Неделя, 15 Септември 2019
Четвъртък, 27 Декември 2018 10:39

Пътен строител: АМ „Марица“ ще пропада още, може да се разцепи

Николай Георгиев със скандални разкрития за изграждането на АМ "Марица"

 

Николай Георгиев от Харманли от 10 години работи по строителство и ремонт на пътища като водач на грейдер. Участвал е в изграждането на магистрала „Марица“ като работник във фирма подизпълнител. Работи в строителството на участъка от пътния възел на пътя Димитровград-Хасково до вливането в магистрала „Тракия“. Правил е насипа на 36-ия километър, който вече няколко пъти се ремонтира заради пропадане на платното. Строителят разкрива скандални факти пред регионалната медия "Хасково.нет".

 Николай Георгиев

– Господин Георгиев, Вие сте строили този участък от магистралата – района 36-ия километър. Защо пътят пропада вече три четири пъти, и то все на едно и също място?

– Точно така, става дума за участък от около 200 метра. Там направихме насип с височина около 20 метра. Вложеният материал обаче не бе скална маса, както се прави, а … глина.

– Глина? Защо?

– За по-евтино, предполагам. Използваше се материал от изкопи в други участъци на магистралата. И се влагаше за изграждане на този насип.От 20 метра височина на насипа 19.7 метра са глина, само 20-30 сантиметра от слоя под асфалта е от скална маса.

– На това ли се дължи пропадането на платното?

– Да. При трошения камък такова пропадане няма. Участвал съм в строителството на много пътища, включително на участък от магистрала „Тракия“ – от 99-ия до 108-ия километър.Там обаче всичко се правеше както трябва.

– Да разбирам, че глината поддава и на това се дължи пропадането и на платното?

– Точно така. В основата на насипа има и водосток. Но и той не бе направен както трябва – от стоманобетон, а от ламарина. От дебела ламарина, но и тя трудно би издържала на тежестта. Никой не е проверявал, доколкото знам, какво е състоянието на водоскока, но допускам, че тръбата е смачкана и долу може би е заблатено.

– Никой ли не обърна внимание на това, че се влага глина, а не камък в насипа? Вие не питахте ли някого?

– Аз бях обикновен грейдерист. С машината се изравнява и профилира трасето. Кой ще ме пита мен? Но от опита си знам как се прави.

– Добре де, съвсем никой ли не забеляза как се строи този участък от магистралата?

– Идваха на проверки. И шефът на АПИ тогава Лазар Лазаров, и тогавашният министър Лиляна Павлова. Видяха как се изгражда този насип.

Резултат с изображение за АМ "Марица"

– И нищо не казаха?

– Нищо.

– С ремонта и полагането на допълнителни пластове асфалт този недостатък няма ли да се коригира? Последният път положиха поне 30 сантиметра асфалт.

– И последният слой ще пропадне. Ще сложат нов, защото магистралата още е в гаранция, после още и така. Когато основата не е от здрав камък, тя ще се сляга и платното ще пропада.

– Коя фирма изпълняваше строителството?

– Пътища Пловдив. Аз работех във фирма, която беше подизпълнител. Този участък има и друг проблем.

– Какъв?

– Насипът на отделните платна се правеше отделно. Представете си, че всяка от лентите за движение има отделна основа. Така няма спойка между частите на цялото платно и очаквам в този участък в скоро време магистралата да се разцепи.

– Това опасно ли е?

– Как да не е опасно?

– Как може да се оправи този проблем?

– Аз не съм пътен инженер. Но от 10-годишния си опит мога да кажа, че за първи път виждам така да се изгражда скоростен път. Начинът е един – глинестата основа на насипа се отстранява, изгражда се отново със скална маса и се асфалтира отново. Няма друг начин. Иначе през няколко месеца участъкът ще пропада, ще го ремонтират, до следващия път и така до безкрай. Или докато стане някоя голяма беля.

– Поемате известен риск като обявявате тези скандални факти.

– Нещата трябва да се казват. Нямам партийни или някакви други пристрастия или съображения. Искам само да се знае какво е истинското състояние на магистралата, за да се вземат мерки. Преди, както казах, да стане голяма беля. Вече се нагледахме на подобни трагедии.

източник: haskovo.net; интервю на Тодор Кръшков

още по темата - АПИ: "Пътища Пловдив" е отговорна за неопесъчения участък, където във верижна катастрофа загинаха пет души

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 27 Декември 2018 10:39
  Борисов: Живков беше построил „Хемус“ до Правец само, ние правим седем наведнъж

  „Ако са толкова двулични, честито!“, каза премиерът за БСП и Мая Манолова

 • Четвъртък, 27 Декември 2018 10:39
  Румен Радев: Властта е бетонирана в тесен кръг хора! Няма развитие, има бедност и корупция!

  Или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото.

  Трябват ясни правила и ред, които да се спазват от всички.

  Нужна е промяна за повече гражданско участие и контрол върху управлението.

  Обръщение на президента Румен Радев към народа и Народното събрание

  Използвам конституционното си правомощие да отправя обръщение към народа и Народното събрание в началото на настоящата сесия. Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда и повишени очаквания. Както, надявам се, и вие сте заредени с енергия за отговорни решения и действия след пълноценна почивка. Надявам се също, че среднощното „бдение“ пред екраните на тези от вас, които са следили за невероятните победи на Григор Димитров, да повлияе на работоспособността днес единствено в положителна посока.

 • Четвъртък, 27 Декември 2018 10:39
  Нанков към Свиленски: Георги бре чети, Георги не чете и говори неистини

  Зам.-министърът на регионалното развитие и строителството Николай Нанков свика извънреден брифинг, за да отговори на зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски

Оставете коментар