Събота, 07 Декември 2019
Събота, 20 Юли 2019 12:49

Илинденско-Преображенското въстание е българско и никъде в документите не се споменава думата македонско

Меко казано е странна позицията, че Илинденското въстание е македонско, а Преображенското – българско. Академик Георги Марков изрично подчертава, че това е фалшификация след Втората световна война и тя не трябва да бъде премълчавана, казва в интервю за „Фокус” Елисавета Шапкарева, член на Управителния съвет и организационен секретар на Българското сдружение на родовете от Македония по повод 116-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

 

– Г-жо Шапкарева, на 20 юли отбелязваме 116 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Помним ли днес въстанието и отдаваме ли му значимото?

– Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. е вдигнато с цел постигане на политическа свобода и автономия на Македония и Одринска Тракия, които тогава са все още под османско робство. То избухва първо в Битолския революционен окръг на Илинден – 20 юли, по-късно в Тракия и Източна Македония и е второто най-голямо българско въстание срещу турския поробител след Априлското въстание от 1876 г. Съвременните българи все още са му длъжници. Навремето то е описано най-добре от хрониста на събитията Христо Силянов в двутомния му труд „Освободителните борби на Македония“. Той определя въстанието като „зов за човешко съчувствие и за правда към целия цивилизован свят“.

– По какъв начин Сдружението на родовете от Македония ще отбележите 116-ата годишнина от въстанието?

– Българското сдружение на родовете от Македония вече от няколко години отбелязва годишнината от въстанието на паметника на Даме Груев в село Смилево, Република Северна Македония. Над селото се е намирал Главният щаб на въстаниците в Битолски окръг. Когато четох спомените на Христо Силянов ми направи силно впечатление основанията за избор на Смилево за място на конгреса: „Прикътано в гостоприемната Бигла и снабдено със здрави каменни сгради, то имаше всички преимущества, от гледище на сигурност и на удобства. Но нещо по-сигурно от стратегичните позиции на селото представляваха самите неговижители. Без преувеличение, смилевци спадат към най-хубавия физически тип и въплощават ония расови добродетели на македонската българщина, без които би бил немислим илинденския подвиг“. Както виждате, в основата са хората.

Като представител на Сдружението на родовете от Македония как гледате на опитите на нашите събратя от Северна Македония да разделят въстанието, което е едно цяло?

– Всички документи сочат, че въстанието е българско и никъде не се споменава думата македонско. Меко казано е странна позицията, че Илинденското е македонско, а Преображенското – българско. Академик Георги Марков изрично подчертава, че това е фалшификация след Втората световна война. Тя няма място и не трябва да бъде премълчавана.

– Разделя ли ни днес това въстание с македонските ни събратя? По какъв начин Илинденско-Преображенското въстание може да ни обедини?

– За съжаление да. Тази фалшификация се насажда от години в съзнанието на поколения македонски българи. Нека не забравяме, че Република България е най-добрият застъпник на Република Северна Македония в Европейския съюз. Берлинският конгрес раздели народа ни, но Договорът за добросъседство е ново начало в отношенията между двете страни. Българското сдружение на родовете от Македония упорито работи за тази кауза. Нас ни обединява общото минало.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 20 Юли 2019 12:49
  Пендаровски: Стига мъгла! Дойде време за отношения с България

  България ни измъкна от тоталната изолация. Никола Груевски възстанови най-мрачната антибългарска пропаганда на бивша Югославия. Истинско историческо отклонение беше наследникът на ВМРО да се чувства по-близък до Белград, вместо до София. Липсата на пътна инфраструктура между София и Скопие ни пречи да излезем от тази мъгла и да осъзнаем и осмислим историческите факти. В Скопие имате десетки сръбски медии и нула български. Не искам и да чувам за някаква 4-та Югославия. На този етап “малкият Шенген” е в структурна безпомощност. Защо нямаме ЖП линия, защо нямаме магистрала, пътуваме три часа и половина, за да минем 220 км. от София до Скопие. Не знам дали знаете, но същото е разстоянието от Скопие до Солун, но то се минава за по-малко от час и половина. Това е грешката на политиците, смята северномакедонският президент.

 • Събота, 20 Юли 2019 12:49
  Проф. Иво Христов: Признахме Македония, накрая ще признаем и македонския език

  Гърция се превръща в ключов партньор на САЩ на Балканите, подчерта анализаторът

 • Събота, 20 Юли 2019 12:49
  Историческата комисия с Македония катастрофира

  Защо историците ни не се отчитат пред парламента за компромисите си с македонизма?

Оставете коментар