Четвъртък, 28 Май 2020

Събота, 20 Август 2016 14:09

Учители критикуват образователната система

Ако не се вземат мерки, скоро у нас няма да има учители, категорична е Мина Илиева, която преподава в столичното 47-мо училище

В образователната ни система много неща куцат и трябва да се вземат спешни мерки. В противен случай в най-скоро време няма да има учители. Това заяви пред Дарик началният учител от столичното 47-мо училище Мина Илиев.

По думите му децата са претоварени. Той изрази притеснение, че още не са ясни учебниците за първолаците по новия закон за образованието. През новата учебна година първолаците ще са с около 1000 по-малко от миналата. Изчисленията направи заместник-министъра на образованието Диян Стаматов.

"Стресът идва от всичко - директори, учители, и всичко това рикошира върху децата. Директорът те натиска отгоре, учителят нервно в клас. Учителите напоследък нямат и мотивацията да работят с децата. Всички излишни информации, които непрекъснато трябва да даваме и да пишем - всички това идва малко в повечко. Вместо да обърна десет минути повече внимание на децата, аз трябва да изпиша хиляди неща. Това е един вид като при лекаря - преглежда те 15 минути, а половин час пише", направи аналогия педагогът.

На въпрос какви са очакванията му за новата учебна година след влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищно образование и кое от правилата най-много го тревожи, Илиев каза: "Ами като цяло доста неща ме тревожат, най-вече с учебниците. Аз тази година започвам с първи клас и малко ми е шокиращо да започнеш без учебници. Друго е, материалът по математика досега беше до 20, а сега в един момент става до сто, а този учебник по математика как ще бъде разделен за останалото време. Мислех, че първо трябваше да се изготвят учебниците, да се приготви всичко и тогава да се пристъпи към този проект", обясни Илиев.

Сега обаче ще работим и ще направя възможното всичко да е в полза на децата и да няма стрес, категоричен е началният учител. Той призна, че е против домашните, които се дават непрекъснато. "Представете си едно дете, което току-що се е научило да чете в края на първи клас и му дават 15-20 книги, едната от които е "Пипи Дългото чорапче", "Лукчо". Това убива желанието на децата да четат", казва още Илиев.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар