Четвъртък, 09 Юли 2020

Понеделник, 03 Октомври 2016 16:14

Росен Петров: Няма как да имаме сигурност, ако лишим от сигурност тези, които се грижат за нея

Пленарната зала все повече се превръща в цирк, заяви депутатът от БДЦ

Росен Петров,  народен представител от ПГ на БДЦ-НС, член на Комисиите по културата и медиите и по вътрешна сигурност и обществен ред, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Решението на Народното събрание да не работи до 4 ноември.

Росен Петров заяви, че за съжаление по време на предизборната кампания пленарната зала все повече започва да се превръща в цирк. От започването на предизборната кампания нараства политическото противопоставяне, злободневната тема на кандидат-президентската борба измества важните въпроси. Трудно се събира кворум, част от депутатите не се регистрират. Според народния представител може би причина за това е и факта, че нашата демокрация няма солиден фундамент.

Мигрантите.

Росен Петров обясни, че за съжаление в обществото цари известен хаос в информираността по въпроса. Например по въпроса за релокацията, който непрекъснато се коментира, се оказва, че до момента по споразумение в страната ни са релокирани 21 души. Народният представител обясни, че е задал въпрос на вътрешния министър Бъчварова по отношение на Дъблинското споразумение и тя е изразила мнение, че то не работи и трябва да се преразгледа.

Проблемите на МВР.

   Росен Петров обясни, че е задал въпрос на вътрешния министър относно бюджета на МВР и тя е заявила, че ще има изисквания той да се завиши. „Обществото не е много склонно да оправдае една така позиция, защото и бездруго се е наложило мнението, че прекалено много пари отиват в МВР. видяхте колко коментари последваха приемането на второ четене, където се отстраниха радикалните промени, които се очакваха!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Росен Петров категорично заяви, че ако искаме да имаме спокойно общество, не може да създаваме безпокойство на хората, които се грижат за спокойствието ни. Няма как да имаме сигурност, ако лишим от сигурност тези, които се грижат за нашата сигурност. Народният представител обясни, че съзнава, че в обществото има недоволство от работата на МВР, но ние няма да постигнем нищо добро, ако непрекъснато разбутваме системата.

 Според Росен Петров в обществото ни все още не е проведен дебатът дали ние желаем силна полиция. „Аз не знам дали обществото си е дало отговор на това дали ние желаем на улицата да ни срещне полицай от холивудски филм, за който всички мечтаем, или мечтаем да ни срещне леко поклащащият се пълничък човек, който казва – „Сега какво правим, ще пишем или не?” според мен голяма част от нас не иска да срещне силния полицай от холивудския филм!”, обясни Петров. Народният представител беше категоричен, че ако искаме да имаме силна  полиция, обществото трябва да положи грижа за това. „Трябва да има жесток контрол както от самите служители по сигурността, за да се борят с престъпността, така и върху самите тях. Трябва да са готови за това и трябва да се опитат да оправдаят общественото доверие!”, категоричен бе Петров.

Опасността от нова световна финансова криза.

Росен Петров отбеляза, че проблемите, които съществуват в момента в „Дойче банк”, са доста плашещи, защото германската икономика е моторът на европейската. Трудностите на италианската банкова система също са очевидни. Затова се опасява да не настъпи нов пик на финансовата криза. Народният представител обясни, че в подобни ситуации големите икономики се справят по-успешно, докато малките икономики, като българската, изпитват сериозни затруднения. Росен Петров отбеляза и факта, че българската фондова борса все още не се е възстановила след кризата, а това е от изключителна важност за развитието на икономиката. Трудно е да се прецени в момента дори доколко фондовата борса е ликвидна.

Президентската кампания.

„Вероятно Ви е направило впечатление, че в момента почти всички големи световни икономисти спорят по въпроса не дали ще я има или не кризата, всички са единодушни, че ще я има, но спорят по това дали тя ще е продължение на кризата от 2008 г. с големия банков крах в Америка, или ще има нови кризисни измерения. И ми прави впечатление, че в предизборната кампания нито един от кандидатите до днес не е поставил големия въпрос за икономиката!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Росен Петров се съгласи, че наистина темата за икономиката липсва от посланията на кандидатите за президенти. „Със съжаление наблюдавах клиповете на някои от кандидатите за президенти, защото те ме върнаха във времената на Кире Либерало и партия „Български орел” от зората на демокрацията!”, заяви Петров.

На въпроса дали ще станем свидетели на смислени дебати до края на кампанията, Росен Петров отговори, че е имало едно предложение за дебат по Нова телевизия и не знае защо г-н Радев го е избегнал. Дебат между водещите кандидати обаче при всички положения трябва да има. „Аз се радвам, че у нас дебатът не е като в САЩ, защото от последния ми настръхнаха косите, защото в последния дебат между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън повече се говореше за секс, отколкото за политиката на най-великата държава в света и водеща, което ме изуми, че може да се случи в тази страна. Наистина у нас президентът няма тези правомощия, но все пак по основни теми, външна политика, вътрешна политика, сигурност, трябва да се отговори на въпросите и как да го чуят хората, ако не стане по медиите, според мен такъв дебат е задължителен и не трябва да се бяга от него, който се е хванал на хорото на тази игра, той трябва да търси ежедневно дебата!”, завърши Росен Петров разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Оставете коментар