Четвъртък, 21 Ноември 2019
Сряда, 24 Август 2016 16:25

До 16 септември е срокът за инвеститорите да заявят интерес към ТБ „Виктория“

Бъдещият купувач трябва да има банков опит в ЕС и на Балканите, както и да обяви мотивите си за интереса към придобиване на банката

До 16 септември 2016 г. е срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала на Търговска банка „Виктория“ и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към ТБ „Виктория“.

С оглед гарантиране на прозрачност на процедурата по продажбата на ТБ „Виктория“ ЕАД и във връзка с анонсираното на 1 юни 2016 г., днес, 24 август 2016 г., публикуваме актуализиран маркетинговия документ за инвестиционна възможност, заедно с придружително писмо към него.

Маркетинговият документ се представя единствено с цел да информира потенциалните купувачи за съществуващата инвестиционна възможност, пише на сайта на Фонда за гарантиране влоговете в банки.

С решения от 7 декември 2015 г. на синдиците на „Корпоративна търговска банка“ АД (в несъстоятелност) и на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, бе открита процедура по продажба на 100% от капитала на Търговска банка „Виктория“ ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към кредитната институция.

Одиторската компания „АФА“ ООД е консултант по продажбата.

Процедурата по Продажбата ще се извърши на три етапа: Подаване на писма за интерес, подаване на необвързващи оферти, изготвени на база информационен меморандум, като на третия етап ще потенциалните инвеститори ще могат да направят дю дилиджънс, да подадат обвързващи оферти и да сключат сделка.

Поканата към заинтересованите купувачи е да подадат писма за интерес в срок до 16 септември 2016 г., 14:00 ч. местно време (13:00 ч. централноевропейско време) на вниманието на: Валя Йорданова, старши съдружник в „АФА“ ООД. Адрес: ул. Оборище № 38, гр. София 1504 Тел.: +359 2 943 37 00E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Писмото за интерес трябва да съдържа информация за потенциалния купувач, която да включва: предмет и сфера на дейност; финансова информация за последните три години – финансови отчети и ключови финансови и нефинансови показатели; структура на собствеността, участия в други дружества и структури от финансовия и нефинансовия сектор; опит в банковото дело и/или финансовия сектор на територията на Европейския съюз и на Балканите; мотиви за интереса към придобиване на банката; декларация и/или информация относно способността на потенциалния купувач да покрие изискванията по Глава трета, Раздел II на Наредба № 2 БНБ за лицензите, одобренията и разрешенията, издавани от БНБ по Закона за кредитните институции, във връзка с придобиването на 100% акциите на ТБ „Виктория“ ЕАД.

Подадените писма за интерес ще бъдат разгледани от синдиците на едноличния собственик на капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и потенциалните купувачи, на които ще бъде предложено предоставянето на информационния меморандум на Банката (“Меморандум”), ще бъдат уведомени от „АФА“ ООД.

Подадените вече писма за интерес се приемат за валидни към 16 септември 2016 г., освен в случаите, в които потенциалните купувачи изрично уведомят “АФА” ООД, че ги оттеглят.

Синдиците на едноличния собственик на капитала на Банката си запазват правото да предоставят Меморандума на едно или повече лица без предварително да уведомяват когото и да е от получателите на маркетинговия документ, да не аргументират решение да предоставят или да не предоставят Меморандума на когото и да е от подалите писмо за интерес потенциални купувачи, както и да променят правилата и процедурите по Продажбата, без предварително да уведомяват когото и да е от получателите на маркетинговия документ.

ТБ Виктория е лицензирана на 2 ноември 1994 г. от БНБ по Закона за банките и кредитното дело да извършва банкови сделки в страната и в чужбина. Едноличен собственик на банката е “Корпоративна търговска банка” АД (“КТБ” АД), поставена под особен надзор от УС на БНБ на 20 юни 2014 г. поради недостиг на ликвидност.

На 22 юни 2014 г. същата мярка е приложена към дъщерното й дружество “Креди Агрикол”.

Към момента банката има необходимите оперативни възможности да извършва всички дейности съгласно лиценза си за банкова дейност.

Състоянието й след 30 юни 2014 г. е силно повлияно от преминаването на собствеността й към “КТБ” АД на 12 юни 2014 г. и последвалото й поставяне под особен надзор, възпрепятствало успешното развитие на ТБ “Виктория” ЕАД до този момент.

През цялата 2015 г. и през първото полугодие на 2016 г. новото ръководство на ТБ “Виктория” ЕАД продължава да извършва последователни мерки по реорганизация, довела до чувствително оптимизиране на оперативните разходи и структурата на банката.

В дните преди поставянето на “КТБ” АД и респективно на ТБ “Виктория” ЕАД под особен надзор голяма част от вложителите изтеглят депозитите си. Тази тенденция продължава и в периода след възстановяването на дейността на Банката на 22 декември 2014 г. и води до значително намаление на размера на привлечените средства от клиенти.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. и през 2015 г. обособени части от кредитния портфейл на банката са продадени, за да се осигурят средства за изплащане на влоговете. Това води до съществено свиване на кредитния портфейл.

Капиталовите съотношения на банката към 30 юни 2016 г. отговарят на регулаторните изисквания и са значително подобрени, включително и в резултат на замяната на хибридни инструменти и подчинен срочен дълг през месец февруари 2016 г. с базов собствен капитал от първи ред.

През първото шестмесечие на 2016 г. в значителен размер (около 25%) са редуцирани задълженията по привлечени средства към едноличния собственик на капитала “КТБ” АД (в несъстоятелност).

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 24 Август 2016 16:25
  Съветник на президента в мръсна схема за тормоз върху американски инвеститори у нас

  Настоящият съветник на президента и бивш шеф на Агенцията по финансов надзор (АФН) Румен Гълъбинов е основен организатор и участник в мръсна схема за тормоз върху голям американски инвеститор у нас.

 • Сряда, 24 Август 2016 16:25
  Премиерска хроника

   

  "Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата", изокал Борисов от Божурище, където извън рамките на предизборната кампания, резнал поредната лентичка на откриването на една индустриална зона. Частна, а не държавна зона. А според НСИ и Евростат, инвестициите в България - български и чуждестранни, са намалели над 10 пъти! За което е отговорен Бойко, защото е премиер през последните 10 години.

  Скок-подскок на батута*!

  Скарал се на министъра, че изчезнали едни не 50 млн., а 84 млн. лева, предназначени за медицинските сестри.

  Скок-подскок на батута...

  Дистанцира се от т. н. шпионски скандал, за което цялата отговорност е негова, защото все още е премиер.

  Скок-подскок на батута...

  Подшефните му некадърници минираха отношенията ни с Русия за години напред и ще провалят стратегически енергийни проекти. За което е отговорен Бойко, защото все още е премиер.

  Скок-подскок на батута...

  И така нататък...

  --------------------

  *Батутът (среща се и като батуд) (на френски: batoude; на италиански: battuta – „удар“) е устройство за скокове, представляващо опънато издръжливо платно.

  Поетите-символисти и художниците-импресионисти са на мнение, че батутът е ярък символ, който изобразява дъното на ПП ГЕРБ, т. е. ПП ГЕРБ няма дъно, защото като падне на дъното, отскача и се връща в изходна точка.

  Любомир Кольовски, фейсбук

 • Сряда, 24 Август 2016 16:25
  Борисов: Дойдоха толкова инвеститори, че задръстихме пътищата

  България е държавата, която има нула миграция, благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила, похвали се премиерът след срещата си с колегата си от Федерална провинция Долна Австрия

Оставете коментар