Сряда, 23 Септември 2020

Сряда, 18 Март 2020 12:17

Урсула фон дер Лайен: Политиците подцениха заплахата от коронавируса

Политическите лидери "подцениха" степента на опасността, която представлява коронавирусът, призна председателят на Европейската комисия в сряда, когато ЕС затвори границите си, предава AFP.

"Мисля, че първоначално всички, които не сме експерти, подценявахме коронавируса", заяви Урсула фон дер Лайен пред германския вестник "Билд" в интервю, публикувано в сряда.

"Но сега е ясно, че това е вирус, който ще ни държи заети още дълго".

"Ние разбираме, че сега трябва да се предприемат мерки, които изглеждаха драстични преди две или три седмици", добави тя.

Коронавирусната епидемия, която за пръв път се появи в Китай в края на миналата година, бързо премина през целия свят, заразявайки близо 200 000 души и убивайки 7 900, докато правителствата се борят с нея.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Но фон дер Лайен отхвърли сравнението на френския президент Еманюел Макрон, който оприличи епидемията на война тази седмица и нареди на почти цялото население да остане вкъщи поне две седмици.

"Аз лично няма да използвам този термин, но разбирам мотивацията на френския президент, тъй като коронавирусът е ужасен враг".

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че САЩ при Доналд Тръмп са приели заплахата от вируса още по-леко.

"Избухването на кризата вероятно беше подценено още повече в САЩ, отколкото в някои страни в Европа", заяви Петер Алтмайер пред Funke.

"Това е причината, поради която силно се надяваме, че САЩ ще успеят да контролират ситуацията и това също е в наш интерес", добави той. "Никой не се надява икономиката на САЩ да изпадне в неконтролирана рецесия."

Източник: Фокус, Превод и редакция: Иван Христов

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 18 Март 2020 12:17
  Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 ноември

  Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври 2020 г. до 30 ноември 2020 г.

 • Сряда, 18 Март 2020 12:17
  109 нови случая на Covid-19 при направени 3049 PCR теста

  109 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към 00.00 ч. на 23-ти септември.

 • Сряда, 18 Март 2020 12:17
  Почина Христо Сираков

  Бизнесменът Христо Сираков е починал, научи nbox.bg. Според запознати плейбоят си е отишъл след усложнения от преживяния наскоро инсулт, както и от коронавируса, който той прекара преди три месеца

Оставете коментар