Петък, 07 Август 2020

Събота, 22 Юни 2019 07:59

Н.Пр. Латифа Беназза пред BIG5: Денят на Африка помага в сближаването на различните култури

Тази година за патрон на Деня на Африка е поканен Румен Радев, президент на Република България

 

За пореден път Африка ще се пресели в центъра на София с пълния си колорит и това ще стане в събота, 29 юни, от 12 до 19 ч. в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”.

„Денят на Африка се чества в България редовно всяка година и това се случва въпреки малкия брой дипломатически представителства на африканските държави в София. Страните участнички тази година са Алжир – в качеството на координатор на Африканската група, както и Южна Африка, Египет, Либия, Мароко, Сейшелите, чийто национален празник е също на 29 юни, Уганда и Палестина. За патрон на Деня на Африка поканихме президента на Република България – Румен Радев,“ сподели в интервю за BIG5.BG пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланичката на Алжир и доайен на групата на африканските посланици в България Н.Пр. Латифа Беназза.

- Госпожо посланик, предстои поредният колоритен празник – Денят на Африка. За кой път, кога и къде ще се проведе той у нас?

- Денят на Африка се чества в България редовно всяка година и това се случва въпреки малкия брой дипломатически представителства на африканските държави в София. Тази година празникът ще се проведе на 29 юни от 12 до 19 ч. в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов”.

- Каква е мисията на този празник? Какви са неговото послание, неговата кауза?

- Смисълът на това честване е да покаже африканското присъствие в България и да спомогне за задълбочаване на историческите връзки, които отдавна съществуват между България и много от страните на африканския континент. Освен това, този празник съдейства за опознаване – от страна на населението на България и по-специално на младото поколение – на богатата и разнообразна култура на нашите страни, цели да покаже многобройните възможности за възраждане на икономическото им сътрудничество с България, предвид на бурното развитие на Африка през последните години във всички области и предимствата, които би донесла обмяната на опит между страните.

- Кои страни ще са участниците тази година и какви изненади да очакват посетителите?

- Страните участнички са Алжир, в качеството на координатор на Африканската група, както и Южна Африка, Египет, Либия, Мароко, Сейшелите, чийто национален празник е също на 29 юни, Уганда и Палестина. Относно изненадите, оставям на Вас, както и на публиката, която се надявам да е многобройна, да ги открие на 29 юни.

- Кой ще участва в откриването от българска страна?

-  Естествено, за патрон на това събитие ние се обърнахме към г-н Румен Радев – президент на Република България, като се надяваме неговата програма да му позволи да ни удостои с присъствието си. Разбира се, ние сме поканили множество официални гости от правителството и от парламента да присъстват на празника.

- Както всяка година, така и тази, всички страни участнички в Деня на Африка излагат на щандовете си уникални сувенири, дрехи, книги и, разбира се, националната си кухня. Къде отиват средствата от продажбите? Има ли определен фонд?

- По традиция събраните суми от продажбата на сувенири и хранителни продукти се използват за подпомагане на центрове за нуждаещи се, например за сираци и възрастни хора. Целта ни е да доставим малко радост на тези хора. Тази година сме избрали един дом за възрастни хора.

- Ще покажат ли страните участнички своите традиционни изкуства? Каква програма предвиждате на тазгодишното издание на Деня на Африка?

- Разбира се. Честването на Деня на един континент като Африка не може да се случи без да зарадваме публиката с многообразието на занаятите, кулинарията, танците и част от културата на нашите страни. Предвидени са също така и игри.

- Вие като посланик на Алжир и доайен на групата на африканските посолства у нас как гледате на такива прояви? 

- В качеството ми на доайен на групата на африканските посланици в България и като посланик на Алжир, считам, че подобни чествания играят важна роля в сближаването на различните култури. Те са част от това, което в съвременния свят наричаме „културна дипломация“. Казано по друг начин – те подпомагат дейността на посолствата в приемащата страна.

- С какво ще допринесе празникът Денят на Африка?

- Този празник е нещо полезно както за България, така и за Африка. Той се организира за втори път на открито, в Градската градина, и така дава възможност на по-широк кръг от хора да се запознаят отблизо с африканската култура и нейното многообразие. Това събитие със сигурност ще провокира българските граждани да пътуват в Африка, а представителите на бизнеса – да се поинтересуват от възможностите, които предлага нашият континент.

Winbet - победата е емоция! (18+)

- Засилва ли се интересът към страните участнички от страна на туроператорите и на гражданите?

- Както казах, честването на Деня на Африка не е обикновено събитие, то е шанс за посетителите да усетят културата на Африка и да потърсят възможностите за сътрудничество в областта на туризма с африканските държави.

- С какво ще представите Вашата страна Алжир в Денят на Африка?

- Алжир ще се представи с различни елементи от културното си наследство, например с традиционни кулинарни рецепти, с национални костюми, както и с музика. Така публиката ще може да види част от облика на моята страна.

- Извън този празник, как върви културният обмен между България и Алжир?

- Културните връзки между Алжир и България почиват на двустранен договор. Програмата към него позволи да се организират Алжирски културни дни в България, както и представянето на алжирски филми в София. Български фолклорни групи са гостували в Алжир и бих искала да отбележа, че последните две години алжирски фолклорни групи участваха в Международния фестивал на розата в Казанлък – град, който е побратимен с град Блида в Алжир. Алжир ще участва тази година и в Международния фестивал на занаятите в Габрово, който ще се проведе от 6 до 9 септември 2019 г. В момента подготвяме изложба с фотографии от римските останки, намерени в Алжир. Предстоящото подписване на нова двустранна програма ще даде нов импулс на културното сътрудничество между нашите страни.

- С какво можете да се похвалите от страна на бизнеса и търговията?

- Благодаря Ви за този уместен въпрос. Всъщност, търговско-икономическото сътрудничество е една от насоките, чрез които разчитаме да задълбочим историческите връзки между нашите две страни. Съществуващото сега сътрудничество в тази област не отговаря на потенциала, който имат и двете страни. По време на своето посещение в България през м. март 2018 г., алжирският министър на външните работи обсъди с г-жа Екатерина Захариева възможностите за едно икономическо сътрудничество, обхващащо всички сфери от взаимен интерес.

- Вашето пожелание към участниците и към гостите на празника Деня на Африка?

- Моето най-съкровено желание е нашите гости и всички, които споделят с нас Деня на Африка в градината пред Народния театър „Иван Вазов“ в този хубав град София, да прекарат приятно този ден и да отнесат със себе си представата за един весел и благоденстващ континент. Надявам се приятелството между Алжир и България и това между Африка и България да продължат да се развиват и задълбочават и в бъдеще.

Едно интервю на Оля Ал-Ахмед

снимки: Посолство на Алжир в София

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 22 Юни 2019 07:59
  Президентът на гражданите

  Преди 4 години, в началото на август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на БСП за изборите за президент на ген. Румен Радев. Сред причините, които изтъкнахме наред с това, че е достоен офицер, и патриот, мъж на дълга и честта, беше и фактът, че той е ново лице на фона на изхабения български политически елит. Но най-важната причина бе надеждата, че Радев ще стане коректив на оформящата се автократична държава, която бавно и полека бе превземана от мутрите и мафията, за да служи на задкулисието, а не на народа.

 • Събота, 22 Юни 2019 07:59
  Радев: Наследството на катастрофиралата автокрация е тежко

  В Бояна представиха първата част на своеобразна програма на президента за излизане от всеобщата криза.

  "Българите все повече си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза. Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността от вожда и партията държава, на законността от задкулусните договорки". Това обяви президентът Румен Радев в началото на представянето на Националния стратегически документ в Историческия музей в София.

 • Събота, 22 Юни 2019 07:59
  Румен Радев: Липсата на гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности

  Държавният глава обсъди необходимостта от промени в Конституцията с членовете на Правния съвет към президента

Оставете коментар