Вторник, 10 Декември 2019
Неделя, 11 Август 2019 16:11

Руши се къщата на Стефан Караджа в Тулча

Руши се къщата, в която е живял Стефан Караджа в румънския град Тулча. Сградата е оставена на произвола на съдбата и се продава за 50 000 евро

Демонтирана е и паметната плоча, която е напомняла, че там е израснал големият български войвода и революционер, съобщава БНТ.

Къщата се намира в центъра на Тулча, само на 150 метра от българската църква „Св. Георги".

Костадин Костадинов - специалист по етнография: Стефан Караджа, както е добре известно, е роден в село Ичме, Ямболско, където прекарва много малка част от своето детство. Той съзрява и възмъжава, на, практика, на територията на Северна Добруджа.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

През 2007 г., от Българското посолство в Румъния е монтирана паметна плоча на къщата. Днес, тя липсва, а за съществуването й напомнят само четири дупки на фасадата на рушащата се сграда.

Костадин Костадинов - специалист по етнография: Тъй като къщата остава от 2 години без собственик - жената, която беше собственичка почина - нейните наследници са я обявили за продан. Самата къща рискува да бъде закупена от някой местен инвеститор и да бъде съборена.

Костадин Костадинов настоява българската държава да се погрижи за дома на Караджата и сградата да бъде превърната в български културен център.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар