Петък, 03 Юли 2020

Сряда, 20 Юни 2018 14:26

Само в BIG5! Минчо Спасов пита ДАНС за теча на информация: От къде Антон Тодоров има секретни документи? Ще го съдя за обида и заплахи!

Грандиозен скандал се вихри в службите, свързан с теч на квалифицирана информация. Бившият депутат Минчо Спасов подаде сигнали до ДАНС и до прокуратурата, за да пита кой е дал на Антон Тодоров информация с гриф "строго секретно". За скандалната информация, с която разполага, се похвали самият Тодоров в ТВ ефир. Спасов ще съди бившия депутат от ГЕРБ за обида. 

 - Г-н Спасов, какво се съдържаше в документите, с които Антон Тодоров се е сдобил от ДАНС? 

- Аз не съм подавал в ДАНС сигнал срещу Антон Тодоров конкретно, а за това, че секретен доклад е бил даден на бившия депутат от ГЕРБ. В едно свое интервю Тодоров каза: „аз съм чел доклада“. Той сам се издаде. Подадох сигнал до ДАНС, за да проверят кой му е предоставил секретните документи. В тях има лични данни. Става въпрос за проучване на лице за надеждност за ползване на класифицирана информация. В доклада има вкючително и интимна информация за лицето. 

- Какво отговориха службите на сигнала ви?

- От ДАНС не получих никакъв отговор. След това сезирах районната прокуратура за неизвестен извършител в състава на службите, който е дал достъп на Тодоров до секретна информация, тъй като не е виновен този, който яде баницата, а този, който му я дава. В резултат на това започна проверка от Главна дирекция национална полиция. Извикаха ме да давам обяснения. След това извикаха и Антон Тодоров по същия начин. По закон моята самоличност би трябвало да е защитена. Още на следващия ден на страницата си във фейсбук Тодоров започна да ме обижда, да ме нарича „мунчо“‘, да ме заплашва с „дупе да му е яко на тоя, ще види какво ще стане, като се е захванал с мен“. Отново сигнализирах районна прокуратура и комисия за защита на сигурността на информацията. Отговориха ми, че ставало въпрос за служебна информация, която не била за служебно ползване по смисъла на закона. Затова нямало да се предприемат санкции срещу длъжностните лица. Това е дървено желязо, което прокурорите ползват, за да замажат положението.

- Какво ще предприемете от тук нататък?

- Аз съм пуснал жалби срещу отказите на районна прокуратура да разследва случая. Ще съдя най-вероятно за обида Антон Тодоров. Това не е най-важното, а фактът, че от МВР и от ДАНС изтича безконтролно всякаква информация без да има санкции. Дават се данните за самоличността на подателите на сигналите, както и лични данни на хората, които са събрани от ДАНС. Те се предават на някои ваши колеги с цел политически атаки. 

Интервю на Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар