Събота, 11 Юли 2020

Неделя, 13 Октомври 2019 09:23

Румен Радев: Българската интелигенция създаде БАН още преди да има българска държава

Предците ни създадоха Българско книжовно дружество, водени от благородната кауза да създадат съсредоточие на българската интелектуална сила. Това заяви Румен Радев при връчването на почетния знак на президента на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски по време концерт-спектакъла в НДК по повод 150 години от основаването на БАН

Публикуваме пълния текст на словот на президента:

Преди 150 г. предците ни създадоха Българското книжовно дружество, водени от свята благородна кауза – да поставят основите на едно „средоточие на българските интелигентни сили“, за да тръгне нашият народ по пътя на „истинната цивилизация и напредък“. Тази морална сила и далновидност на българската интелигенция от онова време – да основе своето дружество още преди да има българска държава, да постави науката в основата на пътя към свободата и прогреса, е здравият генетичен код на Българската академия на науките.

Днес БАН заслужено се гордее със своите научни институти и учени. Те са национален капитал, призван да търси рационални решения в сложното ни съвремие. Защото предизвикателствата пред българското общество не са по-леки отпреди 150 г.

Век и половина след учредяването на БАН, България все така се нуждае от своята Академия – от един модерен, дързък, отворен към света двигател на материален и духовен прогрес. Нуждае се от своите интелектуални апостоли и визионери, които да помагат на българското общество да се развива, а гражданите да живеят по-добре и не по-малко важно – с национално самочувствие.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар