Четвъртък, 02 Юли 2020

Четвъртък, 16 Април 2020 08:37

Le Figaro: Пандемията с коронавирус тества съюза между Франция и Германия

Разликите във възприемането на кризата от двете страни се дължат на много по-малко драматичната ситуация в сектора на здравеопазването и облекчената карантина без ограничения за движение в Германия, освен изискването за поддържане на дистанция. При това, според проучванията, 44% от германците подкрепят удължаването на ограничителните мерки дори след 19 април - датата, определена от правителството, а 12% биха искали дори да се затегне карантината

 

Пандемията от коронавируса разкри противоречия между Франция и Германия, свързани с възприемането на здравната криза, а също така доведе до увеличаване на враждебността между гражданите на тези страни, пише Le Figaro. Според изданието, причината за това е много по-лекият ход на епидемията в Германия.

 „Не, тази пандемия не е война! Народите не се противопоставят на други нации, а войниците – на други войници. Това е тест за нашата човечност“, цитира Le Figaro „безпрецедентното“ великденско обръщение на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер към съгражданите му миналата неделя.

Според изданието, речта на главата на германската държава е в разрез с "войнствения тон" на френския лидер Еманюел Макрон, чиито думи широко се дискутират в Германия. Професорът по немска литература в Сорбоната Нувел Юрген изрази по радиостанцията Deutschlandfunk изненадата си от прехода на „либералния“ Макрон към политиката на държавна намеса, каквато политическите му опоненти настоятелно изискваха по време на публичните протести през последните месеци.

Както отбелязва вестникът, разликите във възприемането на кризата от двете страни се дължат на много по-малко драматичната ситуация в сектора на здравеопазването и облекчената карантина без ограничения за движение в Германия, освен изискването за поддържане на дистанция. При това, според проучванията, 44% от германците подкрепят удължаването на ограничителните мерки дори след 19 април - датата, определена от правителството, а 12% биха искали дори да се затегне карантината.

Обикновено чувствителни по отношение на защитата на личните си данни, по-голямата част от германците (54%) искат също да инсталират доброволно приложението за коронавируса на мобилните си телефони. Причината се крие в изключително високото доверие, с което се ползва правителството на Меркел в борбата срещу епидемията.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Въпреки че това не е „война“, здравната криза отново отвори стари вражди между германци и французи, отбелязва статията. Така в Германия, на границата с Франция, през последните няколко седмици имаше няколко нападения срещу французите. Изолирани случаи на нападение бяха потвърдени и от генералния консул на Франция в Германия Саар Катрин Робин.

Изданието отбелязва, че решението на германските здравни власти да обявят източната част на Франция за рискова зона и частичното затваряне на границите, поставиха граничните служители в затруднено положение. Медицинските сестри от Елзас, работещи в Германия, също се оплакват, че могат да лекуват пациенти, но не и да правят покупки на немска територия.

Германският външен министър Хайко Маас осъди подобни враждебни жестове, припомняйки, че "коронавирусът няма националност". „Болезнено е да виждаме, че нашите френски приятели понякога са атакувани и обиждани заради Covid-19. Такова поведение е неприемливо. Ние сме в една и съща лодка! ”, написа политикът в Twitter.

Le Figaro напомня, че Германия все пак показа солидарността си с Франция, като настани 123 френски пациенти в германските отделения за интензивно лечение. В словото си президентът Щайнмайер отбеляза, че Германия няма да може да излезе от кризата „силна и здрава“, ако съседите й „също не са силни и здрави“.

източник: ИноТВ, превод: BIG5

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар