Понеделник, 06 Юли 2020

Неделя, 01 Юли 2018 01:41

Последното интервю на Васа Ганчева: Всички са помияри, мина ми времето да се махна от България. Маргина ми носеше храна в болницата, а Кеворк трябва да ми целува ръка за "Всяка неделя"

"Отдадох живота си на БНТ, а виж как се отнасят с мен. Направих единственото предаване, насочено към пенсионерите, а те го свалиха. Кеворк ръка трябва да ми целува за „Всяка неделя”! Аз бях основателка на това великолепно предаване. С Големия Маргин бяхме в съседни стаи в болница. Поръчваше ми храна, която не можех да ям, защото ми извадиха жлъчката. Няма да пиша жалба срещу БНТ, защото шишманките са ми под нивото. Как ме виждаш да седна на печатна машина "Марица" и да се занимавам с тях", казва в последното си интервю преди да ни напусне Васа Ганчева през 2011 г. Вижте думите, които и днес, 7 години по-късно, описват родната действителност.

На 5-и юни ми звъни Васа Ганчева. „Адашче, на теб и на Иван Ласкин съм ви задължена до гроб! След малко влизам в ефир при Карбовски, ще ти се отблагодаря! Искам да се видим и да почерпя за това, че единствено вие застанахте на моя страна”. Уговорихме се да се видим за 8-и юни в култовото заведение „Вкусното кебапче” до БНТ. Закъснявам и заварвам Васа с шише минерална вода. Помислих, че наистина ще пием по кафе. След малко идва сервитьорът Боби и си поръчвам чай. Телевизионерката обаче отсече: „Ракийка, Боби, от моята, салатка, знаеш каква!”. 

Това са едни от последните думи, които успяхме да си кажем с легендата, която ни напусна от този свят прекалено рано. След гаврата, която си спретнаха колеги с Васа, с Иван Ласкин, без да се наговаряме, решихме да напишем по една добра дума във вече несъществуващ седмичник. В коментарите си бяхме включили имената на "мастити" журналисти, някои от които продължават да са толкова масти(т)и и се изживяват като главни редактори в бивши т. нар. вацови издания. Бяха разпънали на кръст Васа. Ставаше въпрос за скрита камера, на която Ганчева била се съгласила да вземе пари, за да пише по една добра дума за "Съдебен спор" в някакъв седмичник. Тя така и не дочака парите от двама "безфамилни" продуценти, които са известни с това, че ако не споменеш името на втория, няма да се сетиш кой е първият. 

BIG5 ви предоставя последното интервю на вечната Васа Ганчева от 2011 г. пред Васил Василев: 

- Боби, остави чая! За мен водка и от салатата на Васа. Адаш, как си?

- Смазана и уморена. Не съм в депресия, както на някои им се иска, но ми писна да се обяснявам пред хора като Карбовски. Адашче, съкратиха ми живота онези! Оправиш се с едните, идват другите. Какво съм им направила, кажи ми, защо все на мен... Аз съм журналист на свободна практика, мога да взема тези пари... Мен ме търсят, без работа няма да остана! Ти, като пишеш, не ти ли плащат?

- Плащат ми.

- Е, къде е проблемът? Да не се занимаваме с тъпотии! В момента превеждам страхотен крими роман от шведски! Скандинавците знаят как се пише, не са като нашите...

- Адаш, защо се опростачихме? Политиците, а и „онези”, не са паднали от Марс, възпитавани са от хора като теб? Майките им са на твоите години...

- Младо момче си, не се излагай, какво си ме заразпитвал за политици?! Говори ми за гаджета, за купони... Кажи какво прави моят любимец Ванката Ласкин? Той е голям мъжкар! Твоите колеги са станали пълни помияри. Едните са телеграфки с микрофонче пред Бойко, другите – хлебарки, които обичат да се е*ават с останалите и да им вредят. Успяват да влизат навсякъде, под всяка врата, през тоалетните дори могат да снимат задници. Тъпо е, че политиците се вързаха за трафикантите. Аз постоянно се занимавам с деца, които са кривнали и са поели по лошия път. Това са хора, чиито деца после шмъркат кокаина, от който ги изхранват... Наздраве!

- Наздраве! Защо пишат, че си алкохоличка, при положение, че пиеш с мерак и си готина компания?

- Защото са идиоти. Преди време ми махнаха жлъчката. Помиярите написаха, че съм имала цироза и че са ми присаждали черен дроб. Тогава, адашче, да ти кажа, бях в съседна стая с Големия Маргин. Те се майтапеха с човека, но той беше много зле, наистина. Разбра, че съм до него и започна да ми праща чрез охраната си пакети с храна от KFC. Аз, както „не обичам да си хапвам”, гледах жално, защото не ми даваха да ям. Веднъж се засякохме и пушихме по цигара на терасата в болницата. Питах го: „Защо?” Той ми отговори: „Защото искам.”

- Постоянно си в някакви войни. Има ли ги или ти ги приписват?

- Ако говориш за Кембъла и Вулева, аз нямам война с тях. Те бяха решили да си правят реклама на мой гръб. А инак, с Юлиян (Вучков – б.а.) постоянно ни скарват. Един изключително умен човек, начетен, казва само истината на хората. Има един недостатък, за който съм му казвала – пуска 40 минути в предаването си зрители. Той е експресивен и много малко хора го разбират. Постоянно му се обаждат глупаци, които нямат работа и го псуват. Веднъж му обясних, че трябва да изхвърли телефона и да си води предаването, да покани дори повече гости (виж, за това не се сетих да му кажа).

- Ходи ли на поклонението на Батето?

- Не, прекалено добър приятел ми е. Не мога да го прежаля и не искам да видя Славков в ковчег, защото Батенцето ми е като братче.

- Много го заобичаха изведнъж...

- Какво разправяш... Разни Костадинови се появиха като мутреси с черните очила и го ореваха, а не си спомнят как го унижиха навремето с това BBC. Нито взе пари, нито нищо. Моят случай е подобен. Търсят сензации, за да скрият далаверите си.

- Какво крият сега?

- Ти нали четеш? Направи си сметка какво... Борисов вдига пенсии, но не било предизборно. Ламбо трябвало да е президент, но не искал. Това не са ли същите драсканици? В същия момент в парламента приемат страшно важни закони, които остават на втори план... Боби (сервитьорът – б.а.), още една ракийка! А, и за Васко една водка.

- Благодаря!

- Момче, учил си, защо стоиш в България?

- А ти защо остана?

- Защото ми мина времето да се махна. Отдадох живота си на БНТ, а виж как се отнасят с мен. Направих единственото предаване, насочено към пенсионерите, а те го свалиха. Кеворк ръка трябва да ми целува за „Всяка неделя”! Аз бях основателка на това великолепно предаване. Кеворк е добрър... Както и Ванката Гарелов, с когото работехме в „Панорама”. Всичко съм видяла и какво? Някакви шишмановки за един ден решават да ме махнат...

- Търси си правата в Страсбург, като сестрите от Либия!

- Да бе, ти добре ли си, представяш ли си ме – седнала на печатна машина „Марица” и кълва на нея жалба срещу БНТ. Абсурд. Работи ми се бе, човек, работи ми се! Не ми се занимава с глупости. Стига с тези, на тях има кой да им търси сметка.

- За кого да гласуваме, Васа, не останаха хора?

- За когото искаш, но гласувай.

- Защо не вземеш да се кандидатираш за президент?

- Някои нямат години и се ядосват, че не могат да се кандидатират. Е, аз съм ги прехвърлила годинките и също се ядосвам, че не мога.

- Едва ли ще ти правят скрита камера, за да ти снимат паспорта...

- Виж, не съм се замисляла, трябва да внимавам! Ще ги осъдя, ще видиш! По два закона те са нарушили правата ми... Наздраве! Адашче, изморяваш ме, да знаеш. Не ми се мисли вече за нищо. Дай да се преместим в „Английския клуб” (Очаквам Васа да ме заведе в някой изискан ресторант, а всъщност „Английският клуб” е барче до БНТ. Повечето клиенти са от телевизията и я поздравяват на входа – б.а.)

- Всички те познават...

- Познават ме, защото съм им помогнала с каквото мога. Кого съм прикривала за някой гаф пред Хачо, за кого съм ходатайствала... Като са кадърни, защо да не им помогна? Моят любимец проф. Брезински навремето дойде в БНТ, за да дава уроци по правоговор на спортния отдел. На втория ден се отказа с единственото „трагедия”.

Васил Василев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар