Понеделник, 13 Юли 2020

Петък, 05 Юни 2020 17:30

Всички революции започват с вандализъм?

Организираното от американски преподаватели шествие в защита на ромите породи остри реакции в социалните мрежи

 

Американски преподаватели организират утре в София мирен протест на бул. „Витоша“ в памет на убития Джордж Флойд и срещу расизма, полицейското насилие и погазване на правата на ромите у нас.

Шествието ще се проведе от 16 часа на бул. "Витоша".  "Събитието ще е мирно и ще е и срещу неравенството спрямо ромите в България", каза в студиото на bTV Чарлз Филипс, учител в Англо-американското училище.

Според преподавателя от Луизиана Санди Ян всички се фокусират основно във вандалските прояви, а не виждат и мирните по отношение на протестите в САЩ.

Да не забравяме, че и всички революции започват с вандализъм, заяви тя и сподели, че е била обект на расистки прояви.

Освен като част от протестите и отношението на полицията спрямо цветнокожите, Лорел Змолек, преподавател в Американския колеж в София, открива расизъм и по време на пандемията: "Повече чернокожи умират от вируса, понеже нямат достъп до лекарска помощ и работят помощни професии, без които няма как да съществуваме".

Пренасянето на расистките проблеми от САЩ на българска територия и съпоставянето на българските роми с афроамериканците предизвика вълна от остри коментари в социалните мрежи и форумите. Повечето коментатори изтъкват, че българските роми имат всички права като българите и съпоставката с американските цветнокожи е нелепа.

***

Любо Кольовски

"Американски преподаватели организират утре в София мирен протест на бул. „Витоша“ в памет на убития Джордж Флойд и срещу расизма, полицейското насилие и погазване на правата на ромите у нас.", съобщават медии и сайтове. В тази информация се открояват няколко съществени въпроса:

  1. В какво качество американските преподаватели организират протест у нас? Имат ли американските преподаватели надлежно регистрирана организация, асоциация, сдружение, или холдинг, за да инициират и организират протести, провокирани от събития извън територията на нашата страна? Не ли това намеса във вътрешните работи на България?
  2. Каква е връзката на българските цигани и техните права със смъртта на Джордж Флойд, който според медиите, е с богато криминално досие?
  3. Американските преподаватели ще поканят ли на протеста циганите от с. Мечка, с. Катуница и др. населени места, които регулярно се съобщават в криминалните хроники? А може би американските преподаватели ще предложат на директорите на местата за лишаване от свобода да пуснат в отпуск осъдените роми и да им предоставят възможността да предвождат мирния протест по бул. "Витоша"?

Има и още въпроси, но тези ми се виждат най-съществени.

***

Стефан Богданов 

Най-безумното начинание е да се натоварват с расизъм чисто престъпни деяния и след това да има шествия, изместващи престъпните деяния в расистки. Полицаят, убил Джордж Флойд, е престъпник убил човек, а вандалстващите банди, използващи протестите - също престъпници мародери.

***

Спиридон Червенков 

А кой ще организира шествие, в защита на Българите - ограбени, унизени,
изнасилени и убити от същите "онеправдани" роми!!!!

***

Tatiana Duhlinska

Правата на ромите у нас!?! А стига са ревали на чужди гробища! Най-добре да погледнат гредата в окото си! То бива демагогия, ама чак толкоз... това мяза на извратеност!

***

Irini Zikidis

Гледах интервюто на американските преподаватели в американския Университет в студиото на bTV, и чух любопитната реплика “Нека не се вторачваме във вандализма. В края на краищата всяка революция започва с вандализъм”. После чух как ще защитават правата на ромите, които, за моя огромна изненада, се оказа, че са жестоко потъпкани в България.

И се замислих. В последно време не само в САЩ, а изобщо на запад, тече жестока консолидация на двата лагера. Виждам го с очите си във Великобритания, вече цели десет години, където напрежението на моменти може с нож да се реже. Особено последните 3-4 години. Мисля, че струната е опъната до крайност, а двете страни на барикадата са изпълнени с ожесточение до краен предел. Мисля, че размириците в САЩ от последните седмици циментира не само либералите, но и техните противници. Мисля, че по някакъв начин вандализмът прави услуга на Тръмп, защото немалка част от онези, които са били донякъде неутрални до момента, ще се ужасят от свинщината на неговите противници, палещи и плячкосващи магазини, скрити зад хуманни лозунги. И ще минат в неговия лагер, дори да не го харесват.

Виждам също, че ужасно много хора отново са отписали Тръмп, независимо дали го мразят или му симпатизират, и предричат тежък погром на изборите тази година. След толкова много уроци, не се научиха да престанат да го подценяват. И него и екипа му. От първия момент, в който той обяви, че има намерение да се кандидатира за президент - а тогава никой не вярваше, че изобщо може да спечели номинацията вътре в собствената си партия - през подигравките, докато течеше борбата му с Хилъри Клинтън, та до днес. След толкова много неуспешни "анализи и прогнози" на либералните титани, на тяхно място аз бих била малко по-внимателна в оценките си този път.

***

Любомир Розенщайн

Много под въпрос е дали организирано разпаленият вандализъм ще помогне на демократите, сигурно е, че начинът, по който водят борбата, тласка страната към гражданска война. В нея спечелили няма да има. Това трябва да знаят и тези, които се насочват към радикализиране на махалите. Грантовете ще свършат и животът няма да е станал по-хубав...

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар