Събота, 26 Септември 2020

Сряда, 12 Август 2020 16:24

Сачева: Говорете си, Фейсбук пехливани, не ми пречите

Социалният министър обясни, че мерките, предвидени в закон са заслуга на Борисов, защото проявил воля да ги изпълни

Социалният министър Деница Сачева не използва обидни квалификации и прякори, засяга се, когато се посяга на символи на демокрацията като "Раковска" 134, под провалени политици е визирала хора като Мая Манолова, не иска да говорим за личности, а за политики, вижда навън опит да ни върнат в анархо-комунизма и се надява един ден да се събудим от този сън. Това коментира тя в интервю за "Свободна Европа", излъчено на живо във "Фейсбук".

Може би най-забележителната реплика на министъра бе отговорът на въпроса защо към успехите на правителството са пришити и негови задължения по закон, като безплатните винетки на хората с увреждания. "Можехме да не дадем пари за винетки и да преструктурираме разходи. Ако няма политическа воля да се запазят тези плащания, те може да не се случат", заяви Сачева.

Коментарът е по повод снощната публикация на министъра във "Фейсбук" с 25 мерки, постигнати "с подкрепата на премиера Бойко Борисов и политическа партия ГЕРБ" от 13 март до 11 август. Наред със сухите данни, от които всъщност се вижда, че някои мерки са останали много далеч от очакваното, а други са задължение на изпълнителната власт по закон, Сачева си позволява следното лирично, по думите й, отклонение:

"Уважаеми бивши величия, провалени политици, политически тролове, Фейсбук пехливани, политически комедианти, които привиждат фарс, псевдомислители за народа, за който осигурявате само зрелища, но не и хляб.

Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам.

Харесването не ме блазни, нехаресването не ме плаши.

#Приятна игра!"

Winbet - победата е емоция! (18+)

Днес министърът обясни, че не обижда всички протестиращи, а визира конкретен кръг от хора, сред които спомена само едно име - на бившия омбудсман Мая Манолова, която дезертирала от позицията на омбудсман. "Когато говорим за хора, които предлагат зрелища, тв предавания, но твърдят, че могат да предлагат политики, мисля, че правилният отговор е точно този - говорете си, защото ние смятаме, че трябва да предлагаме политики", обясни Сачева.

"Не знам защо разговорът трябва винаги да опира до личности, а избягваме да гледаме политики. Получаваме достатъчно много заплахи, включително срещу семействата си, от хора, които помпат мускули, но не са способни да предложат каквато и да е политика. 35 дни говорим само за личности, защо не говорим какво реално се случва", каза още министърът.

"Лидерът не е този, който е най-добър, а този, който може да прави хората най-добри", беше друг коментар на Сачева. На поредица от въпроси, свързани с нейно изказване срещу ГЕРБ като опозиционер, тя обясни, че хората, които е визирала, отдавна не са в партията. "Всеки сигнал за корупция в ГЕРБ е бил разследван. Това е практика, която я няма в нито една партия", заяви Сачева.

На въпрос какво е искала да каже с илюстрацията към позитивната си статистика (горящо хартиено самолетче, което лети към три глави от смачкана хартия), тя обясни: "Че прекалено много се концентрираме в опаковката, а не в съдържанието. Медийната пропаганда е навсякъде. Трябва да се фокусираме върху нещата, които имат смисъл".

ОТВЪД ЧИСЛАТА

В изброените заслуги на Борисов и ГЕРБ, както може да се очаква, има напоителна статистика за безработицата, като изводът е, че тя "можеше да бъде 14% без тези мерки, а сега е 7,9%". "177 008 души запазиха работните си места в над 25 000 фирми. Изплатени досега са близо 186 млн. лв.", изтъква министърът. Но пропуска да поясни, че за въпросната мярка бюджетът на държавното обществено осигуряване бе актуализиран с 1 млрд. лв., т.е. усвоена е нищожна част от тези средства.

Споменати са премиите от 1000 лв. на 7800 медицински специалисти, но не се споменава, че тези премии предизвикаха брожения заради многото хора от екипите на първа линия, които останаха без тях.

Споменато е, че 7600 социални работници, служители в бюрата по труда и инспекциите по труда получават 30% увеличение на заплатите за над 15 150 000 лв. Но е премълчано, че министрите се хванаха за гушите през декември, когато ставаше дума заплатите на социалните работници да се увеличат само с 5% повече от останалите.

Споменато е, че за 28 525 лица с увреждания и техните 29 199 лични асистенти са осигурени допълнителни 122 млн. лв., но е премълчано, че много възрастни с нужда от чужда помощ останаха без нея, а въпросните пари са просто покриване на недостига за заложените по закон мерки. Не е пропуснато да се спомене като успех и предвиденото също по закон право на безплатна винетка на хората с увреждания.

Правителството избърза да прокара през парламента само заплащането на извънредния труд на полицаите, а всички останали се оказаха по-маловажни от депутатската ваканция, затова министър Сачева се хвали, че "над 436 000 души ще получават минимум по 1 лв. на час нощен труд". Министърът пропуска да уточни, че преговорите за заплащането на нощния труд текат от месеци и когато най-сетне правителството реши да го увеличи от сегашните 25 стотинки, въведени през 2007 г., първоначално планираше да го направи от 2021 г. Едва в края на юли с пакета от социално-икономически мерки, "колосалното" увеличение, извоювано с толкова мъки, бе изтеглено за август.

Като заслуга е изтъкнато, че "ще бъде изтеглен 1 млрд. лв. заем от инструмента „SURE“ за запазване на заетостта и допълнителни средства за обезщетения за безработица", при положение че тегленето на такъв заем е със съмнителна полза при нивото на мерките на това правителство.

Министър Сачева не се е поколебала да включи в постиженията "на Борисов и ГЕРБ" и пенсиите на 5000 души, които са с изтекли решения на ТЕЛК и НЕЛК. Те получиха пенсии в пълен размер въпреки изтеклите им решения, изтъква тя. Но пропуска да обясни, че здравното министерство не намери време да удължи сроковете на въпросните решения и остави хората с една трета от пенсията им, докато "Системата ни убива" не се вдигна на протест под прозорците на министъра. И още, че всичко това щеше да е излишен тормоз, ако системата за медицинската експертиза бе сложена в ред и имахме електронно здравеопазване.

От "фактите" на Сачева се вижда още и колко успя социалното министерство да помогне на родителите в принудителен отпуск. При очаквани 55 000 души, които да бъдат подпомогнати еднократно с 375 лв., тази мярка е достигнала до едва 3750 семейства и те чинно са записани в хвалбите. Сумата трябваше да помогне на хората, които не могат да работят заради затворените училища и детски градини, но МТСП постави твърде сурови условия за размера на подпомагането - родителите трябваше да са изчерпали целия платен отпуск помежду си и да са ползвали поне 20 дни неплатен отпуск.

Сега отново Сачева говори, че "родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен трябва да получат помощ от държавата". Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца, част от които ще изискват промяна в законодателството, но точно каква подкрепа ще могат да получат семействата остава отворен въпрос. 15 септември наближава, но и този въпрос е по-маловажен от депутатската почивка.

Социалният министър отново изтъква ползите и от действащата програма "Родители в заетост", по която се раздават ваучери за детегледачка. "За да отговорим на засилващата се нужда, предвиждаме да разширим мярката и да увеличим бюджета й“, обясни министър Сачева. Програмата обаче изобилства от проблеми с реализацията - твърде много бюрокрация и твърде малко кандидати да гледат деца срещу предлаганото от държавата възнаграждение, което е една минимална заплата, а за гледане на близнаци - минимална заплата и половина за двете деца. Детегледачка всъщност е осигурена за 4732 семейства, като думите на министъра, че за тези детегледачки "плаща държавата" вероятно не са съвсем точни, тъй като за да си осигурят качествена грижа, много родители са принудени да доплащат.

Източник: Сега

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Август 2020 16:24
  Бойко Борисов: Непрекъснато работим за това да подкрепим хората и фирмите

  Непрекъснато работим за това да подкрепим хората и фирмите, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов

 • Сряда, 12 Август 2020 16:24
  Христо Иванов разбуни десните – готви се за коалиция с ГЕРБ

  Лидерът на „Да, България“ се впусна в търсене на „нормални“ симпатизанти на управляващата партия

  Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов разбуни дясното вчера вечер с изявление, противоречащо на всички мотиви за протеста досега, че не е изключена коалиция с ГЕРБ в бъдеще след парламентарния вот, стига в партията на управляващите да не присъства лидерът й Бойко Борисов.

  Хипотезата, изразена от бившия правосъден министър в кабинета „Борисов-2“ докара до лудост социалните мрежи, които се нажежиха до краен предел с искане за незабавно уточнение на Ивановите думи и разграничаване от ГЕРБ не само като партия на Борисов, но и като формация в цялост.

  „Отговорът на въпроса „с кого“ ще го даваме в края на кампанията. Сега искаме мандат, за да променим политическата система, за да можем да модернизираме България навременно, за да не загубим технологичния преход, който ни предстои“, каза Иванов пред БНТ, попитан с кого може да се коалира „Демократична България“.

  „Централният модел, който си поставяме със създаването на тази коалиция, е моделът „Борисов – Пеевски“. И не можем да приемем каквото и да било оставане на Борисов в каквато и да е политическа роля, не просто в премиерска роля, тъй като става въпрос за един човек, който е носител на много тежки зависимости и е олицетворение на този модел заедно с Пеевски, който беше наречен „съпремиер“, каза Иванов. „Какво е ГЕРБ без Борисов? Това предстои да научим. Да видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим“, заяви той пред водещия на „Панорама“, с което даде възможност за общ фронт на демократите с „нормалните“ гербери.

  От КОД на бившия здравен министър д-р Петър Москов, който също бе министър на Борисов, тутакси се разграничиха от изявлението на Иванов.

 • Сряда, 12 Август 2020 16:24
  Дамбовеца разказа скандални подробности за полицейското насилие на протеста

  Пламен Стоянов твърди, че Бойко Борисов е давал инструкции на полицаите как да действат

  „Провокиран съм да участвам в това предаване, за да покажем как функционира правовата държава у нас.“ Това заяви бизнесменът – Пламен Стоянов-Дамбовеца, в предаването “ЕвроДикоФ“, което се излъчва по ТВ Евроком.

  Той гостува на Сашо Диков и преди две седмици, когато също говори за неговия и ареста на сина му по време на първото Велико народно въстание на 2 септември.

  В предаването бе показана снимка, на която се вижда как полицай блъска бизнесмена. На въпрос от Сашо Диков, който го попита какво е казал на служителя на реда, Дамбовеца отговори така:

  „На конкретния полицай нищо. Едно от обвиненията е, че съм го заплашил с думите: „Ще ви … майката. Идея си нямате кой съм. Аз ще ви убия и унищожа!“ По думите на прокуратурата, аз отправям тези заплахи“, разказа Пламен Стоянов.

  Дамбовеца показа и видео, в което показва и обяснява какво точно се е случило, докато той и синът му са били душени от полицаи.

  „Три пъти обяснявам на полицаите, че ще има дела за това, което правят. През това време Димитър е с обездвижени две ръце отзад. И през гушата дърпа колкото може. Има десет минути борба. Имате подготвен микробус, имате инструкции да го вкарате в Първо районно. Това е опит за убийство. Ние сме душени няколко минути поред.“, сподели предприемачът.

  Дамбовеца твърди, че Бойко Борисов е давал инструкции на полицаите как да действат.

  „Това става под диктовка. И ще го докажа, когато започне делото.“, завърши Дамбовеца.

  Цялото интервю на Сашо Диков с Пламен Стоянов-Дамбовеца можете да изгледате след 47:55 във видеото:

   

Оставете коментар