Вторник, 26 Май 2020

Понеделник, 25 Март 2019 17:50

Адв. Никола Вапцаров пред BIG5: „Артекс“ работи с протекции и строежът в „Лозенец“ е незаконен

Искаме да се спази законът и да се спре строежът без разрешително на небосъргача на ул. „Златен рог“ 10, казва юристът и член на Инициативен комитет „Лозенец“

Две отворени писма изпраща Инициативен комитет „Лозенец“ със сигнал до всички важни български институции срещу строежа на 34-етажен небостъргач на фирма „Артекс Инжинеринг“ на ул. „Златен рог“ 10 в столичния квартал „Лозенец“. Първото е отпреди няколко месеца, а второто – след като бе оповестено закупуването от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и двама зам.-министри от действащия кабинет „Борисов 3“ на луксозни апартаменти в елитния кв. „Изток“ от същата строителна фирма на необяснимо изгодни за тях цени. Проведени са и протести срещу незаконното строителство на многоетажния блок.

Сред членовете на Инициативния комитет „Лозенец“ е и адв. Никола Вапцаров. Big5 се обърна към него с молба да коментира законосъобразността на строежа и очаква ли отговор от тях – в светлината на непрекснато разрастващия се скандал, кръстен от медиите „апартаментгейт“.

Участник сте в Инициативен комитет „Лозенец“ и в протести срещу строящия се небостъргач на ул. „Златен рог“ 10 в едноименния столичен квартал. Какво Ви притеснява като гражданин и като юрист в строежа?

По принцип това, което ни притеснява основно – мен и останалите членове на Инициативния комитет, е, че строителството на блока ул. „Златен рог“ се извършва без строително разрешение и нито една институцияя – особено отговорните за това, не иска да вземе никакви мерки – нито ДНСК, нито ръководството на Столичната община, нито главният архитект на София.

Има ли развитие по вашия казус през последните няколко дни, след изпращаве на второто ви отворено писмо със сигнал до институциите у нас?

Нямаме никаква реакция!

А очаквате ли такава по вашия случай след т.нар. „апртаментгейт“?

Много се надявам, но силно се съмнявам, че ще има няква реакция. Те така са се оплели с тези техни глупави отговори, че мисля, че най-вероятно съдът ще трябва да отъди казуса, защото тези институции са неблагонадеждни. Съмнявам се изобщо, че ще имат желаниетото да направят каквото и да било, а ще търсят междинен вариант.

Планирате ли нови протести и под каква форма?

Имаме внесена жалба в съда и образувано дело срещу ДНСК за отказ да изпълнят закона и да спрат строежа. Така че се надявам повече на съда, отколкото на ДНСК. Ще изчакаме какво ще каже съдът и ако той подкрепи нашата теза, няма да протестираме, но ако не отсъди в наша полза, ще продължим да съдим държавата, та дори в Стасбург.

Закономерно ли идва т.нар. „апратментгейт“ в светлината на вашите писма до институциите и протестите ви?

Единственото, което мога да твърдя, е, че „Артекс“ работи с протекции и над фирмата има „разпънат чадър“, а оттам нататък не мога да кажа кой как и защо ги подкрепя. Но ние сме на мнение, че ДНСК ги покровителстват. Не зная дали това обхваща Цветан Цветанов, Цецка Цачева и вежди Рашидов. За нас важното е да има справедрливост и да се изпълни законът, а споменатите институции отказват даже да го прочетат!

Смятате ли, че сделката на Цветан Цветанов за апратамента със същата фирма в най-луксозната сграда у нас е законна?

Като цяло сделката е законна със сигурност, тъй като е минала през нотариус, но явно има някакъв проблем, след като си подават оставките, вкл. и кумицата на Цветанов. Буди съмнение как близък до него човек купува в същия ден неговите два стари апартамента, как в единс ден се изповядат всички сделки и тук възниква въпросът защо приближеният на Цветанов не ги е купил директно от него? Това въртене на собственост буди съмнения, независимо дали формално е изпълен законът. А и не може да гоним самодейци за касова бележка за 1,50 лв., а тук да се правят заменки на под пазарната оценка и да има едни огромни суми по ДДС, които остават неплатнени? Ако това е въпрос не на закон, а на морал. Цветан Цветанов е кумир и пример за подражание на толкова негови съпартийци не може да дава такъв пример!

От фирмата-строител „Артекс“ заплашиха, че ще съдят всички медии и хора, „уронващи престижа й“. Очаквате ли атака срещу себе си и други членове на Инициативния ви комитет?

Аз не очаквам действия от тяхна страна, защото те осъзнават, че аз мога да докажа в съда всичко, което казвам, и едно такова дело би повдигнало както въпроса за валидността на строителното им разрешение, така и много други въпроси. Ние дори бихме се радвали да докажем и в съда това, което твърдим. Защото – съгласно ЗУТ, не сме заитересована страна и не можем да съдим „Артекс“ директно. Обаче можем да съдим ДНСК, че отказва да изпълни закона и да спре строителството. Защото става става дума за обективно нарушение от страна на гореспонатите институциите.

BIG5

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 25 Март 2019 17:50
  Кметът на „Лозенец“ иска премахването на „Златен век“

  Константин Павлов е внесъл в ДНСК документ, доказващ, че разрешението за строеж на “Златен век” вече е загубило правното си действие

 • Понеделник, 25 Март 2019 17:50
  ДНСК обжалва решението на съда по казуса „Златен Век“

  Дирекцията за национален строителен контрол, чрез Административен съд – София град, внесе касационна жалба до Върховния административен съд във връзка с решението на Софийския административен съд по казуса „Златен век“, съобщиха от ДНСК

 • Понеделник, 25 Март 2019 17:50
  Борисов: Наредих да се обжалва решението на съда за "Златен век"

  В разговор с регионалния министър Петя Аврамова разпоредих държавните органи незабавно да предприемат действия по обжалване на решението на съда по казуса със сградата “Златен век” в София. Това написа късно снощи във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Оставете коментар