Събота, 18 Януари 2020
Четвъртък, 10 Октомври 2019 17:58

Нашенските предизборни кампании нямат отърваване от байганьовщината

Любомир Кольовски: Пишман политици и кандидати за управници внушават на народа, че не е толкова страшно да си прост, необразован, да не можеш да говориш книжовния език, да нямаш обноски и поведение, които съответстват на времето и технологиите. Това послание е изгнило отвътре и е изключително опасно за близкото и по-далечното бъдеще

Нашенските предизборни кампании и самите избори нямат отърваване от байганьовщината, примитивизма и дълбокия провинциализъм от времената на шаяка, цървулите и потурите. Без значение е дали изборите са парламентарни, европейски или местни. Но изброените от мен симптоми са най-осезаеми, когато се съревновават кандидати за кметове, представители на поколенията от късния соц или пък по-млади наследници на партийната патетика и комсомолския ентусиазъм, получени в наследство в годините след 1989 г.

Не могат тия пишман политици и кандидати за управници да се отърсят от пороците на времената на Алеко и диващините след 1944 г. Нещо повече - те успяват да миксират в една отвратителна смес вонята на изборите преди 1944 г. със смрадта на изборите след това. Не се научиха, не се модернизираха, не се осъвремениха, независимо от възрастта, образованието, възпитанието си и обкръжението си.

Може би си въобразяват, че така са по-лесни за разбиране и стигат до умовете и на по-простите и необразовани хора. Ако това е мотивът им, значи тия хора са диверсанти спрямо настоящето и бъдещето на България. Защото внушават на народа, че не е толкова страшно да си прост, необразован, да не можеш да говориш книжовния език, да нямаш обноски и поведение, които съответстват на времето и технологиите.

Това послание е шарено и привлекателно, но то е изгнило отвътре и е изключително опасно за близкото и по-далечното бъдеще, защото се превръща в угодно на всички клише и това клише не изисква никакви усилия, за да бъде отхвърлено и следователно по-лесно е да бъде прието за нормално – нещо като мухите и комарите през лятото или бълхите, които обитават тялото на домашната котка.

Няма позиви и сигнали, че всичко това някога ще се промени, колкото и да врякаме, че сме европейци и че имаме много, ама много древна история. Тъжна работа. И се вижда, и се усеща само преди и по време на избори, а после продължаваме да псуваме живота под мустаците увиснали.

Любомир Кольовски, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 10 Октомври 2019 17:58
  Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога за честни избори

  Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори.

  Това каза държавният глава Румен Радев в рамките на инициираната от него поредна среща на „Дондуков“ 2 за преодоляване на проблемите в изборния процес, съобщава пресцентърът на държавния глава.

  На срещата бяха поканени представители на изпълнителната и законодателната власт и на парламентарно представените политически сили. Отзоваха се представители на парламентарните групи на „БСП за България“ и на ДПС, както и от ръководствата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГРАО/ и на Държавна агенция „Електронно управление“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

  „Силно се надявам вчерашното „пожарно“ заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента и очаквам да доведе до реални резултати“, отбеляза Румен Радев.

 • Четвъртък, 10 Октомври 2019 17:58
  Национализиране на националната лотария - брутално лицемерие година преди изборите

  Очевидно остава една година до следващите редовни парламентарни избори и това изнервя, превъзбужда, стресира политическите сили и ги кара да измислят ходове, които на практика са невъзможни, а отгоре на всичко и лицемерни

 • Четвъртък, 10 Октомври 2019 17:58
  Ролята на политиците е да организират така системата, че да няма нужда от благотворителни кампании

  ПР-експертът Любомир Аламанов и неговите 21 правила, които политиците биха могли да приложат, за да се премахне причината да има нужда от дарения

   

Оставете коментар