Петък, 18 Септември 2020

Неделя, 17 Ноември 2019 15:30

Любомира Ганчева: Не трябва да се наказва една нация за това, че се разболява

Цитирани бяха много държави в ЕС, в които първият ден на болничния не се плащал. Да, но управляващите любезно забравиха да припомнят, че в тези държави се плащат лекарствата, в тези държави здравеопазването за работещите е безплатно. Т.е. има много други социални мерки, които могат да компенсират една такава мярка. Това коментира пред агенция „Фокус” зам.-председателят на АБВ по повод предложението на управляващите  първият ден от болничния да не се заплаща.

Със сигурност ние от АБВ не можем да приемем такова предложение (бел.ред. - първият ден от болничния да не се заплаща). Вие много правилно казахте – между първо и второ четене. На практика това означава, че това предложение не е съгласувано с тристранния съвет, в който влизат и работодателските и синдикалните организации. Видяхме много силна реакция от страна на синдикалните организации. Тази мярка засяга всички работници, но по един много лош начин.

Министерство на финансите и отговорните политици, управляващи в България, на практика казаха на 2 млн. и 300 хил. души: „Вие сте измамници, вие сте лъжци и ние ви вменяваме колективна вина“. Това за мен е абсурд и обида. В момента, след като пуснаха тази бомба, това предложение, два дни по-късно от Министерство на финансите казаха, че са готови на диалог. Ами като сте готови за диалог, преди да направите някакви поредни вменявания на колективна вина на всички работещи, можеше да го коментирате.

Разбирам, че явно за управляващите от ГЕРБ българите като народ и население сме им виновни за всичко, но да се вменява колективна вина и с такива мерки да се търси решаването на проблем, не е сериозно.

В началото на годината, ако си спомняме, имаше поредни няколко пиар акции в борба с фалшивите болнични. Както всяко нещо на ГЕРБ, това беше само един кух пиар без никакви мерки.

Ако има проблем, то този проблем би трябвало да се адресира с лекарите, които издават болничните. Един болничен не се самонаписва.

И ако има някаква злоупотреба, със сигурност трябва да се търси вариантът за контрол, ако има държава и ако тя може да се справи с това. Когато няма, се прехвърля не първоизточника.

Също така говорейки със статистика, първо трябва да направим анализ на проблема, след това да търсим мерките. Не може да ме убедите, че чак толкова голям и съществен е проблемът с фалшивите болнични, защото се цитираше само увеличаването на разходите за болнични.

Нормално е да се увеличат разходите, при положение, че за последните 6 години, откакто има тази статистика, е намалял размерът на безработицата, т.е. повече хора са се слели да работят. На тези хора им се е дигнала средната възраст, което означава, че като цяло са много по-склонни да се разболеят. Тук не говорим за фалшиво заболяване.

Увеличила се е здравната вноска, осигурителната вноска и е нормално като стойност разходите да растат още повече на фона на краха в здравеопазването.

Това, че една нация започва да се разболява и хората имат проблем, не значи, че трябва да ги наказваш. Напротив, трябва да решиш този проблем през различните варианти за социални мерки.

Цитирани бяха много държави в ЕС, в които първият ден на болничния не се плащал. Да, но управляващите любезно забравиха да припомнят, че в тези държави се плащат лекарствата, в тези държави здравеопазването за работещите е безплатно. Т.е. има много други социални мерки, които могат да компенсират една такава мярка.

В България винаги в последните 10 години по отношение на трудещите се хора са се взимали само най-тежките мерки и са правили един комплект от най-тежките, като забравят всякакви права и стимули за работещите хора. Това е и причината за огромния отлив на работна сила.

Много се надявам сега през тази седмица, благодарение на острата реакция на политически партии, на синдикати и на работещите и обществото като цяло, до това безумие да не се стига. Много се надявам на управляващите да им светне един жълт картон, че не могат да продължават с тези безумия повече, ако не искат да бъдат пометени от хората.

Любомира Ганчева – зам.-председател на АБВ пред „Фокус”

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар