Петък, 20 Септември 2019
Сряда, 05 Октомври 2016 13:42

ЮНЕСКО: Нужни са общо 69 милиона учители

Най-сериозно е положението на юг от Сахара в Африка и Южна Азия

Близо 69 милиона учители ще са необходими в световен мащаб в близките години. Това алармираха от ЮНЕСКО в Международния ден на учителя.

"Почти 69 милиона учители е нужно да бъдат назначени до 2030 г., ако искаме международните ангажименти в областта на образованието да бъдат спазвани", съобщават от ЮНЕСКО.

Най-голяма нужда от учители има на юг от Сахара в Африка и Южна Азия. Според статистиката повече от 260 милиона деца няма къде да посещават начално или средно училище.

Един от проблемите, които водят до намаляването на броя на учителите, е ниското заплащане. Пречка е и липсата на сигурност на работното място.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 05 Октомври 2016 13:42
  Започва учебната година за 700 000 ученици у нас

  Започва новата учебна година. Учениците, които ще прекрачат прага на учебните заведения са близо 700 000, от които 60 000 са само първокласниците, 12 000 от които в София. 

  Вълнението преди първия учебен ден обичайно е най-силно сред първокласниците. 
  Тази година 16-ти септември ще е празничен за 2400 училища в страната.

  Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София.

  Безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата, увериха от Министерството на образованието и науката. И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази. Над 1000 са основните и текущи ремонти в цялата страна. 

 • Сряда, 05 Октомври 2016 13:42
  Красимир Вълчев: Връща ни се това, че пестяхме от учители

  Трябва да заложим на образователната система като вяра в нашето бъдеще

 • Сряда, 05 Октомври 2016 13:42
  БСП към учителите: Имайте самочувствие, от вас тръгва бъдещето

  "Заставам пред вас по повод предстоящото начало на новата учебна година. Отдавна традиционно това е без да е официално е част от националния празничен календар. В първия учебен ден всички от нас ще бъдат в училищата, ще има цветя, тържества. Това наистина е празничен ден. По традиция и тук в Народното събрание на този ден обикновено всички парламентарни групи правим декларации. По този повод се върнах във времето назад и прегледах десетки декларации на парламентарни групи: прекрасни пожелания, декларирана отговорност. Години наред едно и също. И в крайна сметка си задаваме въпроса докъде стигнахме?". Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова по време на брифинг в Народното събрание

Оставете коментар