Петък, 29 Май 2020

Петък, 24 Май 2019 17:57

Петър Витанов: Каузата ми е увеличаване на доходите

"Трябва да сложим край на начина на управление, наложен от ГЕРБ, станал символ на корупцията", категоричен е кандидатът за евродепутат от "БСП за България"

 Петър ВИТАНОВ е роден в Сливен. Завършил е Английската гимназия в София. Магистър е по международни отношения в СУ и по международни финанси в НБУ. През последните 4 години работи в отдел "Връзки с международни организации" в НС. Владее руски и английски език. Депутат е от ПГ "БСП за България" от 25 МИР в София. Член е на комисиите по външна политика и по отбрана, както и на временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. Витанов е член и на Делегацията в ПАСЕ.

- Г-н Витанов, коя е каузата, с която тръгвате към Европейския парламент?

- Каузата, с която тръгвам към Европа, е преодоляване на неравенствата и увеличаване на доходите. Можем да говорим за външна политика, обща политика, сигурност и отбрана, но ужасяващата бедност, в която живеят повечето българи, ме накара да променям фокуса на приоритетите си. Европейската рамка може да преодолее дори дефицитите на едно несъстоятелно вътрешно управление, в това число и доходите. Въвеждането на единен минимален европейски стандарт за пенсия и минимална работна заплата е мисия възможна реално. Става дума за еднакъв процент за целия ЕС, който да е съотнесен към съответната държава спрямо нейния БВП или стандарт на живот. У нас минималната работна заплата е едва около 40% спрямо средната, докато в евродирективите пише 60%. Смятам, че данъчното облагане трябва да остане в правомощията на националните държави. Ние имаме нужда от друг тип интегриране, включително икономическо, преди да заговорим за общоевропейски данъчни ставки. Да не забравяме, че данъчната ставка е и възможност, и инструмент за поощряване на инвестиции.

- Кои са останалите приоритети, които ще отстоявате в Брюксел?

- Ще работя за пълната интеграция на България в ЕС и ще настоявам за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка. Мой приоритет ще е още присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство и финализиране на подготовката за членство в еврозоната. Ще отстоявам изработване на цялостна европейска политика за гарантиране на равния достъп до образование през целия живот на всички граждани на страните членки. Ще настоявам за създаване на Европейски културен чек, чрез който всеки млад европеец да има възможност да създава или да посещава културни събития. Ще гласувам против Пакта за миграция и Истанбулската конвенция. Диалогът между ЕС и Руската федерация трябва да бъде възстановен, а санкциите да отпаднат.  

- Кои общочовешки ценности ще защитавате? Как ще опровергаете твърденията на опонентите, че БСП е антиевропейска партия?

- Социалистите в ЕС ще отстояваме принципите на солидарност, справедливост и ще работим Европа да стане по-социална. Моето поколение иска да промени съдбата на децата си, а нашата цел е да им дадем шанс да останат в България. ЕС създава възможности, но управляващите ни отдалечиха от него. 

 За да се случи всичко добро обаче, трябва да сложим край на начина на управление, наложен от ГЕРБ, станал символ на корупцията. Основните приоритети на опонентите от ГЕРБ са дигитализация, глобализация, суперкомпютризация. За мен това е тотално скъсване с реалността.  Противник на БСП не е ЕС, а българското правителство, което не се възползва от възможностите, които съюзът предоставя, и твърди, че добре усвоява европарите. С тях обаче не се решават проблемите на обикновения човек, не се създава реална икономическа перспектива, а от тях се възползват хора, близки до властта.

Манипулация е, че БСП е антиевропейска партия. Припомням, че молбата за членство в ЕС беше подадена по времето, когато Георги Пирински беше външен министър, а България стана пълноправен член на съюза при правителството на Сергей Станишев. Целта на БСП е да промени ЕС и да го върне към изконните му ценности. 

- Защо БСП трябва да победи на евровота?

- Промяната на ЕС преминава и през промяна на България. Евроизборите са шанс да свалим от власт правителството на ГЕРБ, защото победа на левицата ще покаже друго разпределение на политическите сили в страната. Истинският залог на изборите е ще се създаде ли нова политическа ситуация в България в резултат на победа на опозицията. БСП е единствената, която може да промени корупционния модел на управление. Трябва да върнем достойнството на българските граждани. ГЕРБ откраднаха нашата европейска перспектива, изгониха нашите деца, съсипаха българското здравеопазване и образование, а пенсионерите са оставени на произвола на съдбата. Около 1,5 млн. българи живеят под прага на бедността. Това са хора възрастни и млади семейства. Голяма част от българчетата нямат достъп до образование. Стотици училища са затворили врати, а има и населени места, където няма учебно заведение.

Ако ние не сменим тази престъпна власт и неговата политика, колкото и да се борим в Европа, ще бъде много трудно. БСП е единствената партия, която има своя програма за управление на България и европейското развитие на страната ни с "Визия за България" и "Визия за Европа". 

- По време на предизборната кампания се срещнахте със стотици хора. Какви са техните послания към вас?

- Хората, с които се срещам, искат да виждат близките си не само чрез интернет, а да растат и работят около тях. За да се случи това, те искат икономическа перспектива, да виждат смисъл да останат в България. Това може да стане само ако  ефективно се възползваме от възможностите, които Европа предоставя под формата на средства и на различен вид политики. Хората са уморени от корупцията, от лъжите на управляващите, от некадърното управление на ГЕРБ. Признавам, че много българи гледат на Европа и изборите за ЕП с недоверие. Те най-вече се интересуват как ЕС може да повиши доходите им, как ще подобри качеството им на живот, дали може да помогне на българската правосъдна система. Българите вярват, че ситуацията у нас може да се промени. Те искат промяната. Вярвам, че тя ще започне с победата на БСП на 26 май.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 24 Май 2019 17:57
  Корнелия Нинова: Краят на войната по пътищата зависи единствено от нашата отговорност

  Можем да се справим с войната по пътищата, ако бъдем отговорни

 • Петък, 24 Май 2019 17:57
  БСП: Българската армия марширува на едно място

  Закупуването на самолетите F-16 не е оправдание за забавянето на модернизацията на сухопътните и военноморските сили

 • Петък, 24 Май 2019 17:57
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

Оставете коментар