Събота, 11 Юли 2020

Вторник, 05 Май 2020 15:30

Ще дадем ли на Скопие безплатен билет за ЕС?

Изходът е само един – България незабавно да прекрати участието си във въпросната комисия за общата история и, следвайки примера на Гърция, да постави условията си за членството на Скопие в ЕС. От които нямаме право да отстъпваме. Докато все още имаме възможност да поставяме условия!

 

Автор: Велизар Енчев

Търговията с националните интереси не е от вчера, но когато търговците са управляващи партии, претендиращи за монопол върху патриотизма, тогава щетите са тежки, а понякога и непоправими.

От една седмица вицепремиерът Каракачанов, евродепутатът Ковачев, проф. Ангел Димитров и доц. Наум Кайчев (председател и зам.-председател на Междуведомствената комисия за общата история със Северна Македония) критикуват Скопие заради отказ от Договора за приятелство (1 август 2017 г.) и претенции към българската история, което е уникален случай на загърбване на собствената политическа и експертна отговорност.

Въпреки че вече трета година малцина историци и бивши дипломати предупреждаваме за подводните камъни в договора за приятелство с Република Северна Македония, министри в правителството на ГЕРБ и ОП ни обвиняват в национален нихилизъм и липса на държавническо мислене.

След като получиха от България безплатен билет за членство в НАТО и вече очакват дата за преговори с ЕС, тези дни македонският президент Пендаровски и бившият (вероятно и бъдещ) премиер Зоран Заев отново завъртяха антибългарската плоча на македонизма.

И ни изнесоха урок по макиавелизъм, който гласи: Преговаряй, но не обещавай! Искай, но не давай! Присвоявай чуждото и не давай своето!

Най-гласовитият адвокат на договора, с който едностранно и безусловно признахме измислените в Белград „македонска нация, език и история“, бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. В качеството си на военен министър той не само подкрепи договора, но и критикуваше всеки, дръзнал да попита защо точно ВМРО предаде българските интереси във Вардарска Македония. Македония, заради която десетки хиляди българи проляха кръвта си, а Царство България претърпя две национални катастрофи.

Според Каракачанов и компания скопската страна отказва да признае очевидния факт, че Гоце Делчев е българин по народност. И ако това продължава, преговорите са безсмислени, драматично предупреждава военния министър, пропускайки неудобния за него факт, че заместник-председател на комисията е посочен от тях български историк.

Защо ВМРО така страстно лобираше за неизгодния за нас договор с Македония, който по същество призна западнобългарския диалект за македонски език и легитимира измислената македонска нация и присвоената от България македонска история?

Защо Бойко Борисов се отрече от обещанието си от 2011 г. никога да не допусне името „Северна Македония“, тъй като съдържа териториални претенции към Пиринския край?

Именно желанието на Борисов и Каракачанов да се харесат на НАТО и ЕС, без да се държи сметка за историческата истина, е главната причина за подписването на българо-македонския договор на 1 август 2017 година, с който капитулирахме пред македонизма.

Парадоксалното е, че нито НАТО, нито Европейският съюз искаха от София да подписва този неизгоден за нас договор. Евроатлантическите структури настояваха само за едно: да не следваме примера на Гърция и да не налагаме вето на членството на Македония в НАТО поради желанието на Брюксел и Вашингтон Скопие форсирано да влезе в Северноатлантическия пакт.

И преди три години, и сега е повече от ясно – докато влезе в НАТО и получи покана за членство в ЕС, Скопие ще имитира активност в Смесената комисия за общата история. След това ще се подновят старите претенции към историята ни, защото вече няма да имаме механизъм за блокиране на атлантическата интеграция на Република Северна Македония. Което и стана!

Защо тогава София избърза с подписването на този договор? Защо, в нарушение на всички принципи на международното право, първо дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО, а след това започнахме преговори за общата ни история? Защо изобщо се съгласихме да има такава съвместна комисия, в която от

македонска страна са идеолозите на антибългарския македонизъм?

Позовавайки се на прецедента с НАТО, сега Северна Македония почти ултимативно иска да й дадем безплатен билет и за Европейския съюз. Защото в Скопие са изчислили, че България няма полезен ход в тази ситуация.

Донякъде това е логично – след като вдигнахме натовската бариера пред Скопие, защо да не повторим упражнението и с евробариерата?

Изходът е само един – България незабавно да прекрати участието си във въпросната комисия за общата история и, следвайки примера на Гърция, да постави условията си за членството на Скопие в ЕС. От които нямаме право да отстъпваме. Докато все още имаме възможност да поставяме условия!

Авторът е доктор по международно право, посланик на България в Хърватия (1997-2002)

източник: "Епицентър"

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 05 Май 2020 15:30
  Ботев и Енчев питат Джамбазки: “Ти мъж ли си, жена ли си, или хермафродит – звяр или риба”?

  В понеделник се явявам на дело (втора инстанция), заведено срещу мен от евродепутата Ангел Джамбазки преди две години

 • Вторник, 05 Май 2020 15:30
  71% от българите одобряват членството в ЕС, 60% - в НАТО

  От началото на годината - без промени в одобрението на ЕС и ръст на одобрението за членството ни в НАТО. Така обобщават от "Екзакта рисърч груп" данните от национално представително проучване, проведено в периода 6-13 юни, в което на квотен принцип "лице в лице" са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

  През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС, коментират анализаторите.

  Според данните 71 на сто от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството ни. 96 процента от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната.

  От края на миналата година досега с 4 процента нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение се констатира сред избирателите на БСП - едва една трета одобряват членството ни в НАТО.

  През последната година от "Екзакта" регистрира известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти (ВМРО и НФСБ) Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и НАТО. Участието им в управлението на страната "работи" за промяна на нагласите на електората им, допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, посочват анализаторите.

 • Вторник, 05 Май 2020 15:30
  Акад. Георги Марков: Димитър Благоев си запазва силното национално самосъзнание

  Благоев никога не е поставял под съмнение националната принадлежност на мнозинството на населението в Македония. Винаги за него това са били българи, казва историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 164-ата годишнина от рождението на Димитър Благоев

Оставете коментар