Сряда, 12 Август 2020

Неделя, 17 Май 2020 11:44

Как така САЩ са започнали да разработват ваксина, когато Китай току-що е открил генетичната последователност на новия коронавирус?

Защо Щатите наричат вируса китайски. На кого ще даде "Санофи" ваксината? И какво правят американските биологични лаборатории в Азия?

 

 

На 15 май американският президент Доналд Тръмп заяви, че още на 11 януари САЩ са започнали първоначалната разработка на ваксина срещу COVID-19 и се очаква до края на годината тя да бъде готова. Датата „11 януари" веднага привлече голямо внимание.

Това означава, че САЩ са започнали да работят по ваксина два месеца преди избухването на епидемията в страната в средата на март, съобщава Радио Китай, като уточнява, че ден след това - на 12 януари Китай сподели информация за генетичната последователност на гена на COVID-19 със СЗО, предупреждавайки света да извърши превенция.

Как така САЩ са започнали да разработват ваксина, когато Китай току-що е открил генетичната последователност на новия коронавирус?

САЩ се превърнаха в „епицентър" на епидемията заради недостатъчните мерки за превенция и контрол, а Доналд Тръмп винаги обвинява Китай в „прикриване на информация". Сега той сам потвърди датата, когато е започнала разработката на ваксина. Дали Вашингтон отдавна е знаел за ситуацията с COVID-19?

Кой ще получи пръв ваксината?

 Тази седмица изпълнителният директор на френския фармацевтичния гигант „Санофи" хвърли бомбата, като каза, че САЩ ще получат първи ваксината, защото са предоставили най-голяма финансова подкрепа за изследванията. Това даде повод повече от 140 световни лидери и експерти да подпишат отворено писмо с призив за ваксина срещу COVID-19 за всички.

В писмото се настоява ваксините да не бъдат патентовани и да бъдат достъпни за всички хора по света. „Никой не трябва да бъде избутван в края на опашката, заради това къде живее или колко печели", се казва още в писмото.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Под натиска на френското правителство и международната общност „Санофи" впоследствие коригира думите си и каза, че САЩ ще имат приоритет да използват ваксините на „Санофи", произведени на тяхна територия, а тези, произведени във Франция и други европейски страни, няма да се предлагат приоритетно на САЩ.

Какво правят американските биологични лаборатории в чужбина?

Руският външен министър Сергей Лавров постави под въпрос интензивното разполагане на американски биологични лаборатории в страни, съседни на Русия и Китай, както и нежеланието на САЩ да разкрие какви биологични експерименти се извършват в тези обекти. Коментарът на Лавров повдигна редица съмнения и въпроси сред международното общество.

Според официална информация на Пентагона общо 15 са биологичните лаборатории около Русия и Китай. Според руски официални източници тайнствените биологични лаборатории на САЩ са разпръснати в бившите съветски републики и други съседни 27 страни. Доказано е, че само в Украйна има 15 американски биологични лаборатории, а в Грузия – 3 лаборатории и 11 по-малки изследователски институции. Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев разкри, че в момента са създадени над 200 лаборатории на САЩ по целия свят. 

Китайският военен експерт Цао Вейдун посочи, че тъй като изследванията на американските лаборатории в чужбина са поверителни, другите страни няма как да не се запитат, какви точно вируси се изследват в тях. Дали ще навредят на здравето на околните страни или на човечеството? По думите на експерта, в САЩ са се случили няколко инцидента, свързани с безопасността в лабораториите, което подсилва съмненията и недоволството от подобни американски институции в чужбина.

Коментирайки темата говорителят на китайското Външно министерство Гън Шуан заяви, че местното население и съседните страни са изключително разтревожени, защото САЩ не изясняват функциите, целите и безопасността на своите биологични лаборатории в страните от бившия Съветски съюз. Съобщено бе, че хората в някои държави настояват силно за закриването на тези лаборатории. Гън Шуан заяви, че се надява САЩ да поемат отговорност, да обърнат внимание на загрижеността на останалите държави, живота и здравето на местните хора, да вземат практически мерки да намалят съмненията на международната общност.

В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео продължава с нападките към Китай и от началото на избухването на епидемията от COVID-19 обвинява Китай в прикриване на реалната ситуация с епидемията и раздухва отговорността на Китай за пандемията. Статистически данни показват, че 80 процента от изказванията на Помпео са нападки и клевети срещу Китай.

Целта му е да прехвърли вината за неефективните действия на Вашингтон в справяне с епидемията в САЩ върху Китай. Относно твърдението на Майк Помпео, че Китай трябва да поеме отговорността за пандемията, на 17 април „Ню Йорк Таймс" написа: „Стратегията им е ясна. От честите изяви на републиканците в новинарската програма на телевизия FOX до критиките на Доналд Тръмп в Туитър, Републиканската партия се опитва да прехвърли вината върху Китай, за да измести вниманието на хората от неефективните мерки на правителството за превенция и контрол на епидемията".

(по информация на cri.cn / Радио Китай)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар