Четвъртък, 04 Юни 2020

Понеделник, 02 Септември 2019 12:56

Започнаха да махнат “Хари Потър” – книгите съдържали истински магии

Училища в САЩ и Великобритания видяха заплаха за децата в популярната поредица

 

Католическо училище в щата Тенеси забрани и премахна от библиотеката си световноизвестните романи на Дж. К. Роулинг за Хари Потър. Причината – пасторът на учебното заведение смята, че те съдържат истински магии и проклятия, предаде “Индипендънт”.

Преподобният Дан Рихийл твърди, че използваните магии в книгите са съвсем истински и могат да доведат до предизвикването на зли духове. Той защити твърденията си, като каза, че е разговарял с екзорсисти от Щатите и Ватикана.

“Тези книги показват магията като добра и лоша, но това не е вярно. Това е хитра заблуда. Проклятията и магиите, използвани в книгите, са съвсем истински. Ако те бъдат прочетени от човек, той рискува да привика зли духове”, категоричен е пасторът.

От училището коментират, че не се стремят да налагат цензура на учениците си и ако някой от тях иска да чете Хари Потър в свободното си време – може да го направи. Седемте романа на Роулинг обаче няма да могат да бъдат намерени в библиотеката им.

Директорът  на частно училище в Нейлсуърт, Великобритания също твърди, че „Хари Потър”, къкто и „Игра на тронове” „увреждат детските мозъци”.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Греъм Уайтинг публикувал пост в блога на училище „Ейкорн”, в който се обърнал към родителите с молба да забранят на децата си да четат „измислени и плашещи текстове”, съдържащи „дълбоко безчувствени и пристрастяващи елементи”.

Той призовава родителите да предпазят децата си от „мрачната, демонична литература, прикрита зад магични и свръхестествени елементи”.

Уайтинг твърди, че поредиците за Хари Потър, "Игрите на глада", "Властелинът на пръстените" и "Игра на тронове" подхранват лошото поведение при много от децата и въпреки това книгите не са ограничени за определени възрастови групи. Директорът на частното училище препоръчва автори като Чарлз Дикенс и Уилям Шекспир за прочит от децата, макар в техните творби насилието също да е често срещано.

източник: bTV

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар