Вторник, 02 Юни 2020

Понеделник, 18 Май 2020 17:03

Агент Сашо и устата му под наем

Илиян Василев  е работел по линия на шпионажа срещу Великобритания, придобивал е ценна информация за НАТО, САЩ и Обединеното кралство. Днес ни се представя като русофоб и прозападно ориентиран

 

Ако ви е липсвал агент Сашо на ДС с рождено име Илиян Василев той пак е тук. Както при всеки скандал, организиран от подсъдими и обвиняеми олигарси срещу опитите на държавата да раздаде възмездие за престъпленията им. Трябва ви човек, който да ръси лъжи от ваше име, но с лицето (си) под наем? Агент Сашо е насреща. Прави го за Цветан Василев, прави го за Иво Прокопиев, а сега – и за следващия „клиент“ на обвинението и правосъдието – Васил Божков, пише "Монитор".

Така, насред разкритията от последните дни и днес, от които лъсна как Божков си е откупил удобния ефир на bTV, за да стават и лягат с него и твърденията му зрителите на националната телевизия, агент Сашо се изока във Фейсбук. За да се пробва да обясни как държавата се управлявала от един депутат от опозицията – Делян Пеевски (издател на „Телеграф медиа“), почетен председател на опозиционната партия ДПС – Ахмед Доган и главния прокурор Иван Гешев. Това твърдение може и да е абсурдно само по себе си, но не е изненада. Лицата, които вече изброихме и от чието име той говори, се опитват да го пробутат през всички болтчета и гайчици от машината си за клевети, за да се изкарат онеправдани. Колко са онеправдани могат да кажат всички жертви на престъпленията им. Питайте ужилените вложители в КТБ, покритото с некролози курортно градче Меричлери и тези, въз основа на чиито съдби хазартният бос Божков се сдоби с 11 обвинения от целия спектър на Наказателния кодекс.

Та тук изненадата всъщност е, че в опит да се докажат пред хората, които им поръчват музиката, устите под наем като агент Сашо започнаха да описват собствените си ментори. Тази девиация в поведението им е от няколко седмици и така, след като друг агент на ДС – Огнян Стефанов без да иска разкри приликите между спонсора си Цветан Василев и колумбийския наркобарон Пабло Ескобар, сега Илиян Василев прави същото спрямо Иво Прокопиев, описвайки в памфлет, наречен „Проектът „Мултигруп“ - Българският Кабал“ всъщност Проекта „Капитал“, създаден от Иван Костов и реализиран от любимия олигарх на Командира – Иво Прокопиев.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Кой е агент Сашо? За ченгетата като него днес е характерно не само двуличието, но и разпадът на илюзиите. Навремето той се кълне пред ДС, че приема сътрудничеството „по идеологически, морални и политически подбуди, тъй като е възпитаван в този дух“. От 1981 г. Сашо вече е на работа в отдел „Международни връзки“ на Постоянното присъствие на БЗНС, направление „Най-развити капиталистически страни“. До Десети ноември Илиян Василев е сред най-доверените хора на тогавашния секретар на БЗНС Ангел Димитров, отговарящ за международните връзки в Съюза. След време ще стане член и на казионното БЗНС, което е съгласувал с ПГУ на ДС, както пише в личното му дело неговият вербовчик ст. л-т Христо Христов.

Агентът през 2019 г. е пуснал пост във „Фейсбук“, в който обяснява как бил посъветван да предложи своята дисидентска история в сборници, посветени на антикомунистическата съпротива у нас. Типично за агентите на ДС. След Десети ноември те бяха инсталирани вдясно и станаха първи антикомунисти. Така Сашо спечели сърцето на Фетхуллах Костов, който го назначи дори за посланик в Москва.

Внимателният прочит в личното му дело разкрива, че Сашо е бил един от най-ценните секретни сътрудници на ПГУ на ДС. Защитен е от свръхсекретната система „Вега“ на управлението, сочат документите, разсекретени от Комисията по досиетата, с копие от които „Телеграф медиа“ разполага. Работел е по линия на шпионажа срещу Великобритания, придобивал е ценна информация за НАТО, САЩ и Обединеното кралство. Днес ни се представя като русофоб и прозападно ориентиран.

източник: "Монитор"

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар