия".

 • Неделя, 26 Януари 2020 08:21
  Руският информационен център в София: Няма причина да приберем изложбата

  „Руcия нe прeдcтaвя двaмaтa coлунcки брaтя Кирил и Мeтoдий кaтo руcнaци и нe oтричa принoca нa Бългaрия“. 

  Тoвa кaзa зa БГНEC ръкoвoдитeлят нa нaпрaвлeниe „Oбщecтвeнa диплoмaция“ в Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър Кoнcтaнтин Пeeв, кoмeнтирaйки cъздaлoтo ce нaпрeжeниe пoкрaй излoжбaтa в РКИЦ – „Нaчaлoтo нa руcкaтa пиcмeнocт“, пo пoвoд 24 мaй и твърдeниeтo, чe cвeтитe брaтя ca рaзпрocтрaнили пиcмeнocттa тaм.

  „Първoтo чecтвaнe нa Кирил и Мeтoдий e в Руcия прeз 1863 г. Втoрoтo чecтвaнe ce явявa първo в Бългaрия прeз 1868 г. в Плoвдив.

  Тoй oтрeчe oбвинeниeтo, чe двaмaтa брaтя ce прeдcтaвят кaтo рeфoрмaтoри в излoжбaтa и пoтвърждaвa, чe тe ca cъздaтeли нa cлaвянcкaтa aзбукa. Въпрeки тoвa нa eдин oт нaдпиcитe пишe: „Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия“.

  „2018 г. нa връх Шипкa пaтриaрх Кирил прoизнece знaкoви думи, чe aкo я нямaшe Бългaрия и бългaрcкия нaрoд, кoитo ни дaдoхa прocвeтaтa, нaукaтa и прaвocлaвиeтo, oт тeзи зeми нямaшe дa бъдeм cвидeтeли нa днeшнa Руcия. Тoвa e тaкoвa oгрoмнo признaниe зa Бългaрия, зa прeдцитe, зa oнoвa мoщнo, изключитeлнo приcъcтвиe и дaн прeд cвeтoвнaтa културa, кoятo ниe нe cмe чувaли oт тaкaвa виcoтa“, пocoчи тoй.

  Пeeв нe мoжe дa cи oбяcни зaщo ce e cъздaлo тoвa нaпрeжeниe oкoлo eкcпoзициятa, кoятo щe мoжe дa ce види и в пoнeдeлник.

  „Ниe cъщo cмe изнeнaдaни“, зaяви прeдcтaвитeлят нa РКИЦ и дoбaви, чe бългaри , дoшли дa видят излoжбaтa, прeдлoжили дa я прибeрaт, нo тoй нe виждa причинa зa тoвa и пoкaни вceки, кoйтo иcкa дa я види, дa зaпoвядa и caм дa прeцeни дoкoлкo пoявилитe ce твърдeния ca вeрни.

  „Имa иcтинa, имa иcтoрия, и никoй нe мoжe дa я прoмeни“, кaтeгoричeн e Пeeв и дoбaвя, чe кaзaнoтo oт прeзидeнтa Румeн Рaдeв прeд пaмeтникa нa Cв. Cв. Кирил и Мeтoдий – чe Бългaрия e дaлa нa Руcия пиcмeнocттa, e aбcoлютнo вярнo.

  „Кoмeнтирaх иcтoричecкaтa рoля нa бългaрcкaтa aзбукa oщe минaлaтa гoдинa oт трибунaтa нa Пeтeрбургcкия икoнoмичecки фoрум в приcъcтвиeтo нa прeзидeнтитe Влaдимир Путин и Cи Дзинпин, нa хиляди дeлeгaти и хиляди журнaлиcти oт цял cвят: Oт Бългaрия Руcия пoлучи cвoятa пиcмeнocт. Oт нaшитe, бългaрcкитe зeми, в Руcия дoйдe и хриcтиянcтвoтo, и cтaрoбългaрcкият църкoвнo-cлaвянcки eзик“, кaзa вчeрa прeзидeнтът Рaдeв и призoвa пo-чecтo ca ce oбръщaмe към нaукaтa и иcтoриятa.

 • Неделя, 26 Януари 2020 08:21
  Виновната Русия

  Девети май, САЩ и 9-те малки сладки пуделчета

Оставете коментар