Сряда, 12 Август 2020

Понеделник, 16 Март 2020 19:30

Брюкселска пандемия

Жестока институционална и ценностна криза отдавна е обхванала Европейския съюз

Автор:  проф. Светлана Шаренкова

Италианският журналист Джанлука ди Фео написа: „Маски, гумени ръкавици, пластмасови очила, това бяха първите неща, които Италия поиска от Европа. Но призивът й остана без отговор. Франция и Германия затвориха границите си за тези продукти, като по този начин забраниха износа, и ни изпратиха тревожен сигнал: От Брюксел няма да дойде никаква конкретна подкрепа, дори минимална”... 

Тези простички думи описват жестоката институционална и ценностна криза, която отдавна е обхванала Европейския съюз, но която стана очевидна около случващото се с коронавируса. 

В дефинициите си Евросъюзът бе организация, основана на ценности: социална, демократична, свободна, солидарна, просперираща, ефективна - истински глобален лидер! 

Отдаваме суверенитет, но получаваме свобода и благосъстояние за отделните хора и обществата! Но всъщност какво реално се получи при реална криза? 

ЕС не взема най-елементарни мерки срещу епидемията, въпреки че имаше два месеца след избухването й. Уж свръхефективният и демократичен ЕС произвежда безкрайни заседания и документи, но има жесток дефицит на лидерство - никакви общи, конкретни мерки и политики, а само бюрократично разпределение на „финансови инструменти”. „Водачите” - Фон дер Лайен, Мишел и многобройните комисари, произнасят лозунги, но не и реални мерки срещу всеобщата заплаха - там са националните държави. Отстъпвахме суверенитет и национални интереси, а днес чуваме: Оправяйте се... Солидарност няма, изчезна – на Италия помогнаха не европейските държави, а Китай! 

В ЕС днес страдат и хората, и народите – иде жестока социална и икономическа криза за обикновените граждани и за дребния и средния бизнес. Вместо да се вземат спешни, проактивни мерки, темата се неглижира и оставя за „после”, когато ще бъде късно. Социална Европа очевидно се оказва един мит! 

Европейският съюз измени на реалните си ценности и ги замени с глобализма и либералния фундаментализъм, които се провалиха с гръм и трясък, когато хората бяха ударени от пандемията. Европейските народи имат нужда от помощ, а не от лозунги. В Брюксел всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха!

източник: "Епицентър"

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 16 Март 2020 19:30
  Заразените с COVID-19 по света прехвърлиха 20 милиона

  20 040 516 случая на COVID-19, 734 239 починали и 12 909 747 възстановили се отчете днес светът по данни публикувани в сайта  Worldometer.org. 

 • Понеделник, 16 Март 2020 19:30
  Над 43 млн.лв. са изплатени на микро- и малки предприятия за икономическите щети от COVID-19 по ОПИK

  Увеличеният състав на оценителната комисия ще позволи от следващата седмица да се създават и оценяват по четири оценителни сесии на седмица, се посочва в прессъобщението

  Общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по Процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са в размер на 43 580 189 лева, съобщиха от Министерството на икономиката.

  Към днешна дата одобрени за финансиране по процедурата са 7 388 броя проектни предложения, по които стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 61 671 816 лева.

  Увеличеният състав на оценителната комисия ще позволи от следващата седмица да се създават и оценяват по четири оценителни сесии на седмица, се посочва в прессъобщението.

  Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ е подписал през тази седмица и нови 875 броя административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрените за финансиране кандидати от седма оценителна сесия. Приключена е и оценката по осма оценителна сесия. Към момента е започнала оценката на 14 хил. проектни предложения с регистрационни номера до номер BG16RFOP002-2.073-14000, включително.

  Общо подадени проектни предложения по процедурата на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са 27 623 броя.

 • Понеделник, 16 Март 2020 19:30
  ЕС призова за спазване на правата на протестиращите

  Съществува право на мирни протести в европейските страни

Оставете коментар