Петък, 07 Август 2020

Четвъртък, 20 Юни 2019 12:43

Първият заместник председател на най-голямата руска банка “Сбербанк” Александър Ведяхин пред BIG5.BG: С внедряването на изкуствения интелект ще се появят над 50 нови професии

Количеството на работещите служители след внедряването на изкуствения интелект ще се увеличи с над 50 млн души. Вече ставаме свидетели на това. Да, някои професии ще отпаднат, несъмнено. Но пък ще се появят нови професии, които ще съществуват в унисон с програмите на изкуствения интелект. Всичко в живота се променя

София бе домакин на 6-ия Световен конгрес на информационните агенции. "Бъдещето на новините" бе основната тема дискутирана на форума в София, който се състоя в зала 3 на НДК на 13 юни и 14 юни и завърши на 15 юни с екскурзия за делегатите в красивия и слънчев Пловдив. Домакин на форума бе Българската телеграфна агенция - БТА.

Във фокуса на дискусиите бяха темите за фалшивите новини, изкуствения интелект, новите модели на собственост на информационните агенции и новите източници на информация. Над 200 делегати от 100 държави участваха в конгреса - лидери на водещи новинарски агенции от 5 континента, изтъкнати журналисти от най-влиятелните световни издания, знакови имена от социалните медии. Един изключително полезен конгрес както за журналистиката, така и за читателската аудитория.

На форума широко се разгледа и темата за изкуствения интелект. Модератор по темата бе Михаил Гусман - вицепрезидент на Световния съвет на информационните агенции и първи заместник-генерален директор на Информационната агенция на Русия - ТАСС, който сподели, че съществува неофициална конкуренция между Китай и Русия по отношение на изкуствения интелект.

На конгреса стана ясно, че изкуственият интелект стремглаво прониква във всички сфери на нашия живот. На 14 юни се проведоха заключителните панели и дискусии на Шестия Световен конгрес на информационните агенции (NAWC) в София и точно на тази заключителна сесия на форума голям интерес предизвика презентацията на руската банка Сбербанк, която вече активно внедрява изкуствения интелект в обслужване на клиентите си.

Ето какво каза в интервю първият заместник-председател на Управителния съвет на Сбербанк Александър Ведяхин, който наблегна на факта, че изкуствения интелект значително е подобрил финансовите показатели на банката и качеството на предлаганите услуги.

Александър Ведяхин е първи заместник-председател на Управителния съвет на Сбербанк. Завършва с отличие икономика. Взима диплом с отличие по глобална икономика и е получил степен на кандидат на икономическите науки. През 2010 г. завършва MBA Banks program - програмата на MBA за банков Мениджмънт в Академията за народно стопанство. Той е завършил съвместната програма за обучение на Сбербанк и Лондонското бизнес училище, квалифициран е професионално по всички редовни програми за обучение във Висшето училище за бизнес в Станфорд и програмата за изкуствено разузнаване и напреднали машини в Масачузетския технологичен институт / Massachusetts Institute of Technology/.

В периода от 2015-2018 г. той е старши вицепрезидент на Сбербанк, CRO от Групата на Сбербанк и ръководител на рисковия блок, включително Лабораторията за изкуствен интелект и Центъра за развитие на компетенциите за данни. От юни 2018 г. е член на Изпълнителния съвет, първи заместник-председател на Управителния съвет.

Александър Ведяхин ръководи и координира изпълнението на: Лаборатория за изкуствен интелект, Отдел за развитие на компетенциите в областта на науката за данните, Отдел за контрол и координация на дейностите, отдел "СИП и процеси, контрол и експертна група". Награден е с орден "За заслуги към отечеството" (2-ри клас) и с писмо за благодарност от президента на Русия.

-    Г-н Ведяхин, разкажете по-подробно как работи изкуственият интелект в банковата система?
-    Както вече бе споменато между Китай и Русия има неофициална надпревара в разработките на изкуствения интелект. И двете страни представиха дигиталните си аватари. От 30 до 40 процента на нетните ни печалби са свързани с изкуствения интелект. Така че спокойно можем да заявим, че разбираме от изкуствен интелект и какво да правим с него. Сбербанк има над 150 милиона клиенти глобално, 77 хиляди банкомата. Ние сме най-голямата банка с водещ пазарен дял в Русия. Използваме изкуствения интелект в широк мащаб в банката.

Съществува т.нар. слаб изкуствен интелект, който може да се справи само с няколко задачки. Силният изкуствен интелект е нещо, което предстои. Дотогава трябва да разчитаме на слабия изкуствен интелект, който да ни помага да бъдем по-креативни. В банката изкуственият интелект безспорно помага, и както вече споменах в началото от 30% до 40% от нетните печалби на Сбербанк са благодарение на използването на изкуствения интелект, който напоследък влиза и в масмедиите.

Изкуственият интелект може да бъде дефиниран на 7 части: анализ на графики, системи за взимания на решения, системи, които препоръчват решения, роботика, виртуални системи. Интересни са системите за взимане на решение. Те определят кое е реално и кое не. Или по конкретно, в банковата система те определят дали да отпуснем кредит, или да не отпуснем кредит. Това са системи, които сериозно ни помагат. В момента сме свели времето за взимане на такива решения до 7 минути. В миналото за такова нещо ни трябваха три седмици за подобен анализ.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

За нас е от изключителна важност какви продукти ще купят клиентите, а за новинарските агенции е важно това, което техните потребители ще видят или ще прочетат. При нас, в банката, конверсията се увеличава четири пъти благодарение на това, че служителите в банката работят с помощта на изкуствения интелект. Така че, Сбербанк активно вече внедрява  изкуствения интелект за подобряване качеството на обслужване на своите клиенти, особено при обработка на огромно количество данни. Изкуственият интелект значително спомогна за подобряване на финансовите показатели и качеството на услугите, предоставяни от банката. Съвременното общество, съвременните клиенти, изискват индивидуален подход.

Сега с помощта на съвременните технологии, разработени през последните седем години, ние знаем конкретните изисквания на всеки един клиент, ние предварително сме наясно какво той иска да получи от нас, и точно този конкретен продукт му предлагаме. Изкуственият интелект на нашата банка, както вече споменах, в течение на седем минути взима решение за отпускане на кредит за юридически лица на сума до 2 млрд. рубли, като при това успява да проанализира няколко хиляди параметри. Преди за такова проучване и анализ бяха необходими  няколко седмици интензивен труд на служителите на банката. Що се касае до физическите лица, то за отпускане на кредит се анализират подобни стандартни полета, които преди време се изчисляваха от човек в екселска таблица. Сега това става много удобно и бързо също благодарение на изкуствения интелект.

-    Може ли изкуственият интелект да ни накара да бъдем по-щастливи?
-    Ние правим интересни и привлекателни за клиента продукти. А когато успяваме да предложим интересни продукти, клиентите са доволни и изпитват задоволство и щастие от това, което сме им предоставили.

-    Ако изкуственият интелект е толкова по-бърз от човешкия фактор, няма ли риск да се намалят служителите по този начин и да се увеличи безработицата?
-    Хубав въпрос. Количеството на работещите служители след внедряването на изкуствения интелект ще се увеличи с над 50 млн души. Вече ставаме свидетели на това. Да, някои професии ще отпаднат, несъмнено. Но пък ще се появят нови професии, които ще съществуват в унисон с програмите на изкуствения интелект. Всичко в живота се променя. И с внедряването на изкуствения интелект ще проличи дали човек иска да се научи и да подобри своите професионални умения с помощта на изкуствения интелект, или не желае. Персоналът, кадрите постоянно ще трябва да се обучават и да повишават своята квалификация. По този начин служителите ще  могат да си намират и да получат една много  по-интересна, по-привлекателна и творческа работа, и не на последно място, много по-добре платена работа!

-    Бихте ли дали малко по-ясно пояснение как така няма да се стигне до безработица при внедряването на изкуствения интелект и новите професии?
-    Ще се появят нови други професии, от които ще има необходимост. Изкуственият интелект трябва да се формира от данни. Тези данни трябва да бъдат добре разпределени и дефинирани, например: ясно да се знае това е човек, това е котка, а онова там е куче. На това е способен само човек. А сега си представете, колко хора са необходими, за де седят и да дефинират тези данни. Безусловно ще се появи огромно количество нови професии. Това е изискването на времето. Такива като: "дейта сантист", "дейта инженер" и други.

Изкуственият интелект поражда около 50 нови професии. Представяте ли си! 50 нови професии, за които преди десет години никой не знаеше и не подозираше дори. Така че изкуственият интелект няма да пречи, в никакъв случай, напротив, той ще подпомага за развитието и успешното ефективно прилагане на тези професии и всички производни от тях. В банката, например, се извършват стотици и хиляди дори рутинни банкови операции и никой не е щастлив и доволен от бавното им извършване. Сега вече с помощта на изкуствения интелект нещата се подобриха в пъти.

-    Не ви ли е страх от грешки?
-    Изкуственият интелект допуска грешки много по-малко от човека. Ние пускаме в действие изкуствения интелект само след като се убедим, че неговите грешки са съпоставими или са много по-малко от грешките, допускани от човешкия фактор.

-    Напоследък е много актуален въпросът по защита на персоналните данни. Как вие, в Сбербанк, гледате на този въпрос? Прилага ли се и тук изкуственият интелект?
-    Защита на личните данни е един от изключително важните въпроси за Сбербанк. Дори бих го формулирал така: защитата на персоналните данни за Сбербанк е най-важният фрагмент от изкуствения интелект. За нас е от изключителна важност т.н. частен, личен живот на клиента, и ние използваме само и единствено тези данни, за които сме получили изричното съгласие от клиента.

И в този аспект ние действаме изключително в рамките на Федералното законодателство. Ние имаме специален служител, който отговаря лично за неприкосновеното съхранение на личните данни вътре в самата банка. Той е назначен със специален указ от Президента на банката. Във всеки един клон непрекъснато се провежда специализирана глобална работа с данните, така ние правим всичко възможно максимално да защитим данните на нашите клиенти. За нас това е максимален приоритет!

-    А хакерските атаки? Не ви ли притесняват?
-    За това е налице нашият отдел по "Кибер сигурност". Между другото идната седмица ще се проведе конгрес по Кибер сигурността, кой организираме ние. Всички ви каним на тази изключително важна тема. Ние смятаме, че нашата служба по Киберсигурност е една от най-силните и стабилни, като минимум в Русия. Разбира се, че и Сбербанк е бил подлаган на хакерски посегателства, но при това Сбербанк понесе 0 процента загуба от хакерските атаки. А това е много важно.

Едно интервю на Оля Ал Ахмед, снимки: Оля Ал Ахмед

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар