Сряда, 23 Септември 2020

Вторник, 11 Юни 2019 10:33

Ватикана осъди "джендър теорията"

Според тази институция идеята, че социалният пол се обусловява от личните чувства, а не от биологията, е опит "да се унищожи природата".

Ватиканът осъди т.нар. "джендър теория" или теорията за половата роля като "объркана концепция за свобода" в нов документ, цитиран от агенция "Ройтерс".

Текстът, озаглавен "Мъж и жена ги сътвори" (цитат от книга Битие от Стария завет), е инструкция към католическите преподаватели как да се отнасят към темата. Той е дело на Конгрегацията за католическо образование, която отговаря за религиозното образование.

"Концепцията за социалния пол се смята за зависеща от субективното мислене на всеки човек, който може да си избере социален пол, некореспондиращ на неговия или нейния биологичен пол и, съответно, на начина, по който другите приемат този човек", пише в текста.

Според него теориите за социалния пол "често не се основават на друго, освен на объркана концепция за свобода в сферата на чувствата и желанията, или на моментни желания, провокирани от емоционални импулси и волята на индивида в противовес на каквото и да е, основано на истините на съществуването."

Winbet - победата е емоция! (18+)

В текста, според Би Би Си, се казва още, че социалният пол не е нещо, което хората решават, а е предопределено от Бог: "Светото описание разкрива мъдростта на Божието творение, която е определила цел на човека неговото тяло, неговата мъжественост и женственост". Документът казва още, че образователните институции трябва да преподават "според истинската природа на човешките личности" и на основата "на ясна и убедителна антропология".

Това противоречи на съвременното разбиране, че социалният пол е нещо доста по-сложно и комплексно в сравнение с биологичния пол, с който се ражда човек.

Ватикана обаче посочва, че децата и младежите трябва да бъдат учени да уважават всеки човек, така че никой да не страда от тормоз и друга дискриминация.

Понятието "полова роля" се появява през 1955 г., когато е формулирано от американския психолог Джон Уилям Мъни като опит да се обхванат "всички неща, които човек казва или прави", за да установи в общността, че има статут на жена или мъж. Десет години по-късно Мъни променя термина в "публично изразяване на половата идентичност".

Източник: Дневник

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар