Петък, 18 Септември 2020

Неделя, 19 Януари 2020 14:25

Г-н Ревизоро, ще „ревизирате“ ли отсъствието на стратегия за водата и „стиснатия“ режим за горене на RDF и биомаса?

Беновска пита: Защо това не е направено преди да възникне безводието?

От новия министър на екологията Емил Димитров - Ревизоро се очакват „чудеса от храброст“ - той да е „магьосникът от Оз“ и да даде светкавично работещи решения на всички проблеми: за водата, за въздуха, за отоплението, които, явно , са колективна грижа на много министерства и управления , а не само на министъра на околната среда и водите. Това заявява журналистът Илиана Беновска в коментара си към днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал3.

На 3-тия ден от избирането на Емил Димитров - Ревизоро, народен представител от ОП, ВМРО премиерът Борисов свика среща на министрите Емил Димитров - МОСВ, Петя Аврамова и заместника й Николай Нанков – МРРБ, Емил Караниколов- МИ, Теменужка Петково – МЕ, Владислав Горанов- МФ, кметовете на София и Перник – Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров, шефа на Софийска вода – Васил Тренев и др.
Взе се решение хората в Перник да пият вода от Белмекен доставена през София. А промишлеността в Перник да работи с вода от друг източник. За да се случи това, държавата трябва светкавично са започне да строи водопроводи. Срокът е около 2 месеца. Дотук добре.

Въпросът е: защо това не е направено преди да възникне безводието?

Втори въпрос: грози ли ни безводие и на други места, и ще се вземат ли предварителни мерки това да не завари България „по бели гащи“ – както стана в Перник?

Трето: като се направи холдинг ВИК, ще му дойде ли на ум на някого да създаде и научно звено, което да разгледа спешно, но и компетентно, водосборната и водопреносната мрежа в цялата ни родина и да се изготви държавна стратегия, която не е налична цели 30 години?

Г-н Димитров, „между капките“ вода се промъква шумно и темата за чистотата на въздуха. Фандъкова дарява печки, митницата, ДАНС, МВР преследват италиански „мафиотски“ отпадъци, Корнелия Нинова, пък, се пъчи с вот на недоверие по темите с водата и въздуха. 

Защо, г-н Димитров, в България има само 1 ТЕЦ в Сливен с право да гори RDF и биомаса? А Виена се отоплява, горейки RDF и биомаса, Швеция е най-големият вносител на отпадъци, Копенхаген също използва това гориво, 300 инсталации в Европа работят с RDF и биомаса, и голяма част от тях са в градовете, и няма абсолютно никакъв проблем за природната среда, даже напротив – има доста повече еко и финансови ползи, отколкото вреди.

А България се „стиска“ за нормативния решим по еко разрешителни за горене на отпадъци и биомаса - и даже иска да спре ТЕЦ Бобов дол! 

Г-н Ревизоро, ще „ревизирате“ ли отсъствието на стратегия за водата и „стиснатия“ режим за горене на RDF и биомаса? Аз съм Беновска. И питам.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар