Четвъртък, 04 Юни 2020

Понеделник, 18 Март 2019 14:15

Израелската посланичка Ирит Лилиан пред BIG5: Надявам се, че след изборите ще се създаде стабилно правителство, което ще успее да се изправи мъдро пред предизвикателствата

„Израел има опит с министри, премиер и дори президент, които бяха наказани и вкарани в затвора заради тяхното поведение. Искрено се надявам, че сега случаят не е такъв. Като всички мои съграждани, ние чакаме цялата правна процедура да приключи“, казва в интервю на Оля Ал-Ахмед Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан – посланик на Държавата Израел, по повод новина, че премиерът Бенямин Нетаняху е даден на прокурор заради корупция.

- Ваше превъзходителство, бих искала да започнем нашия разговор с приоритетите за Вашата страна, а именно – Израел е на прага на парламентарни избори на 9 април. Бихте ли коментирали предстоящите избори и какви са Вашите очаквания?

- Предстоящите избори в Израел доказват още веднъж силата на демокрацията в страната и ролята на медиите като пазители на демокрацията. Има много проблеми, с които следващото правителство ще трябва да се заеме: заплахите за сигурността на израелските граждани, нарастващите стратегически предизвикателства, произтичащи от фактическото присъствие на Иран в Сирия, което прави стабилността в региона крехка. Очаква се новото правителство да преодолява сложна политическа ситуация, нарастващо разделение в обществото, икономически предизвикателства, както и глобални такива. Затова ние всички се надяваме, че възможно най-скоро след изборите ще се създаде стабилно правителство, което ще успее в рамките на 4-годишния си мандат да се изправи мъдро пред предизвикателствата и да се превърне в истински представител на волята на обществото и на неговите приоритети.

- Как ще коментирате скандалната новина, която буквално взриви световната общественост – Бенямин Нетаняху е даден на прокурор за корупция?

- Корупцията е нещо сериозно, което противоречи на израелските и еврейски ценности. За никой гражданин не е приятно, без значение от коя държава, да се окаже с министър-председател, обект на подобни обвинения. Въпреки това, аз вярвам в израелската съдебна система: в главния прокурор, съдилищата, съдиите. Тези участници в правораздавателния процес са доказали своята лоялност към професията си и към страната си. Аз съм уверена, че те търсят справедливост и ще достигнат до необходимите заключения без да бъдат повлияни от предразсъдъци. За съжаление, Израел има опит с министри, премиер и дори президент, които бяха наказани и вкарани в затвора заради тяхното поведение. Искрено се надявам, че сега случаят не е такъв. Като всички мои съграждани, ние чакаме цялата правна процедура да приключи.

- Въпрос, който вълнува много хора и редица поколения: Ще има ли някога мир в Близкия Изток? Някои наблюдатели твърдят, че Израел няма интерес от мира, тъй като ще се преустановят финансовите помощи. Какво е Вашето мнение?

- Мир в Близкия Изток може да бъде постигнат. Нито една от страните в този конфликт не може да си позволи лукса да се откаже от него. Ние всички сме отговорни за бъдещите поколения в нашия регион. Напоследък виждаме все повече арабски държави, които стигат до същото заключение и те са готови да преговарят с Израел за бъдещето на Близкия Изток в търсене на решение на конфликта. За съжаление, нашите директни партньори – палестинците, все още не са на същата вълна. Ключът към успеха е да си говорим без предварително поставени условия и без да се диктуват резултатите от бъдещите преговори преди още самите те да са започнали. Израелската държава търси мир през последните 70 години и е доказала досега, че е готова на болезнени отстъпки в името на мира. Чрез своите постижения, нововъведения и креативност, както и умения в предприемачеството, в днешно време нашата държава постига безпрецедентни икономически успехи, а мирът може да ни направи дори по-силни. Затова мирът не е пречка, а по-скоро прозорец на възможности и ако нашите съседи видят този факт по същия начин като нас, мирът ще бъде постигнат.

- Как ще характеризирате  политическата ситуация в Израел от началото на тази година? В кои конкретни сфери има напредък в решаване на конфликта?

- В Близкия Изток постоянно е напрегнато и политическата ситуация винаги е непредвидима. Да имаш Иран като "непосредствен съсед" в Сирия е фактор, който влияе на цялата политическа ситуация в района. Заплахите от терористични групи като „Хизбула“ на северната граница (едновременно в Ливан и Сирия) и „Хамас“ в Газа стават все по-сериозни. Израел взема всички необходими мерки да защити гражданите си и да гарантира тяхната сигурност. Въпреки това трябва да бъде постигнат напредък в начина, по който се отнасят към това предизвикателство световната и европейската общности. Както отбелязах, известен прогрес беше постигнат в арабския свят, но пътят все още е дълъг.

- Според Вас реален ли е планът за разрешаване на конфликта, основан на принципа „Две държави - за два народа”? Това правилен избор ли е или е по-рационално  - една демократична държава за израелците и арабите, където да живеят в мир и разбирателство, по модела на ЮАР?

- Идеята за две държави като решение е все още на масата за преговори и може да служи като добра отправна точка когато се наложи. Но все пак реалната ситуация на терен е много сложна, защото от палестинска страна има две групи, които не могат да се обединят за постигане на мир (или дори за много по-малко от тази благородна цел). Една от тези групи е „Хамас“ - терористична организация, която превзе Газа и заплашва всякакви възможности за мир с всекидневни насилствени актове. Израел е единствената страна в света, която е национална страна за евреите. В същото време тя предоставя пълно равноправие на арабските граждани, които могат да гласуват, да бъдат избирани, да се възползват от всички възможности на една демократична страна. Идеята за една държава ще застраши или еврейската идентичност на страната, или нейната демократична идентичност и следователно няма да послужи на никого от партньорите.

- Търсите ли нов начин за диалог с младежта на Палестина?

- Младото поколение от двете страни е истинската надежда за мир. Аз вярвам твърдо в стабилността и способността на младото поколение да постигне цели, които техните бащи и дядовци дори не са си представяли. Това е постижимо само при едно условие: да се сложи край на това децата да бъдат учени да мразят. Да се втълпява на едно детенце, че неговата мисия е да стане "шахид" – мъченик, и да убива евреи, е всъщност убиване на перспективите за живот на това дете. Децата трябва да бъдат обучавани на креативност, иновативност, за да осъществят своя човешки потенциал за доброто на човечеството. Тези, които ще бъдат възпитавани в правилните ценности, ще станат бъдещите лидери. Аз знам, че са там, виждам ги и вярвам в тях.

- Какво бихте искали да кажете на новото поколение, на децата в региона, независимо от това дали са евреи, араби и каква религия изповядват?

- Ако можех да говоря с тези деца, бих цитирала вече починалия музикант Пабло Казалс и бих им казала: „Знаеш ли какво си ти? Ти си едно чудо. Ти си уникално. Няма друго дете по целия свят, което да е точно като теб. През милионите години, които са изминали, никога не е имало дете като теб... Ти можеш да станеш Шекспир, Микеланджело, Бетховен. Имаш способностите да станеш каквото поискаш. Да, ти си чудо. И когато пораснеш, можеш ли да нараниш някого, който е чудо също като теб? Вие трябва да се цените един-друг“.

- Г-жо Лилиан, Израел има невероятни постижения в областта на науката и медицината. На какво се дължи това?

- Тайната на израелските постижения лежи в полето на образованието и социалното включване. От създаването си преди 70 години държавата не е спирала да инвестира в науката, технологиите и висшето образование, в насърчаването на креативността. Фактът, че идваме от четирите краища на света ни служи като предимство, защото различните култури предлагат различни начини за решаване на проблемите. Ние представляваме "melting pot", амалгама на идеи. В същото време, нямаме природни ресурси, тъй че единственият изход от предизвикателствата, с които се сблъскваме, е да инвестираме в човешкия капитал, в човешкия разум. Държавата акцентира върху нуждата от сътрудничество с международната общност, за да се достигнат нови хоризонти - всички тези фактори заедно са ключът към успеха.

- Как стои въпросът с развитието на икономиката на Израел? Какво е основното ѝ производство?

- Икономиката на Израел е една от най-стабилните в света и непрекъснато се развива. През 2018 година тя показа ръст от 3.3% от БВП, което е повече от много западни държави, 1.2% БВП ръст на глава от населението, благодарение на бързия 2-процентов растеж на населението. Днес Израел е индустриална държава, като по-голямата част от производството ѝ се основава на интензивни и сложни развойни изследвания и хай-тек процеси, инструменти и апаратура. Основният двигател на израелската икономика е науката и технологичният сектор. Затова, въпреки ограничените естествени ресурси, производството и селското стопанство са високо развити.

- Бихте ли разказали малко повече за израелския фолклор, за развитието на изкуствата и културата във всичките ѝ сфери?

- Страната ми е люлка на творчество, но когато става дума за изкуство, то е развито далеч отвъд всякакви очаквания. Само след няколко седмици Тел Авив ще бъде домакин на Евровизия заради новаторското изпълнение миналата година на Нета Барзилай. Нета не е единствена, израелските артисти имат своята тежест и влияние върху света на музиката и на танца. Имена като Идан Райхел, Ноа, Асаф Авидан или танцовата група „Бат-Шева“ са добре познати на всеки ценител на културата. Израелското кино е създало специален език, който се цени високо навсякъде по света и доказателство за това са множеството награди и отличия на най-големите филмови фестивали и конкурси. Например, преди няколко седмици израелският режисьор Надав Лапид беше награден със „Златна мечка“, а Оскар тази година за късометражен игрален филм отиде при Гай Натив. Израелското общество е много цветно, има какво да разкаже и е рай за артистите.

- Превеждат ли се у нас израелски писатели и поети?

- Израелската литература е позната в България, макар и не достатъчно. Някои от известните израелски писатели – като Амос Оз, Давид Гросман, Етгар Керет, Цруя Шалев и други, са преведени на български. През последните години Посолството положи специално усилие да представи повече поети и писатели на българската публика. Тъй като нашите писатели са добре познати по целия свят, повече български издателства трябва да поемат инициативата да открият някои от най-хубавите книги, които са написани на иврит, но говорят на сърцата на всички читатели. Радвам се да кажа, че през 2019 година ще видим публикувана книга на един от водещите писатели на Израел А. Б. Йехошуа, преведен за първи път, както и втора книга на Цруя Шалев, който вече е познат тук.

- Посолството на Израел в София е отново партньор на международния София филм фест. В рамките на тазгодишното издание на фестивала са представени два израелски филма. Нещо повече за тях и за киноматографията във Вашата страна като цяло?

- Израелското кино е извоювало славата си на различни международни фестивали и „София филм фест“ е показал много от тези филми през последните години. През 2018 г. Израел беше почетен гост на фестивала и представи някои от най-добрите израелски продукции. Тази година имаме два много различни филма: "Кралят на бюрека" разказва историята на семейство с български произход, което емигрира в Израел през 50-те години и създава там "империя на бюрека". През 90-те  поради сложни семейни причини успехът се превръща в провал. Това е хубава и емоционална документална история, представена от позицията на режисьорката Орит Ронел, която е и внучка на основателя на "империята на бюрека". Вторият филм: "Тел Авив гори" е ко-продукция на Израел-Франция-Люксембург-Белгия. Режисьорът е израелец от палестински произход, възпитаник на университета в Тел Авив, който живее в САЩ. Това е сладко-горчива комедия, която представя необичайна гледна точка към израелско-арабския конфликт. Както отбелязах по-горе, израелското кино разказва истории за нашите хора и нашата страна от лична гледна точка, която винаги има и глобални измерения. Моята страна има дузина филмови школи, които внасят свежи нови гласове във филмовата индустрия както в Израел, така и навсякъде по света.

- Бихте ли ни разказали за образователната система в Израел? Кои са основните ѝ предимства?

- Израелската образователна система се смята за много добра, макар някои от нашите минали постижения да е трудно да бъдат повторени. Основното предимство на израелското образование е включеността. Повечето от нашите деца завършват гимназия независимо от техния пол, религия или етнически произход. Новите емигранти се интегрират в образователната система и бързо учат иврит благодарение на специално езиково училище - Уплан. Израелската образователна система в днешни дни претърпява промени, за да се адаптира към предизвикателствата на 21 век, пред които студентите ще да се изправят след завършването си. По тази причина креативността, иновативността и предприемчивостта са интегрална част от образователната програма (най-вече в гимназията). Голямо внимание се отделя на ценностите и на лидерските качества. Децата се окуражават да участват в мероприятия на общността, в която живеят, да участват в благотворителни акции и да се научат да разбират смисъла на гражданството като задължение за цял живот.

- Как стои въпросът със спорта? Държавата отделя ли достатъчно средства за спорт?

- Израелските постижения в някои сфери като гимнастика и джудо и някои водни спортове показват, че имаме голям потенциал в спорта и повече цели е вероятно да бъдат постигнати. В сферата на параолимпийските игри Израел е водеща държава. Все пак, необходими са повече инвестиции в тази сфера за по-добро представяне на спорта пред младите хора като начин на живот. Имаме някои спортни комплекси, които са на световно ниво, но в същото време по-голямата част от спортната инфраструктура не е на нивото на съвременните изисквания и, за съжаление, това се отразява и на резултатите.

- С кои държави Израел си сътрудничи най-тясно в изброените по-горе области?

- Съединените щати и Европа са големи партньори на Израел във всички сфери, включително сигурността, икономиката, науката и технологиите, изкуствата и много други. Въпреки това Израел гледа към нови хоризонти, към сътрудничество с Азия, което в много аспекти е разрастващ се процес. Нашите взаимоотношения със страни като Южна Корея, Китай, Япония, Индия и много други са далеч над всичко, което сме познавали преди. Тази синергия между Изтока и Запада прави Израел средищно място, от което могат да спечелят всички участници.

- В кои области България и Израел си сътрудничат? И в кои сфери би било добре да се засили сътрудничеството между страните ни?

- Сътрудничеството между България и Израел е изключително добро в много направления - от сигурността и антитероризма до високите технологии, науката, медицината, иновациите и изкуствата. Израелски граждани, пристигнали у нас от България, са посланици на добра воля, помнейки спасяването на техните предци по време на Втората световна война. Те са изпълнени с топли чувства към България и имат искрено желание да популяризират контактите между двете страни. През 90-те години и началото на 21 век много израелски инвеститори бяха включени в сферата на строителството в България. Днес този процес продължава, но също неимоверно се увеличава и броят на израелски високо-технологични компании, които откриват клонове в България, както и развойни центрове. Медицината е друго поле, в което се наблюдава нарастващо сътрудничество, но тук има огромно пространство за развитие на бъдеща съвместна дейност. Нивото на търговията между двете страни е сравнително ниско и тук има много възможности, които все още не са изследвани - биомедицина, селско стопанство, транспорт и най-вече енергетика. България е възможен бъдещ партньор за изнасяне на израелски газ, но междувременно Израел може да бъде добър партньор за подобряване на енергийната ефективност.

- Наскоро в София представихте фотоизложба, посветена на правата на жените в Израел. Какво ще ни кажете по темата? Нарушават ли се правата на жените в Израел и имат ли жените достатъчно права?

- Израел се смята за държава, в която има равнопоставеност на половете. Това мнение е основно резултат от задължителната военна служба в Израел както за момчета, така и за момичета. Фактът, че жените са представени във всички сфери на живота и че Израел е номер 1 в света по броя на жени предприемачи също значително допринася за това виждане. Но все пак и в Израел, като във всяка друга развита държава, в която жените са равнопоставени по закон, ние срещаме някои предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени: да се постигне еднаква заплата за еднаква работа, нарастване броя на жените в процеса на вземане на политически решения, елиминиране на половата дискриминация и тормоз, противопоставяне на домашното насилие и пр. Затова Израел е партньор на глобалната арена на битката за полово равноправие. В Израел LGTBI общността се радва на много граждански права и обществото е отворено да приеме семейства от различен тип. Нашите постижения в това отношение са добри, но ние полагаме усилия да ги подобряваме още повече.

- За Европа е неразбираемо жени да служат в армията. Бихте ли пояснили защо жените в Израел служат в армията? Женска работа ли е да се държи пушка в ръка?

- Още от първите дни на ционизма жените са били равноправни партньори по пътя към създаването на държавата Израел. Нашите бащи и майки основатели са вярвали, че ние всички трябва да играем роля в тази национална задача. Защитаването на родината ни не е по-различна задача от всяка друга. Следователно, нашият Закон за националната служба се отнася и до жените и те като правило служат по 24 месеца (за разлика от мъжете, които служат 36 месеца). Военната служба е важен инструмент за оформянето на младата личност като отговорен и ангажиран възрастен - няма никаква причина това право да бъде отнето от жените. Ние твърдо вярваме, че половото равноправие е не само право, но е и споделена отговорност. Колкото до въпроса за пушката - ще цитирам легендарната жена-стрелец, американката Ани Оукли, която казва: "Цели се високо и ще уцелиш".

- На 10 март се отбеляза 76-годишнината от спасяването на българските евреи. Дори аз съм съпричастна към тази дата, тъй като моята баба е спасила еврейско семейство в мазето си. Как се отбеляза тази дата у нас, и помнят ли я евреите в Израел?

- Тази година спасяването на еврейската общност в България и депортацията на 11 434 евреи от Тракийска Македония и Пирот - територии, които са били под българска администрация, беше отбелязано по уникален начин. 1500 души от всички сфери на живота в България - оцелели от Холокоста, високопоставени политици, кметове, членове на Българската православна църква, членове на еврейската общност, артисти, студенти и академици, семейства с децата си и членове на дипоматическия корпус - всички те шестваха за толерантност и против всички форми на речта на омразата. Това беше много символичен и емоционален момент, който напомни за манифестациите против депортирането, които са се провели преди 76 години. Тази година основната церемония се състоя близо до паметника на благодарността в центъра на София. Точно копие на паметника беше издигнато през септември в Тел Авив и това е първата година, в която церемонията се състоя близо до него няколко дни преди церемонията в София.

- Вашето пролетно пожелание към българските читатели?

- Моето пролетно пожелание е добро за всеки ден от годината: нека всички да бъдат благословени с толерантност, откритост и най-вече с мир.

интервю на Оля Ал-Ахмед, BIG5

Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан е посланик на Държавата Израел в България.

Тя е родена на 2 февруари 1962 в Израел. Омъжена за Алон Коен, има две деца.

Професионална кариера:

2014 - посланик на Държавата Израел в България

2006 - директор на отдел „Южна Европа“, Министерство на външните работи на Израел (ранг „министър“ )

2005-2006 - директор на отдел „Изкуство и литература“, Министерство на външните работи на Израел

2004-2005 - директор на Втори отдел „Близък изток“, „Център за политически изследвания“, Министерство на външните работи на Израел

1999-2004 - министър-съветник по културните въпроси, Посолство на Израел в Париж

1996-1999 - съветник в отдел „Израел-Египет“, Министерство на външните работи на Израел

1991-1996 - първи секретар в Посолството на Израел в Сингапур

1989-1991 - Първи отдел „Близък изток“, Министерство на външните работи на Израел

1986 - постъпва в Министерството на външните работи на Израел

1983-1986  - журналист

 Образование:

1991 - придобива степен „магистър“ (със специално отличие) по Египтология и класическа филология, Еврейски университет в Ерусалим

1986 - придобива степен „бакалавър“ по Археология и древни култури, Университет в Тел Авив

Допълнителна информация:

1980-1983 - военна служба в израелската армия, продуцент и редактор новини, Радио на Израелските отбранителни сили

Владее иврит, английски и френски език.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар