Петък, 03 Април 2020

Понеделник, 10 Февруари 2020 13:13

До какво могат да доведат записите от СРС-та на президента

Бившият конституционен съдия Пламен Киров посочи до какво могат да доведат записите от СРС-та на президента. Той посочи, че държавната измяна винаги е престъпление, но се борави с наказателно-правни понятия, които не кореспондират на това, което може да извърши един държавен глава

В началото на месеца главният прокурор Иван Гешев поиска съдът да каже какво точно е държавна измяна и докъде се простира имунитетът на президента. По-късно се появиха записи от СРС-та, в които мъж, за който се предполага, че е Румен Радев обсъжда начина, по който се разследва назначаването на съпругата му във военновъздушните сили.

Пламен Киров не смята, че има основания президентът да носи наказателна отговорност, ако става въпрос само за разпространените записи. Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че държавната измяна винаги е престъпления, но се борави с наказателно-правни понятия, които не кореспондират на това, което може да извърши един държавен глава.

"Изправени сме пред това да гадаем какво точно е станало, защото никой не споделя цялата информация. Не може да бъде разкрито всичко, не е ясно и каква престъпна дейност се разследва. Не става точно ясно каква е фирмата, кои лица са разследвани. Слушани са едни лица, едни телефонни разговори, изведнъж се намесва частен разговор с гласа на президента. Става въпрос за производство на КПКОНПИ", коментира Киров.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

В студиото на "България сутрин" той отбеляза, че очаква тълкователното решение на магистратите по запитването на главния прокурор да отнеме 4-5 месеца. "В България има недосегаеми хора. Народните представители не отговарят наказателно за своите изказвания и гласувания в парламента. Могат ли с гласуванията си да извършват престъпления? Могат да разпалят агресивна война", поясни Пламен Киров.

Според него няма необходимост от промени в Конституцията, касаещи имунитетите на държавниците ни. Киров отбеляза, че тя не е съвършена в някои свои части, но по думите му с всяко нейно изменение решаваме някои промени, но пораждаме други такива. "Имунитетът представлява привилегия на длъжностни лица, които не носят отговорност, каквато носят всички останали граждани. В миналото са имали основания. Евентуално би могла да се запази единствено тяхната неприкосновеност, като тя не бъде абсолютна, но да отпадне тяхната неотговорност", подчерта бившият конституционен съдия. 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 10 Февруари 2020 13:13
  Борисов: Вървим по тънка нишка, все повече се притеснявам - далеч сме от справяне с епидемията

  Премиерът отвърна на упрека на президента Радев, че хазната е празна: Системите са пълни с пари. Иначе откъде даваме повече пари за Великден за пенсионерите, откъде въвеждаме правилото 60/40?

   

  Прoдължaвaм вce пoвeчe дa ce притecнявaм. В нaчaлoтo вcички cлушaхмe дoктoритe, чe тoвa e грип кaтo вcички грипoвe. Вcякaкви тeoрии чух прeз цялoтo тoвa врeмe - кaк щe дoйдe пик, кoлeктивни имунитeти... Дoвoлeн cъм, чe нaрeд c вcички лeки мeрки, кoитo тoгaвa бяхa и в нaш ущърб, тoгaвa c кoлeгитe нaпрaвихмe eдин oпeрaтивeн щaб, в кoйтo дa cлoжим хoрaтa, кoитo вcякa cутрин ce изпрaвят прeд вac, зa дa мoжe кoлкoтo e възмoжнo дa взимaмe нaй-прaвилнитe мeрки. Тoвa зaяви прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв в LIVЕ включвaнe нa "Гocпoдaри нa eфирa".  "Живoтът гo дoкaзa кoлкo e билo нaврeмeннo и прaвилнo. Вчeрa Руcия въвeдe нaшитe мeрки, днec Кипър... Дoтук нaпрaвихмe прaвилнитe нeщa", дoбaви тoй. "Тoвa e нeщo нeпoзнaтo зa мeдицинaтa и зa cвeтa. Китaйcкият прeмиeр ми кaзa: Дaлeч cмe oт cпрaвянe. Cъщoтo кaзa и Мeркeл, и прeзидeнтът Путин. Към днeшнa дaтa cмe нaпрaвили вcичкo, кoeтo e нaпрaвeнo пo cвeтa. Вървим пo мнoгo тънкa нишкa - хeм дa ca ни cтрoги мeркитe, хeм дa дaдeм въздух нa oбщecтвoтo, зa дa нe ce пaникьoca. 

 • Понеделник, 10 Февруари 2020 13:13
  Румен Радев: Продължителните ограничителни мерки водят до риск от поражения много над тези от коронавируса

  Време е министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати, коментира президентът

 • Понеделник, 10 Февруари 2020 13:13
  Цацаров запорира сгради, имоти, сметки и акциите на Иво Прокопиев в "Алф финанс"

  КПКОНПИ внесе в Народното събрание, президента и главния прокурор отчетния доклад за дейността си през 2019 г.

Оставете коментар