Понеделник, 06 Юли 2020

Четвъртък, 20 Септември 2018 15:07

Валентин Кардамски - Вале: Идва ми в повече пропитият с мачизъм живот на Балканите, затова й предстоящата ми изложба в Лондон е посветена на жените на 20 век

В навечерието на изложбата му в английската столица, NBOX.BG разговаря с един от най-талантливите млади художници на България

Валентин Кардамски – Вале е съвременен художник. Последните три години рисува основно портрети на известни личности. Предстои му самостоятелна изложба в Лондон – „Жените на XX век”, които са променили света. В предната му изложба в Народното събрание място намериха над 20 портрета на български артисти, певци, политици и общественици, които имат сериозен принос за България през последния век. Рисува в стил между поп-арт и емоционален реализъм.

- Защо „Жените на XX век” променили света?

- Защото ми идва повече пропитият с мачизъм живот на Балканите. Че и не само на нашите географски ширини. Говорим за зачитане на жените, но това е забулено лицемерие. Ние приемаме жените, като личности, които да изпъкнат над мъжкия свят, или облечени в еротика, или нахлузили мъжки ботуши. Представяте ли си свят без Коко Шанел, Фрида Кало, Индира Ганди, Мая Плисецкая, Мадона, принцеса Даяна, майка Тереза, Мерилин Монро, Царица Йоанна и др.? Аз си го представям. И той е доста по груб и чепат.

- Твърдите, че не рисувате с четки...

- Милиони художници рисуват с четки. И се повтарят старателно. Четката е изчерпала своя капацитет. Точка. Много критици твърдят, че в изобразителното изкуство има криза. Няма такова нещо. Има криза в методите на изразяване в рисуването. Защо в музиката няма криза? Защото има стотици видове музикални инструменти и различни начини на възпроизвеждане на звук от тях. Така обяснявам причината за изхвърлените ми четки. Не намирам вдъхновение да облизвам платната с тях. Избрах строителните инструменти, като мистрии, маламашки и карти – пластики, като дебитните карти, с които да нанасям боята. Харесва ми да строя образа, а не да го рисувам. С мистриите полагам боята, като цимент и шпакловка. И в многото му пластове изграждам плът, докато потече живот, или хоризонт, докато „прекрачи” навън. Тая работа с четката не става. Поне при мен.

- Как откривате цветовете на личностите?

- Като мълча и ги слушам. Не става с диалог и с бърборене. В черно-белите фотографии има повече живот от цветните. Защото колкото по-малко думи има в една снимка, толкова по- силно звучи. Гръмкото мълчание на тишината. Аз обръщам това в платната. Използвам много, контрастни и волеви цветове, за да притихна образа. За да млъкне, че да излезе душата му. Тя да се покаже. Всеки образ има свой цвят. А има и такива, които искат само бяло, за да прозират. Когато строя моите образи не говоря аз. Изобщо не е важно какво мисля за личността. Важното е какво иска да каже тя - истината за себе си, а не написаното в Wikipedia.

- Има ли образ, който не бихте нарисувал?

- Моя. 

- Защо?

Скучен съм. И съм си омръзнал.

- Отказвате в изложбите Ви да има действащи политици. Защото?

- Още изграждат цветовете си. Най-лесно се стига до кал, когато смесиш много цветове. Най-често става в края. Трябва сериозен героизъм да окаляш едно платно в началото. И в политиката е така. Нека да видим какво ще оставят върху платното си. После ще говорим.

- Кое е най-голямото ти вдъхновение

- Тишина, бяс и потиснатост и махморлук. Когато съм бесен, или потиснат рисувам по-добре. Мъжът е най-слаб, когато е емоционално и физически превъзбуден. Акълът му е на друго място. Повечето творци не са били щастливци.

- Кой е цветът, който те описва?

- Белият. Не защото съм прозрачен. Просто ме няма в цялата схема. Художникът трябва да отсъства, да го няма в едно платно, за да присъстват другите там.

- Кой е най-трудният образ, който нарисувахте за тази изложба?

- Май на София Лорен. Прекалено многолика. На всеки кадър е различна и същевременно е тя. Сигурно това я прави гениална.

- Какво следва?

- „Сътворението”. Моето виждане. То се различава доста от наложеното. Няма да пращи от стерилитет и палавост. Ще е оцапано и болезнено. Като появата на всеки живот.

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 20 Септември 2018 15:07
  "Летящите картини" на Кардамски смаяха културния елит на Лондон

  Президентът Румен Радев и Първата дама също бяха сред почетните гости, уважили "Жените на ХХ век, променили света", която художникът представи в сърцето на английската столица

  Над 150 посетители уважиха и се потопиха в "летящите" женски портрети на Валентин Кардамски, които той нареди по неподражаем начин в Българския културен институт в Лондон снощи.

  "Жените на ХХ век, променили света" е втората портретна изложба на художника и първата, която представя извън България. С невероятно внимание, страст и уважение Валентин Кардамски показа 24 портрета на жени, които са променили хода на времето в нашето доминирано мъжко съвремие.

  "Благодарение на жените този свят е доста по-омекотен, доста по-мирен, доста по-цветен и приемлив", коментира художникът посланието на изложбата си за "антимачизъм".

  Сред гостите в препълнената зала бяха Първата дама и президентът Румен Радев, културни дейци и деятели от Лондон, журналисти от BBC, представители на посолства - всички изключително впечатлени от "летящите" картини на художника. Да стисне ръката му дойде и бившият културен министър на Великобритания Роджър Хигинсън.

  „Искам да изкажа огромна благодарност на държавния глава Румен Радев и Първата дама Десислава Радева, че уважиха изложбата ми "Жените на XX век" в Българския културен институт в Лондон. Благодаря и на всички представители на посолства, арт среди от България и Великобритания, критици, медии, приятели, съграждани и много други, които успяха да посетят изложбата още през първата вечер. Благодаря за високите ви оценки и подкрепата!”, сподели Валентин Кардамски.

  Какви бяха още първите думи на художника пред Dir.bg след незабравимата вечер, в която изкуството говори повече от думите:

  - Как се чувстваш и какви са първите ти емоции след откриването на изложбата ти в центъра на английската столица?

  - Чувствам се страхотно. Приятно е да видиш, че българско изкуство е ценено в меката на изкуството в света. Защото действително Лондон е меката на изкуството в света в момента. Всички големи творци правят своите изложби и спектакли и пърформанси в английската столица. За мен бе изключителен комплимент, че едни от най-успешните културни критици на Великобритания успяха да уважават изложбата.

  Благодаря на всички, които дойдоха от Манчестър, от южната част на Англия, имаше хора, дошли и от Шотландия. Благодаря на всички, дошли да уважат изкуството. И, разбира се, вече гледам към следващата изложба, защото тази мина, картините ще останат тук до края на месеца, но аз планирам следващата. Това е работата на един творец.

  - Как се възприе в консервативна Англия, твоето послание за "антимачизма" и важната роля и място на жената в света?

  - Посланието беше разчетено изключително правилно и вярно, защото е време за голямото спомняне на големите хора и то върви ръка за ръка с признаването на жените. Това е така, защото колкото са постигнали мъжете в днешния свят, толкова са постигнали и жените.

  Жените, които бяха на изложбата ми стиснаха ръката и ми благодариха за това, което съм направил. Това е изразяване на почит на тези, които вече са постигнали всичко, но и за тези, които в момента се трудят и дават от себе си в този труден свят.

  - Завладя Лондон. Накъде след него?

  - Нека да го оставим тайна, но имам поддатки и към друга голяма световна столица.

  - Продават ли се портретите?

  - Имаше откупки и това ме радва, защото не е оценка, а зачитане.

  Радвам се, че портретът на Майка Тереза вече е собственост на посолството на Албания във Великобритания. Благодаря за топлия и сърдечен прием на н.п Qirjako Qirko.

  - Чувстваш ли се удовлетворен?

  - Да. Изключително удовлетворен. Щастлив съм от това, че се опитах да разчупя консервативния свят на живописта, да окача картините на тавана и половината от тях да полетят. Благодаря за което на Светла Дионисиева от Българския културен институт, че ми позволи да го направя, защото аз поне не съм виждал някой да окачва по тавана своите картини.

  - Кои портрети реши да полетят?

  - Летяха портретите на тези, които са променили света в музиката и киното. Мария Калас, Уитни Хюстън, Марлене Дитрих, Грета Гарбо. Мадона също бе в полет, защото това са артисти, които извисиха музиката и киното и не само, до небето. Тези, които са променили света.

  - Коя оценка най-много те докосна?

  - Може би това, което казаха колегите от BBC, че портретът на английската кралица е по-добре нарисуван, отколкото от нейния художник, че това един от най-добрите нейни портрети, които са виждали. За мен това е изключително признание.

  Впечатли ме и това, че хората се интересуваха основно от начина, по-който съм влязъл в дълбочина, от техниката и начина ми на изразяване с цветовете. Как е построен цветният ритъм и игра, които карат портретите да говорят.

  Източник: impressio.dir.bg

Оставете коментар