Събота, 04 Юли 2020

Понеделник, 30 Септември 2019 16:39

Румен Радев: Необходима е позиция за защита на българския национален интерес

Изказване на президента Румен Радев след консултативната среща за двустранните отношения с Република Северна Македония и очакваната покана към нея от ЕС за започване на преговори за членство

България ще изработи национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес при преговорите за членство на Република Северна Македония с ЕС. За това беше постигнато принципно съгласие на консултативната среща за двустранните отношения с Република Северна Македония и очакваната покана към нея от ЕС в средата на октомври за започване на преговори за членство.

Приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното и устойчиво развитие и просперитета на Югоизточна Европа. България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическата перспектива на Република Северна Македония. Ние първи признахме и нейната независимост.

Двустранният договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите отношения и да даде импулс и нова перспектива в развитието на тези отношения. Неговото изпълнение обаче значително изостава от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. Въпреки огромните усилия, положени от българската страна, Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не постигна особени резултати, а поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие.

При тези обстоятелства са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които следва да залегнат в преговорната рамка, да станат задължително условие за приемане на Република Северна Македония в ЕС и да бъдат изпълнени пред приключването на преговорния процес.

Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и паметни плочи, както и на позициите на обществените медии. Постигането на европейско добросъседство трябва да бъде основният критерий за успешен преговорен процес. Важно е да се очертаят и така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета. Трябва предварително да бъдат поставени открити условия, при неизпълнението на които да може да не се дава ход на следващи етапи от преговорния процес.

Една такава открита, коректна и конструктивна позиция ще бъде не само в защита на българския национален интерес, но и от полза за ЕС, защото няма да допусне внасянето на междусъседски проблеми в европейското семейство. Ще бъде от полза най-вече и за самата Република Северна Македония, защото ще бъде на основата на европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване.

На срещата бе постигнато и принципно съгласие България да се включи в охраната на въздушното пространство на Република Северна Македония на ротационен принцип.

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар