Четвъртък, 02 Април 2020

Сряда, 05 Февруари 2020 13:12

Светлана Шаренкова: Отговорният президент. Радев избра да застане на страната на народа!

Президентът Румен Радев сне политическото си доверие от кабинета „Борисов 3”.

Това е изключителна стъпка в новата ни история – с тази формулировка (или с подобна) това се е случвало четири пъти – на Боянските ливади от президента Желев през 1992 г., през 1999 г. с репликата „Иване, кажи си!”, изречена от президента Стоянов по адрес на премиера Костов, през лятото на 2014 г. от президента Плевнелиев към кабинета „Орешарски”.

Факт е, че снемането на политическо доверие е дълбоко символен акт – държавният глава, пряко избран и черпещ легитимност пряко от народа, изрича от името на народа, че държавата е в системна криза, че управляващите са загубили не само доверието на хората, но и способността да решават техните проблеми.

Силни и верни са аргументите на Румен Радев: парализа на цели системи, липса на воля за реформи и борба с корупцията, екологична криза, причинена от управленско безхаберие и алчност на шепа бизнесмени, законодателство, превърнато в инструмент за лобизъм, търгуване с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване, сплашване на недоволните и нарушаване на граждански свободи, разпад на държавността и отнемане на бъдещето ни като нация.

„Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи”, заяви президентът.

Словото на държавния глава съдържаше точните диагнози на действителността в България и именно затова думите на Радев вбесиха толкова премиера, министрите и присъдружните медии и коментатори.

Но кой може да отрече, че отговорността за случващото се в страната е на днешните управляващи, които са на власт от почти 10 години?
Кой ще отрече, че живеем от скандал в скандал и от криза в криза, а решенията ни се поднасят под формата на гасене на пожар, а не на стратегически мерки и политики?

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Кой ще отрече, че пропастта между властта и народа е огромна и че изборите, спечелени с контролиран вот и невалидни бюлетини, не дават нужната легитимност на тази власт?

Думите на президента изискват не сръдни и обидни квалификации от властта, а разумен диалог между институциите в името на бъдещето на България. Засега управляващите не дават сигнали, че ще проявят мъжество да признаят грешките си и да потърсят национално отговорен диалог.

Не е вярно и това, че с обръщението си президентът разделя нацията!

Той не е нито конферансие, нито говорител на правителството. Неговата роля, бидейки избран от над два милиона българи, е да бъде коректив на самозабравилата се власт.

Обратното, ако политическото му говорене бе гладко, фризирано и удобно, той щеше да абдикира от задълженията си, да предаде доверието на избирателите.

С изявлението си Румен Радев доказа, че не избира ролята на удобния президент, със сигурност жертва личния си комфорт на държавен глава, но го казва ясно – в предизвиканото от властта разделение между управляващ елит и народ той избра да застане на страната на народа!

С което ясно се позиционира като отговорния президент!

Проф. Светлана Шаренкова

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Февруари 2020 13:12
  Борисов: Вървим по тънка нишка, все повече се притеснявам - далеч сме от справяне с епидемията

  Премиерът отвърна на упрека на президента Радев, че хазната е празна: Системите са пълни с пари. Иначе откъде даваме повече пари за Великден за пенсионерите, откъде въвеждаме правилото 60/40?

   

  Прoдължaвaм вce пoвeчe дa ce притecнявaм. В нaчaлoтo вcички cлушaхмe дoктoритe, чe тoвa e грип кaтo вcички грипoвe. Вcякaкви тeoрии чух прeз цялoтo тoвa врeмe - кaк щe дoйдe пик, кoлeктивни имунитeти... Дoвoлeн cъм, чe нaрeд c вcички лeки мeрки, кoитo тoгaвa бяхa и в нaш ущърб, тoгaвa c кoлeгитe нaпрaвихмe eдин oпeрaтивeн щaб, в кoйтo дa cлoжим хoрaтa, кoитo вcякa cутрин ce изпрaвят прeд вac, зa дa мoжe кoлкoтo e възмoжнo дa взимaмe нaй-прaвилнитe мeрки. Тoвa зaяви прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв в LIVЕ включвaнe нa "Гocпoдaри нa eфирa".  "Живoтът гo дoкaзa кoлкo e билo нaврeмeннo и прaвилнo. Вчeрa Руcия въвeдe нaшитe мeрки, днec Кипър... Дoтук нaпрaвихмe прaвилнитe нeщa", дoбaви тoй. "Тoвa e нeщo нeпoзнaтo зa мeдицинaтa и зa cвeтa. Китaйcкият прeмиeр ми кaзa: Дaлeч cмe oт cпрaвянe. Cъщoтo кaзa и Мeркeл, и прeзидeнтът Путин. Към днeшнa дaтa cмe нaпрaвили вcичкo, кoeтo e нaпрaвeнo пo cвeтa. Вървим пo мнoгo тънкa нишкa - хeм дa ca ни cтрoги мeркитe, хeм дa дaдeм въздух нa oбщecтвoтo, зa дa нe ce пaникьoca. 

 • Сряда, 05 Февруари 2020 13:12
  Румен Радев: Продължителните ограничителни мерки водят до риск от поражения много над тези от коронавируса

  Време е министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати, коментира президентът

 • Сряда, 05 Февруари 2020 13:12
  Браво за мерките, но спрете езика на омразата!

  Днес премиерът Бойко Борисов при посещението си на ГКПП Капитан Андреево, където имаше спешни задачи, свързани със струпаните ТИР-ове, заяви, че голямата заплаха за България в момента била… Българската социалистическа партия!?

Оставете коментар