Неделя, 26 Януари 2020
Четвъртък, 25 Април 2019 11:56

Румен Йончев (ЗНС) пред BIG5: ГЕРБ съхрани статуквото

Главният стратегически проблем на страната е демографският срив, смята лидерът на Земеделскиа нораден съюз

Румен Йончев е от поколението политици, израснали с промените след 1989 година. Едно от младите лица на възстановеното земеделско движение през 90-те години с богат опит в политическите процеси у нас. Председател на Земеделски народен съюз от 2012 година насам, народен представител в 42 и 43-то Народно събрание.

- Част ли е още Народен съюз от БДЦ?

- Народен съюз отдавна не е част от БДЦ. Наистина дължим това обяснение на обществото, защото коалицията и парламентарната група БДЦ, която присъстваше в предишното Народно събрание прекрати своето съществуване с края на неговия мандат. Народен съюз беше част от тази парламентарна конфигурация. За съжаление, единствената политическа формация, която продължи да съществува реално е Земеделски народен съюз, на който имам честта да съм председател, и ние се опитваме отново да бъдем конструктивен фактор в центристкото политическо пространство. Тази година се навършват 120 години от създаването на земеделското движение в България, 120 години, в които ние неуморно търсим нормалността в българската политика, умерения център, където се раждат истински полезните идеи.

- Готвите ли се и в какъв формат за предстоящите през май евроизбори? А за местните?

- За нас от особено значение са местните избори, защото Земеделски народен съюз и понастоящем е представен от повече от двеста общински съветници в страната, кметове на населени места и общини. Това е нашата жива и непрекъсваема връзка с хората и ние много дължим да запазим и разширим това присъствие. За нас, най-същественото политическо събитие на 2019 година ще бъдат именно местните избори и на тях ще се разрази истинската политическа битка на годината. Готвим се за това още от сега с нашите представители в местното управление, подготвяме своите кандидати и разглеждаме проблемите на всяка община, за да предложим и най-добрите решения. Що се отнася до европейските избори, те някак си остават далеч от хората, поне в същината си на избор за бъдещето на Европейския съюз. Вътрешнополитическите теми доминират до такава степен, че вотът на евроизборите ще бъде значително изкривен и неадекватен. Въпреки това, ние ще предложим на нашите избиратели най-разумното решение, подкрепа за листата водена от Ангел Джамбазки. Само преди ден, ВМРО и ЗНС подписахме споразумение за съвместно участие на тези избори и нашите представители в общата листа ще направят всичко за успеха. Джамбазки и досега беше нашият представител в Европейския парламент и ние сме убедени, че със своята активна работа там в защита на българските интереси, той заслужава втори мандат.

- Мислите ли, че ни предстоят предсрочни парламентарни избори?

- Предстоят ни европейски избори, но управляващите в голяма степен превръщат кампанията във вътрешнополитическа и в един вид вот на доверие или недоверие и това е изключително опасно и безотговорно. Първо защото изцяло подменя европейския вот и избор на хората. Второ, защото поставя на карта стабилността на управлението, неговата дългосрочна перспектива и способност да бъде полезно за страната. Всичко това ме прави песимист за бъдещето на това Народно събрание и мнозинството в него, което очевидно започва да губи своята принципна и програмна основа и все по-често се гради целево по определени поводи. Това силно влошава качеството на управлението и ние вече сме свидетели на един неработещ парламент с доста рехав дневен ред и обяснима, но незапомнено ниска обществена подкрепа. Продължаването на подобна агония в най-важния орган на парламентарната република е деструктивно не само за институциите на държавата, но и опасно за политическата ни система. Въпреки това, не трябва да подценяваме политическата инерция и способността на статуквото да пази себе си. Все пак, вотът на 26 май ще даде по-ясна индикация за политическите процеси и хоризонт за следващите парламентарни избори.

- Смятате ли да се коалирате с някоя партия?

- Земеделски народен съюз подхожда сериозно към въпроса за коалициите, за нас те не са въпрос на политическо оцеляване, а осъзнато решение за възможност да реализираме своите цели в политиката. Именно за това ние избрахме риска да не сме представени в настоящия парламент пред безогледното коалиране. Същевременно, обществото изисква от нас и определена последователност в политическото поведение, трайно отстояване на определени тези, чиято реализация да бъде основа за сключването на политически съюзи, особено когато те се правят преди избори. Именно за това, ние търсим и поддържаме контакти с онези политически сили, с които в годините ние сме успявали да реализираме общи цели. Тази е причината и да ни видите отново заедно с ВМРО на европейските избори и ние се надяваме това партньорство отново да бъде успешно и да се разшири занапред.

- ГЕРБ предложиха коалиции на няколко политически формации и подписа предизборни споразумения. Вие получихте ли предложение от управляващата партия за коалиране с нея за евроизборите?

- Ние нито сме очаквали предложения от ГЕРБ, нито сме получавали такива. Целта на ЗНС не е снимка с Борисов и потупване по рамото, а реално участие в изборите и провеждане на нашите политики. Това беше и причината за нашата раздяла преди години с ЕНП, чиито основатели бяхме именно ние, земеделците от българска страна. Превръщането но ЕНП в една всеядна паневропейска формация я лиши именно от способността и да отстоява изконните европейски ценности, които стояха в нейните основи. Това роди и новите политически движения в Европа, нуждата от сериозна реформа в самия съюз. В този смисъл, ГЕРБ не е и не може да бъде носител на промяната и ние няма как да бъдем негови партньори.

- Смятате ли, че на политиците им е необходимо единение? Около какви идеи и ценности?

- Разбира се, че успешното управление на страната изисква единение около националните каузи и идеи за развитието на България. Няма как иначе те да бъдат реализирани. Проблемът е, че след присъединяването ни към НАТО и Европейския съюз, нещо, което беше превърнато в национална цел от първото поколение политици на нова, демократична България, ние сякаш загубихме посока. След 2007 година, вече повече от 10 години, новият политически елит се лута и не успява да формулира значими, убедителни и обединяващи цели и каузи. Такива цели не могат да бъдат дострояването на една магистрала, на някой водопровод или усвояването на европейски средства. България не успя да намери своето място на пълноправна и силна европейска страна и поради това се виждаме винаги някъде в дъното на всички класации за благосъстояние, икономически потенциал, развитие, свобода, удовлетвореност на обществото. Накратко, останахме на европейското дъно и там някъде продължаваме да живуркаме, което обяснява дълбоките кризисни процеси и демографския срив на нацията. Според нас, ако има една национална цел, зад която трябва да застанат всички политици и да я преследват дългосрочно в следващите десетилетия, то първата такава е справянето с демографския колапс. Всички прогнози сочат, че няма решение нито един проблем при тези условия. Няма как да се подобри пенсионната, здравната системи, да правим наука и развитие, да расте икономиката, да се оживят северозапада и изоставащите райони на страната, да имаме армия и национална сигурност и още много други неща, без да преодолеем това смъртоносно за една нация препятствие.

- Мислите ли, че в България има политик, който може да обедини цялата българска нация? Какви качества трябва да притежава като лидер?

- Съвременната политика наистина извежда отново на преден план лидерите и лидерството. Медиите на 21 век в съчетание с това, което днес се нарича „политически технологии“ трансформираха политически пейзаж и родиха политически „гиганти“, които стоят на крехките глинени крака на общественото доверие. Има ясно очертана тенденция, че политическите партии се превръщат в административен механизъм, обслужващ лидерското тяло, което генерира и носи цялата тежест, идеи, послания и решения. Свидетели сме на сблъсък на лидери, а не на партийни визии, все по-често чуваме имената на лидерите и далеч назад остават техните партии. Все по-трудно намираме разлика в партийните програми и послания и я търсим в лицата на лидерите. Примерите са много по света и някои от тях заемат трайно място в световната политика вече повече от десетилетие. Други пък се сгромолясват впечатляващо, защото границата между елементарния популизъм и истинското лидерство е доста тънка. Струва ми се, че в този смисъл България все още не е намерила своя истински обединител и лидер, но е повече от ясно, че хората усилено го търсят. Кандидати не липсват, но ще успее само онзи, който намери път и успее добре да формулира новите национални каузи и цели и да ни поведе към тях.

- Каква е вашата прогноза за резултатите от евроизборите?

- Противно на популярните „социологически“ очаквания, аз съм убеден, че българското представителство в европарламента ще излезе извън рамките на уредения мач между ГЕРБ, БСП и ДПС. Европейска България има нужда от действия и решения в бъдещия парламент, които никоя от тези три партии не предлага и именно това предопределя успехът на нашата листа водена от Ангел Джамбазки. Хората не искат още от същото, което им предлагат тези три партии, а съвсем различни европейски послания и ние точно това предлагаме.

- Смятате ли, че политическото говорене е по-агресивно напоследък?

- Политическата агресия ескалира много през последните години, не само у нас, но и по света. Фактът, че политическите дебати днес се водят постоянно под прожекторите на медиите го изостри допълнително. За това нямат вина самите медии, а самата политика, която прие формата на реалити шоу, развиващо се на живо пред очите на публиката. Днешните политици са лишени от време за размисъл, от мъдростта и трайните политически възгледи на партиите. Сблъсъкът на лидерите предопределя агресия, търсене на ефект от агресията и лишава дебата от съдържание. Този тип агресивна политика е характеризира така наречения двуполюсен модел, който се опитват да ни наложат и на нас.

- Какъв, според Вас, трябва да е центърът на политическите дебати за евроизборите?

- Преди всичко, трябва да върнем дебата към европейската тематика. Разговорът за апартаментите и политическия морал на цялата ни така наречена политическа класа е съществен и важен във вътрешнополитически план, но той ни лишава от възможността да поговорим за Европа, за Българи в Европейския съюз. Рискуваме да се събудим след изборите без възможност да влияем на процесите , които протичат в евросъюза, без участие в новата конструкция на отношенията между европейските страни, която ще се гради в рамките на следващия мандат. В центъра на дебата стои въпросът дали искаме същия Европейски съюз, супердържавата, която служи най-вече на самопровъзгласилия се Брюкселски елит или завръщане към основополагащите ценности, които бяха в центъра на уникалния мирен проект на съвременна Европа от създаването на Европейския съюз. Аз не разбирам ентусиазмът на онези демократично мислещи хора, които намират единствено решение в растящата роля на европейската администрация върху живота на гражданите. Това е отрицание на всички принципи на създаването на ЕС е диктат, който ще има дълготрайни последици. Това е и основната външна причина за трайните негативни афски проблеми на България извън нашите собствени политически грешки. Настоящето състояние на ЕС се символизира от главата на неговата администрация, г-н Юнкер, който трудно пази равновесие и чийто мандат всички чакат да изтече. Това настояще напомня за късния Съветски съюз и едва ли това трябва да си мечтаем за бъдещето на Европа. Нужна е нова, демократична конструкция основана на историческите европейски ценности и България трябва спешно да се включи в този процес.

- Какви промени са необходими в страната, за да се подобри стандартът на живот на българите? 

- Стандартът на живот може да се подобри само, ако решим главния стратегически проблем на страната и това е отново афията. Работещата икономика е резултат на афски здраво общество, а нашето не е. Този процес е почти като глобалното затопляне, или ще го овладеем и постигнем обрат скоро, или той ще излезе извън контрол. Всеки един пазар, всяка една социална система има нужда от критична активна маса и нашето общество е на ръба на тези стойности. Друг е въпросът защо сме там, какво трябва да се промени за да се оттласнем от това дъно.

 - Какви промени бихте посъветвали да бъдат направени най-спешно?

 - Най спешни са промените в технологията на управлението, нужен е работещ парламент, работещи институции и чак тогава можем да говорим за реформи. Законодателството е основа за всякакви промени в парламентарната република. При положение, че имаме парламент в който едни ту влизат, ту излизат, че законодателният процес е напълно замрял в очакване на инициатива от правителството, което от своя страна е заето със собственото си оцеляване под натиска на поредния скандал, реформи и прогрес няма как да има. Още повече, липсва ясно мнозинство базирано на ценности и управленска програма с дълъг хоризонт. Това обрича всяко едно управление на пълно безплодие и не може да бъде устойчиво. За съжаление, решението на този проблем е само едно и се нарича избори, търсене на ново мнозинство с ясни цели, като последен има думата народа.

- Смятате ли, че през последните години управляващата партия направи достатъчно за добруването на хората? Къде успя и къде се провали ГЕРБ?

- Отговорът на този въпрос е много лесен и очевиден. ГЕРБ успя да съхрани статуквото, всички ние продължаваме да плуваме в блатото на изоставащите бедни страни в Европа и наричаме това стабилност. Постигнат е завиден баланс на корупционните въздействия и икономическата свобода, който в голяма степен гарантира устоите на демокрацията, но под повърхността на блатото зреят тежки социални проблеми, които неминуемо ще предизвикат взрив. Благоденствието на народа никога не може да бъде осигурено от държавата, то е плод на инициативата и предприемчивостта на хората, но държавата трябва да гарантира правилата, да бъде безпристрастен рефер на необузданата икономическа игра. Големият провал на управлението от последните години е пълната липса на реформи, ГЕРБ не успя да пренареди държавната машина по европейски образец и да превърне страната ни в потенциален силен играч на полето на европейската политика. Отливът на хора, загубата на икономическа и обществена перспектива е само следствие от това. В този смисъл управляващите не изпълниха най-важния си ангажимент и това рано или късно ще бъде отчетено от избирателите.

BIG5.BG

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар