Понеделник, 24 Февруари 2020

Сряда, 09 Януари 2019 13:06

Бареков пред в. "Марица": Прокуратурата е разпънала чадър над кмета Тотев

Николай Бареков е председател на Движение "Презареди България", наследник на ПП „България без цензура“. Член на Европейския парламент, зам.-председател на Европейския консерватори и реформисти /ЕКР/ /2014-2015/, член на Бюрото на ЕКР и член на ръководството на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа /АКРЕ/. Избиран е за народен представител в 43-тото НС от 16-и многомандатен избирателен район - Пловдив.

-Доколко успешно се справи Пловдив с подготовката на едно от най-значителните събития в новата си история - да е първият български град Европейска столица на културата?

-Събитието е изключително и огромен шанс за Пловдив. Като реклама се справихме. Като инфраструктура и възможности за изяви на творците - не. Типично по български всичко се прави в последния момент. Строителството беше забавено дълго време. Чух оценка на министъра на културата Боил Банов, че Пловдив не е готов за събитието, но за сметка на това е красив. Така че разчитаме основно на естествения си чар. Иначе на откриване ще го докараме - очаква ни бляскав спектакъл.

Преди доста години, през 1999 г., Пловдив беше съпътстваща европейска столица на културата. Тогава нямаше толкова пари за инвестиции и инфраструктура. Сега бюджет за това беше отделен, но администрацията е мудна. Даже не искам да говоря за по-страшни неща като корупция например.

Според журналистическо разследване на „Марица” от отпуснати от държавата 20 милиона специално за Европейска столица на културата сме усвоили едва 367 000. Това е недопустимо. Един от водещите ми мотиви за влизане в политиката беше да се съкрати държавната и общинска бюрокрация - чиновническа армия, която взема заплати само за да гласува на избори. А не си върши работата да обслужва гражданите.

-Предвижда ли се наказателна процедура, ако градът, който е удостоен с честта да е Европейска столица на културата, не изпълни заложените в апликационната форма проекти?

-Сто процента има предвидени санкции. Става въпрос за пари на европейските данъкоплатци, независимо дали постъпват от Брюксел, или от държавния бюджет. Все пак обаче се надявам, че всички планирани събития в Пловдив ще се реализират. Друг е въпросът как се строи в последния момент, дали няма да протече покривът на някоя зала само след месец - това са опасенията.

Но не, Пловдив няма да се провали, но е възможно всички пари, изсипани в строителство на инфраструктура в последния момент, да се окажат налети в каца без дъно, и само шест месеца след като приключи този огромен, уникален фестивал, който ще продължи цяла година, да се окаже, че цялата инфраструктура е нецелесъобразна и некачествено построена. Това е голямата опасност.

-Каква е оценката Ви за общото развитие на Пловдив? В края на 2018 г. градът ни дори беше обявен за „икономически тигър”.

-Пловдив се развива, но въпреки администрацията и бюрокрацията, която го управлява, а не благодарение на нея. Една от причините за това, че Пловдив е своеобразен икономически тигър на България, са частните инвестиции в съвременните икономически зони, които обаче се администрират в съседни общини. А градът ни просто се възползва от икономическия бум в Тракия икономическа зона, от работните места, които на практика създава община "Марица".

Преди години бях радетел на идеята Пловдив да се разрасне и прилежащите села и общини да станат част от града. Според мен това е бъдещето.

Убеден съм, че Пловдив тепърва ще разгърне сериозно инфраструктурно строителство и големите проекти предстоят. Съмнявам се обаче, че тази администрация има капацитета да ги изпълни.

- Още през 2013 г. подадохте сигнал до прокуратурата за съмнения около действия на кмета на Пловдив, свързани и с конфликт на интереси. Изминаха 5 години - има ли движение по тези сигнали?

-Спокойно мога да кажа, че прокуратурата наложи чадър върху г-н Тотев. Основни сигнали, които бяхме подали, а те не бяха малко - и за Колодрума, и за конфликта на интереси, който показва, че една от големите строителни фирми строи с фалшив заем къщата на кмета и разширява фамилния хотел. Всичко това беше потулено от прокуратурата. А сигналите бяха подадени съвместно с общински съветници от града, и то от различни партии, някои дори коалиционни партньори на г-н Тотев в миналото. Стигна до съда делото за зоопарка, но и то бе смачкано в първа фаза. Сега имаме проблем с електронната система на градския транспорт, която така и не заработи. А там са инвестирани десетки милиони левове.

Според мен прокуратурата очаква по естествен път пловдивчани да гласуват за друг кмет наесен и евентуално, след като г-н Тотев мине в опозиция, ако това се случи, разбира се, тогава обвинението може да се задейства.

Но, честно казано, като гражданин вече губя желание да подавам сигнали, да се занимавам с разследване, след като всичко това стига до прокуратурата и остава без резултат.

-Каква е прогнозата ви за местните избори?

-Лично за себе си не съм взел решение за участие. Преди година имаше идея да се кандидатирам за кмет.

За мен основното ще бъде съставянето на коалиция „Обединени консерватори” за европейските избори. Тук подавам ръка и на пловдивчани, и на активни местни политически формации и политици, с които поддържам добра комуникация.

Но до местните избори има време, нека първо да минат европейските. Смятам, че въпреки огромните пари, които се наляха в Пловдив през последните години по линия на държавния бюджет и европейските фондове, градът не е в състоянието, в което можеше да бъде.

Ето Варна, освен че надминава Пловдив по население и икономическо развитие, тази година за пръв път формулира по-висок бюджет от Пловдив - 475 млн. срещу 303 млн., което е абсурдно. В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, Варна има със 172 млн. по-голям бюджет от този на Пловдив! Това е показателно само за едно - за липсата на капацитет от страна на местната администрация, която управлява града ни.

- Докъде стигна формирането на новата коалиция „Обединени консерватори”? С кого ще си партнирате?

- Ние от партия „Презареди България”, наследник на „България без цензура”, първи започнахме този разговор. Моята партия и аз в лично качество сме единствените български легитимно признати европейски консерватори. Като член на АКРЕ получихме мандат да водим разговори за голямо обединение на всички консервативни десни патриотични формации за общо явяване на европейските избори и за постигане на 4 места в Европейския парламент. Това е целта - да удвоим резултата от 2014 г., когато спечелихме два мандата.

Първите разговори водихме със старите ни коалиционни партньори - с ВМРО. Те обаче поставиха на първо място не идеологията и ценностите, а личностния мотив - на всяка цена г-н Ангел Джамбазки да бъде водач на листата.

Обърнахме се и към други наши партньори - Гергьовден, Свободните демократи, партия Атака, която на практика е най-старата консервативна формация в България, регистрирана е 10 години преди „България без цензура”.

Разговорите с г-н Волен Сидеров тръгнаха от идеология и ценности - нито един от нас не настоява да е водач на листата на всяка цена. Обясних на всички партньори, че мога да бъда в листата втори, мога да бъда и последен, а мога и въобще да не бъда в листата за ЕП. За мен това не е на всяка цена, плановете ми са малко по-различни от връщането ми в Брюксел.

Очаквам до началото на февруари да избистрим меморандум, който да бъде подписан от политици и партии, които искат да участват в създадената от мен платформа „Обединени консерватори”. Тя е отворена към всички. Ако процесът е нормален, през февруари партия Атака трябва да стане втората партия заедно с „Презареди България”, която да бъде приета за член на АКРЕ. Очаквам през март голямото събитие - световен конгрес на консерваторите, който да се проведе в България.

Ако всичко това се изпълни, можем да се явим обединени на европейските избори и да застрашим сериозно трите партии на статуквото, както ги наричам - ГЕРБ, ДПС и БСП. Но това зависи от политическата воля на тези, които искат да бъдат консерватори и се възприемат като такива.

- Партньорството ви с Атака няма ли да разцепи малкия партньор в управляващата коалиция?

-Малката коалиция Обединени патриоти отдавна е разцепена. ВМРО остана с вицепремиер, г-н Каракачанов не послуша призива на Сидеров да се откаже от властта и от луксозния си кабинет и да се върне в парламента да работи за избирателите. Атака постепенно бяха изместени от „Воля” на Веселин Марешки, която вече гласува като патерица на ГЕРБ. Мисля, че и скорошната сделка със самолетите Ф-16 допълнително ще разцепи управляващото мнозинство.

-Това увеличава ли шансовете за трети вот тази година?

- Отговор ще дадат резултатите на европейските избори. Доколкото виждам, ГЕРБ са си поставили за цел да си мерят резултата с БСП.

Г-н Борисов няма да хвърли оставка, ако ГЕРБ спечели над БСП, макар и с малко. Целта, която сме си поставили като български консерватори, е първо да създадем голяма коалиция в Европейския парламент, която да проведе необходимите реформи в ЕС, който е един много болен механизъм. Говорим за липсата на административен капацитет в България, но в Брюксел има не по-малка чиновническа армия - 50 хиляди бюрократи на големи заплати, много по-големи от тези на евродепутат. Мисля, че средната заплата в Европейската комисия надвишава 10 000 евро, а имаме 50 000 такива бюрократи, които управляват Европа. Нашата цел е там да започнат големите промени.

Ако коалиция „Обединени консерватори” се справи успешно на европейските избори, ще бъдем сериозна политическа сила и в българския парламент - това е нашата цел.

- Как очаквате да гласуват европейците? Какъв ще е новият Европарламент?

-Европейците ще гласуват за много скептични към ЕС партии, ще гласуват за консервативни партии.

Европа вече 20 години се управлява от коалиция между леви и десни, но десните вече станаха леви. Трябва да се сложи край на тази порочна коалиция между европейските социалисти, ЕНП и европейските либерали. Трябва да се търси коалиция център-дясно - с участие на ЕНП, но с консервативен уклон, ние, европейските консерватори, и евентуално по-крайни десни формации като „Национален сбор” на Марин льо Пен във Франция. Такава коалиция ще бъде здравословна.

Наскоро г-н Борисов обеща съкращения в администрацията. Нищо няма да отреже, защото бюрокрацията гласува след това за този, който я е назначил на работа. По същата логика не можем да очакваме болният ЕС да се излекува сам. Реформи в ЕС ще направят само новите партии в Европарламента, не г-н Жан-Клод Юнкер.

Реформата в ЕС трябва да започнем със съкращаване на административно-командния апарат. За съжаление, единствените пряко избрани хора в ЕС в момента - ние, европейските депутати, нямаме никаква реална власт, а сме нещо като съвещателен орган на ЕК, чийто състав се договаря в партийните централи. ЕК назначава администрация и бюрокрация, която нито един европейски гражданин не познава! Как е възможно бюрократи и чиновници, които никой не е избирал, да управляват Европа, бюджета на Европа!?

Ние, европейските консерватори, сме амбицирани реформите да започнат от вземането на властта от европейската бюрокрация и предоставянето на европейските граждани посредством ЕП.

Ако си мислите, че бюрокрацията и корупцията в България е голяма, умножете по 100 и ще получите бюрокрацията и корупцията в Брюксел. Уверявам ви, че от 5 години наблюдавам тези процеси отвътре. И понеже съм бил в опозиция, не съм от управляващите - нито в България, нито в Брюксел, твърдя, че това е самата истина.

- След като втори мандат в Брюксел не е ваша мечта, как ще продължите каузите, които започнахте?

- Мога да изпълнявам тези каузи и ако не съм евродепутат. Мога да съм депутат в българския парламент, мога да бъда кмет на Пловдив. Ролята в политиката я дава народът - каквото каже той на изборите през май, това ще бъде.

Втори мандат в Брюксел не е самоцел. За мен активните години в политиката са сега и предпочитам да бъда по-полезен на българското общество. В ЕП нямам достатъчна комуникация с българското правителство.

Откакто съм влязъл в политиката, винаги съм бил в опозиция. Но за мен не е проблем да не съм в политиката - имам професия, работя като журналист от 25 години.

Смятам обаче, че ще съм по-полезен, ако съм в българската политика и успея да реализирам някои от идеите, наследени от ББЦ - образователен ценз при гласуване, за социални помощи за образованите майки, гарантиран базов доход за всички млади образовани българи. Нашите тези звучат още по-актуално днес - на фона на демографската криза, а и след провала на Патриотите в управлението.

- Какво очаквате от новата 2019 г.?

- Върху руините на това, което Патриотите ограбиха и провалиха, е време да се роди нова птица феникс, която да даде нова посока на българската политика. Народът ни е с корав ген и дух, стъпил върху здрави консервативни ценности - не се съмнявам, че ще оцелеем. Искам по-бързо обаче да се отърсим от несгодите на прехода. Да запретнем ръкави, да довършим градежа на държавата.

В името на това децата ни да останат в България. Баща съм на трима синове, очаквам четвърти - искам синовете ми да намерят достойно развитие тук. А ние, поколението на 40-годишните, сме длъжници на страната си - трябва да вземем в свои ръце управлението на държавата и да я изведем до просперитет

източник: в. "Марица"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар