Вторник, 17 Септември 2019
Вторник, 21 Май 2019 17:33

Сергей Станишев: Да спечелим изборите и ГЕРБ да си ходят

Победа на социалистите в Европа означава да зачеркнем неолибералния модел на десницата, смята кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

 Сергей СТАНИШЕВ е президент на ПЕС от 2011 г., бил е председател на БСП (2001-2014); министър-председател (2005-2009); народен представител (2001-2005 и 2013-2014). Завършил е Историческия факултет на Московския държавен университет. През 1994 г. става доктор по история. Специализира политически науки в Московската школа за политически изследвания, както и международни отношения в Лондонското училище по икономика и политически науки. Владее английски и руски език.

"Битката с бедността и за увеличаване на доходите е национална задача и ключ за спасяване на България"

- Г-н Станишев, листата на БСП за евровота предизвика разнообразни спекулации. Намери ли партията баланса и ще успее ли да постигне целите, които си е поставила?

- БСП показа, че е най-демократичната партия в България. Националният съвет чу гласа на структурите, взе своето решение и подреди листата. Дълбоко партиен човек съм, за мен БСП е кауза, така че давам всичко от себе си в тази кампания. Основната задача на нашия отбор, на листата е да се срещнем с максимален брой хора във всички краища на страната, за да ги мотивираме да излязат и да гласуват. Най-голямата заплаха за БСП на изборите е ниската избирателна активност. Тогава изборната машина на ГЕРБ ще има решаващо значение за резултата.

За мнозина евроизборите са далечни, защото им се струва, че ЕС не решава всекидневните проблеми. Хората са обезверени и отчаяни. "Апартаментгейт" ясно показа, че докато някои са приватизирали социалния асансьор, други не могат да отлепят от дъното.

От десетките си срещи виждам, че все повече българи желаят промяна. Те искат България да излезе от безпътицата, до която ни доведе настоящото управление. Всеки глас за БСП е глас за промяната в България и в Европа.

- Защо?

- Защото заедно водим битка срещу статуквото - у дома и в ЕС. У нас управляват ГЕРБ в коалиция с националистите и с нескритата подкрепа на ДПС. В Европа конфигурацията е същата - ЕНП, консерваторите и реформистите, т. е. националистите и либералите.

Шансът да обърнем кораба в посока социална Европа и социална България е само в победата на социалистите. Всеки, който даде гласа си за БСП, става съмишленик и част от големия европейски отбор на промяната. Трябва да спечелим тези избори за България, за да кажем на ГЕРБ да си ходят. Трябва да ги спечелим и в Европа, защото тогава ще търсим възможности за сформиране на прогресивен алианс около ПЕС, който да излъчи следващото мнозинство в ЕП и новия председател на ЕК. Може би европейската левица ще има най-голям брой премиери в Европейския съвет - деветима, както и евентуални 11 комисари. Силен отбор, който може да върне на Европа солидарността, справедливостта и надеждата. Това ще е добре и за България, защото БСП ще има по-силен инструмент за промяна в България, ако е част от голямата промяна в Европа.

- Кои са националните приоритети, които българските евродепутати трябва да следват без значение от партийната си окраска?

- Трябва да говорят в ЕП със самочувствие и аргументи. Заедно да браним мястото на България в ядрото, а не в периферията на ЕС. Такъв пример е Шенген - двойният стандарт на Европа в този случай е недопустим. Както и всички други прояви на неравноправно третиране на страната ни - храните, пакетът за транспортния бранш...

Ще е важно в България да има широка и прозрачна дискусия и за ресора и кандидатурата на следващия български еврокомисар, както и за какво точно ще отидат средствата от следващия финансов период за страната ни. Ако пак ги дадем само за магистрали вместо за инвестиции в човешкия капитал, нека не чакаме сънародниците ни и младите хора да се върнат оттам, където ги е пратила икономическата принуда.

С колегите от БСП трябва да продължим борбата с неравенствата и отстояването на Европейския социален стълб и на социална Европа. В предходния мандат битка на това поле водеше най-вече Георги Пирински като член на социалната комисия в ЕП. Трябва да продължим и с противопоставянето на безумните идеи на десницата за удължаване и разширяване на санкциите срещу Русия. Със санкции нищо не се постига, трябва диалог.

- Защо въпросите, свързани с Шенген и европейската политика за мигрантите, сякаш се увеличават?

- Не бих казал, че се увеличават. Просто някои партии ги размахват пред витрината на евроизборите. За Шенген позицията е еднозначна - ЕП подкрепи моя доклад за незабавно приемане на България по всички граници. Ред е най-накрая българското правителство да си свърши работата.

Колкото до бежанците, ще напомня позицията на социалистите - искаме европейска солидарност, за да може всяка страна в нужда да получи подкрепа. Искаме да променим Дъблинския регламент, според който всеки мигрант, стъпил у нас, но стигнал до Германия, трябва да бъде върнат тук, защото сме първата държава на влизане. Нашето европейско политическо семейство защитава българския национален интерес, настоявайки за разпределение и солидарност.

- Като лидер на ПЕС отбелязахте, че основната битка на левицата в Европа е да победи надигащия се фашизъм. Дори в България национализмът, идеологията му и свързаният с това популизъм сякаш са във възход. Какъв е изходът?

- Моята прогноза е, че няма да има националистическо цунами на тези избори. Националистите са толкова раздробени и враждебни, че не могат да постигнат обединение. Дали ще управлява с тях, е ключовият въпрос пред Европейската народна партия - това ще е страшен тест за тях: власт или европейски ценности.

Позицията на ПЕС е категорична по отношение на фашизма. Ние бяхме и в основата на приетата от ЕП резолюция, осъждаща проявите на неофашизъм и ксенофобия в различни краища на Европа. Неслучайно подкрепихме издаването на книгата на Велислава Дърева "Атентатът 1925", защото трябва да се помни и да се знае. Иначе как да възпитаваме децата си в ценности?

- Какво успяхте да свършите като евродепутат за последните 5 години и какво не успяхте да постигнете?

- Постигнахме много като част от групата на социалистите и демократите в ЕП - Европейския социален стълб, Младежката гаранция, нови 6 млрд. евро за Детска гаранция, защото в Европа все още има деца на ръба на бедността, а у нас те са над 40%! Битката с бедността и за увеличаване на доходите е национална задача и ключ за спасяване на България, само по този начин може да постигнем икономически и социален напредък. Успяхме да предотвратим орязването на европарите за селскостопанска и кохезионна политика. Винаги има какво още да бъде направено. На дневен ред ще бъде битката София да стане седалище на Европейския орган по труда. България е една от малкото държави, в които няма европейски институции заради пасивността, липсата на компетентност и политическа воля у управляващите.

- Защо тези избори са важни?

- Силното представяне на БСП ще е заявка за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, възможност за промяна в управлението и нова социална посока в развитието на страната. Ще бъде и важна подкрепа за резултата на европейската левица, която единствена е способна да върне Европа на пътя на развитието и социалната справедливост. Системната криза, в която се намира Европа днес, е резултат от дясната неолиберална философия и политика, която постави интересите на пазара и спекулативния капитал над интересите на хората. Можем да затворим тази страница, да зачеркнем тази политика, да върнем разбирането, че човекът е основната ценност за всяко демократично общество, като дадем шанс на партиите от левицата и в Европа, и в България да спечелят тези избори. 

Интервю на Павлета Давидова, в. Дума

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар