Сряда, 05 Август 2020

Неделя, 17 Март 2019 16:02

Проф. Николай Радулов: От терористичния акт в Нова Зеландия може да пламне религиозна война

Най-вероятно зад този терористичен акт стои някой, който въобще не е глупав. Тук става въпрос за дългосрочна стратегия с ясно изразена цел, с ясно определени последствия, смята проф. Николай Радулов – бивш секретар на МВР и бивш зам.-вътрешен министър в интервю за агенция „Фокус“ по повод нападението в Нова Зеландия.

– Проф. Радулов, 49 души (бел.ред.: вече са 50 жертвите) бяха убити при стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. Нападението, извършено от 28-годишния австралиец Брентън Тарант, активизира световните служби и породи множество въпроси. Как оценявате реакцията на българските служби при този случай?

– Радостта на българските служби е като радостта на всички останали, постфактум. Вие виждате, че никой в родната му земя не е подозирал, че този човек по един определен начин се радикализира. Въпреки, че ако вероятно са го наблюдавали по- отблизо, биха забелязали определени белези за радикализиране, защото това не е станало за една нощ, или за един месец, една година. Първите му пътувания по Балканите, там където е имало военни действия, свързани със сблъсъци на хора с мюсюлманско вероизповедание и християни, е станало още през 2016 г. Този процес е бил продължителен, наслагвало се е всичко едно върху друго. Би било възможно, ако службите използват подходящия инструментариум, тоест ако имат информационни системи и информатори, биха могли да се досетят какво се промива в главата на този човек. Оръжието, което е събрано, определено е подсказвало, че нещо ще се случи. Нашите служби действат по не по-различен начин. След като е извършено престъпление, макар и на далече, се усещат и то благодарение на надписите, част от които на български, че този човек може би има нещо общо с България. Главният прокурор и министърът на вътрешните работи подробно и обилно ни запознават с това, къде е бил, как се е движел, от къде влязъл и от къде излязъл от България и т.н. Това, разбира се, е нужно, защото за предотвратяване на подобни престъпление, трябва да бъде изяснен и почеркът на престъпника. Пак изпадаме в нещо, което винаги съм казвал, че е задължително, когато се извърши престъпление, но е вредно като концепция. Не малко усилия сме вложили в създаване на няколко поред стратегии за националната сигурност, в които един от основните стълбове е проактивността. Възможността на специалните служби, българските, пък такова нещо има в Европейската стратегия по сигурност, вероятно и при всички специални служби. Трябва така да се върши работата, че да се научава предварително за подготвяне на престъпление и да не се позволи неговото извършване. Извършителите да бъдат или отказани да извършат престъплението, или задържани по съответния начин. Това продължава да не се прави, не само в България, но и по целия свят. Спомняме си всички истории с Шарли Ебдо, те изглеждаха по същия начин. Дори там беше още по-странно, защото извършителите са били наблюдавани и са били в списъците на полицията и хората, които имат отношение към тероризъм. И там, както и тук, част от хората бяха минавали през България, а тези които не бяха, техните близки бяха минавали. Разбира се, това беше свързано с Ислямска държава, с пътя на мигрантите, но е факт.

След спешна среща на службите и прокуратурата при премиера Бойко Борисов стана ясно, че Тарант е посетил страната ни. Австралиецът е обиколил исторически места на Балканите. Нужна ли е мобилизация на партньорските служби в Източна Европа с оглед на тази информация?

– Аз мисля, че никой няма съмнение, още повече специалните служби, че е нужна мобилизация. Този случай е много особен. Той е нещо, за което аз от няколко години говоря. След поредица от терористични актове, в които основните движещи лица и евентуалните вдъхновители на тези акции са мюсюлмани и въздействат с помощта на светите мюсюлмански книги, въпреки, че по един много изкривен начин. Тази радикализация, свързана с мюсюлманството, няма как по един естествен начин да не доведе до крайнодясна радикализация, която да се опре на християнството като противопоставяне на мюсюлманството. Това е изключително опасно, защото, сега имаме не просто един терористичен акт, при който са загинали много хора, вероятно това е искра, от която е напълно възможно да се разгори един голям огън на едно модерно противопоставяне между християни и мюсюлмани в световен мащаб. Може да се окаже, че това е по-опасно от всички неща, които си ги говорим през последните няколко години, за това как Западът има враг в лицето на Русия за хибридните войни и т.н. Може да се окаже, че опасността не е там, където ние толкова време предполагаме и говорим, а в нещо, което е близко дори и до нас. Съвсем наскоро имаше новина, че нашите специални служби са получили информация за евентуални, ако не терористични клетки, то клетки, свързани с радикализирани ислямисти в Родопите. Възможно е и това да е фалшива информация, но аз мисля, че е твърде възможно да е истинска. И дори да е било съобщено, и да не и се обърне внимание, както не се обърна внимание на информацията, получена пак от партньорски служби преди терористичния акт на Сарафово. Аз мисля, че няма специална служба в Европа, която сега да не се е мобилизирала.

– На разпространени след нападението снимки се вижда, че оръжията, които използва Тарант, са покрити с надписи на различни езици, включително на сръбски, част от които засягат и България. На този етап можем ли да говорим за българска следа в атентата в Нова Зеландия?

–  Това, че има надписи на български е обяснимо. Тук имаме един продължителен процес на радикализиране, този път не на мюсюлманската, а християнската религия. Очевидно той се е интересувал от история на битки, където е ставало противодействие на християни и мюсюлмани. Вие знаете, че такива неща в Сърбия се случваха само преди 15-тина години. И от едната страна и от другата имаше много невинни, които загинаха, погребани в Братски могили. Това е идеалното място за човек, който иска да ускори своята радикализацията, или пък може би е воден от експерт по такова противопоставяне, който му е съставил план. Виждате, че той по България е ходил по места, които за нас са свещени, свързани са с нашето Освобождение. Но, в крайна сметка там са се сблъсквали поробителите и войските освободители. Там пак имаме едно противопоставяне на мюсюлманството и християнството. Той, когато е ходил по тези места, най-вероятно си е правил записки, както всеки туристи. Правил си е снимки с телефона и камерата си, знаете, че на всички паметници от едната страна има надпис, от гледна точка на туризма, български от друга на английски. Предполагам, че внимателно след това е използвал снимките, за да предаде след това послание. Посланието му е ясно, то е крайнодясно. Когато говорихме за тероризма, ние му давахме едно определение, че той е асиметричен, защото много често, когато се задълбочим в конфликтите, виждаме, че е в резултат на това, че някакво село е било нападнато, изпотрепано от бомбардировачи, които са пуснали бомбите, без да правят разлика между терористи и обикновено население. Това ние го наричаме асинхронно, защото пък след това, тези които са останали или децата на убитите, нямат същите средства. Те нямат бомбардировачи, които да изсипят бомби над някое село във Франция, Англия или Германия. Тази асиметричност е доведена до симетричност. При терористичните актове, крайнодесния и радикализиран, този път с християнската религия престъпник, точно по същия начин постъпва, както от радикализираните ислямисти. Опасното е, че от тук може да пламне религиозна война.

– Какъв профил бихте изградили на извършителя на терористичния акт в Крайстчърч? С оглед на мястото на стрелбата, което е избрал, оръжието и надписите, интереса към историята на Източна Европа.

– Много е трудно. Трябва да признаем, че информацията, която изглежда обилна, когато я разгледаме много внимателно и я подредим, всъщност не изглежда толкова обилна. Имаме визия за един човек, който се интересува от историята, по един определен ъгъл. Години наред се е занимавал с това да научи подборни военни факти, който да му дават вдъхновения и вероятно да го подкрепят да вземе едно такова тежко решение, което е самоубийствено. Не бих казал, че този човек е луд, но бих казал, че този човек е обзет от идеята, че християнството е в опасност и той е един от защитниците. Определено погрешна идея. Вероятно някой му я е внушил. Тук разследващите трябва много внимателно да се опитат да разплетат ситуацията около него, дали няма подбудители. Дали няма някой, който е много умен и с този акт се опитва да постигне обратното – последващи терористични актове от мюсюлмани. Много неща би могло да излязат при едно внимателно разследване и да се надаваме, че такова ще има.

Българските служби продължават работата по установяването на маршрута и контактите на терориста от Крайстчърч у нас. Засега според данните посещението му е било с цел туризъм, посетени от него са редица български градове. С оглед на това необходими ли са допълнителни мерки за сигурност в страната? Има ли място за притеснение, че атентатор от подобен калибър е посещавал страната?

– Има, разбира се. Виждате, че мястото на престъплението е последното, на което бихме помислили, че може да бъде обект на терористичен акт. Мястото е спокойно, мюсюлманите са живеели абсолютно свободно, разбирайки се с християните. Общо взето обстановка, която ме подсеща за България. Да, има сериозна опасност.

– В случая атентаторът Брентън Тарант е австралиец, но с видими познания и интерес от историята на Балканите. Хвърля ли този случай нова светлина върху процесите на радикализация в региона? Как приемате теорията Тарант да е имал поръчител?

– Не бих казал, че тук е възможно да става поръчител, по-скоро някой, който му е въздействал. Какви са целите и дали този някой е последната брънка на веригата, това е друг въпрос. Най-вероятно зад този терористичен акт стои някой, който въобще не е глупав. Тук става въпрос за дългосрочна стратегия с ясно изразена цел, с ясно определени последствия. Има някой зад този човек, определено, но това не е поръчково убийство. Това не е елементарно убийство с поръчков убиец, това е индоктриниран човек, който вярва в това, което иска да демонстрира. Направил е всичко възможно да представи пред света всички свои мисли, с всички тези надписи по пълнителите. Така, че не става дума за обикновено наемно убийство. Става дума за сериозна акция и операция, зад която стоят умни хора и не малко пари.

– Брентън Тарант е публикувал в социалните мрежи „Манифест“ с идеите, тласнали го към атентата. Има и кадри от колата му преди атентата, на които се чува сръбска песен, посветена на Радован Караджич. Използват ли се социалните мрежи все повече като инструмент от терористите? Стават ли по-трудно предотвратими терористичните атентати, въпреки публичността на подобни материали?

– Опитът от Ислямска държава ни учи, че медиите въобще и в частност тези, които са достъпни през интернет, са мощно оръжие на пропаганда на тероризма. Това, което говорихме за посланията, които се излъчват без пряк обект, а към определени общности, се оказаха успешни. Така, че определено и социалните мрежи и интернет като цяло, с определени сайтове и Youtube, телевизиите, са много важен инструментариум от оръжието на терористите. Очевидно е, че това е една много сложна ситуация. Не трябва сега да развиваме някои теории, които да са просто фантасмагорични и да се дължат на някакви политически и международни виждания. Затова по-добре да говорим като се разяснят повече нещата иначе стигаме до фантасмагориите до прословутия Новичок, за който разговаряхме повече от три месеца, без да има реална причина. Нека да изчакаме, да видим какво ще се случи.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар