Събота, 04 Април 2020

Петък, 11 Октомври 2019 16:08

Днешните „антикомунисти“ перфектно биха паснали в почти всяко комунистическо движение от началото на 20-ти век, но супер много настояват, че са "антикомунисти"

Кристиян Шкварек* обяснява във Фейсбук двата вида съвременни антикомунисти:

Според проучване на „Галъп“ от септември 2019-та година 67% от българите се определят като „антикомунисти“, а 30% като комунисти. Не мога да кажа до каква степен този процент е реален, но мога със сигурност да кажа, че в средите, в които съм израснал и в които живея, да бъдеш „антикомунист“ е норма.

Същевременно, обаче, тази група се разделя на две крила, които разбират антикомунизма си по доста различен начин. Едната група са хора, които мразят идеята и доктрината на Маркс и Ленин, на Спартакистите и Нео-Марксистите - тази на равенството, прогресивизма, атеизма, анти-клерикализма, анти-национализма и прочее.

Другите са хора, които просто мразят режима на Тодор Живков и наричат „комунизъм“ и комунистическо всички негови черти, дори когато те нямат нищо общо с идеите на Маркс или даже когато им противоречат открито. Тези хора не понасят национализма, традиционализма, фолклора, милитаризма, казармата, църквата и редица други работи, защото ги асоциират с употребата им от късната НРБ. Неща, които или нямат общо, или са в директен конфликт с комунизма като идеология.

Този вид антикомунизъм е не толкова идеен, колкото емоционален. Той не минава през рационалното, а през емоционалното, като се състои от един автоматичен усет за неприязън към всичко, с което въпросният човек асоциира онези времена и онзи режим. Този „антикомунизъм“ е по-скоро рефлекс, отколкото мисъл.

Тъкмо заради него в България съществува феномена на "антикомунисти", които по своите убеждения са прогресивни, анти-църковни и анти-националистически настроени. Хора, които перфектно биха паснали в почти всяко комунистическо, революционно движение от началото на 20-ти век, но супер много настояват, че са "антикомунисти". Те, реално, са просто анти-"Тошовисти", а поради факта, че късният режим на Бай Тошо имаше малко общо с комунистическите идеи - и анти-"Тошовистите" имат малко общо с анти-комунизма.

Кристиян Шкварек, Фейсбук  

* Кристиян Шкварек е роден в София, израснал в полско-българско семейство. Завършва бакалавър “История” в Ковънтри, Англия, както и магистратура “Европеистика и политика” в Католическия университет в Льовен, Белгия. Правил стаж в посолството на Полша в София, прави стажове в постоянните представителства на България и Полша към Съвета на Европа в Брюксел, след което се завръща в България, където започва кариера в сферата на финансите и търговията. Автор е в крайнодесния сайт „Консерваторъ“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар