Петък, 29 Май 2020

Сряда, 12 Декември 2018 16:43

Николай Бареков: Бяхме на метри от стрелбата, а българските медии се интересуваха дали депутатите в ЕП са нахранени

Какъв консерватор е Москов с фалшивите ваксини за децата и Валери Симеонов с обидите към майките, реторично пита евродепутатът

- Г-н Бареков, снощи разбрахме, че с броени минути сте се разминали с трагедията на Коледния базар в Страсбург. Като свидетел и единствен български евродепутат в епицентъра на атентата как ще опишете случилото се?

- Жив късмет е, че оцеляхме. Благодарение на Бог и Исус Христос оцеляхме с колегите от „Презареди България,, които се бяхме събрали в ресторанта, откъдето по-късно започна стрелбата. Уличката е тясна – в началото е ресторантът, в който бяхме, в другия край – елхата на площадчето. Ресторантът е най-популярният в Страсбург, работи денонощно, винаги е пълен с хора. Тръгнахме си оттам и след няма и 15 минути се чуха изстрелите. 

Не мога да си представя какъв късмет сме имали. Минути преди стрелбата купих шапка и ръкавички за дъщеря си от три страхотни момичета в павилиона на Коледния базар. Дано Бог ги е опазил. Прекарах два благословени часа на тази улица и точно преди стрелбата си тръгнахме.

- Снощи написахте, че е ранен Ваш колега – евродепутат от Италия, но информацията не беше потвърдена.

- Видях името в списъците на ранените. Оказа се съвпадение на имената. Раненият със същата фамилия като на колегата е италиански журналист. Не бих желал да се спекулира с името му. Надявам се всички пострадали да се възстановят. В този случай не е важно кой е депутат и кой не. На мястото на атентата имаше предимно млади хора, майки с колички, цели семейства. Обикновено и аз по това време съм със семейството си тук, но сега съпругата ми е в напреднала бременност и не може да пътува. Не ми се мисли какво би се случило, ако бяха тук. Пазарът в Страсбург е място, където всяка година пред Коледа е пълно с хора. Всички колеги от Европарламента обикновено са тук с целите си семейства. Снощи точно имаше делегации от чужбина и много чуждестранни туристи.

Стрелбата стана на метри от магазина за детски играчки, в който купих подарък за детето си. Беше пълен с деца.  А нашите медии – тип баджаци, изместиха фокуса върху затворените на сигурно евродепутати и върху това, че не са яли навреме. По време на такава трагедия това е грешен акцент. Търсили Новаков и Джамбазки от ГЕРБ, които стояха залостени като мишки в парламента на десет километра от стрелбата, да им предават как се чувствали депутатите. А за жертвите, майките, децата, жените с количките, студентите на площада никой не пита и не се интересува.

- Каква е последната информация за извършителя на престъплението?

- Той е бил известен, бил е в списъка на лицата, заподозрени в тероризъм и е бил издирван. Може и по тази причина да е прибегнал до стрелбата. Почти веднага е избягал в Германия, нали сега сме без граници и всеки може спокойно да си преминава.

- В тази връзка, каква беше охраната на пазара? Точно заради такива атаки, знаем, че особено местата, където се събират много хора за коледните празници, се охраняват строго.

- Това е най-големият проблем в случая – пробив в системата. Контролно пропусквателните пунктове на пазара не бяха организирани като миналата година. Нямаше скенер, който да проверява за оръжие. Мен лично не ме провериха. Мъж с моя ръст спокойно може да носи оръжие под дрехите си, но никой не ме провери. За сметка на това проверяваха бебешки колички и дамските чанти на майки с деца. Това беше голям пропуск и неправилна организация.

- Каква е обстановката в момента?

- Вече всичко е спокойно. Хората се върнаха към нормалното си ежедневие.

- Един въпрос встрани от терористичната атака. Днес проведохте заседание на Изпълнителното бюро на „Презареди България”. Какво да очакваме през януари?

- До края на януари трябва да докладвам отново пред ИБ за състава на бъдещо коалиционно споразумение между ПП „Презареди България“ и други политически партии и организации, изповядващи консервативни ценности за формирането на коалиция „Обединени консерватори“. Става въпрос за истински ултраконсервативни идеи, за истински християнски ценности. Водим преговори и с ПП Атака” за общо явяване на евроизборите. Но важното за нас е акцентът върху семейството като фундаментална християнска ценност.

- От няколко дни се говори за още един консервативен проект – този на Петър Москов.

- Какъв консерватор е Москов? Консервативните идеи слагат в центъра християнското семейство. Москов с неговите фалшиви ваксини за децата ли ще се погрижи за семейните ценности? Или пък гласящият се за негов партньор Валери Симеонов, който нарече майките „кресливи жени на едни уж болни деца”? Това ли са им консервативните ценности? Смешно е да се коментира.

Нека гледаме реално на света около нас. Бих перифразил една фраза на Чърчил по повод нашествието на Хитлеристка Германия: Само ние не разбираме докъде може да стигне агресията на ислямизма. Европа трябва да осъзнае къде е истинската заплаха, за да не се повтарят трагедии като снощната.

Мира Василева, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар