Четвъртък, 13 Август 2020

Вторник, 01 Октомври 2019 11:12

СЗО: Консумацията на алкохол в Русия е спаднала с 40%

При Путин в Русия се забранява продажбата на алкохол в магазините след 23 ч., повишава се цената на алкохола на дребно и се работи за премахване на рекламите на алкохол

Консумацията на алкохол в Русия е спаднала с 43% от 2003 г. насам, сочи доклад на Световната здравна организация.

СЗО отдава снижаването на редица мерки, предприети от привърженика на спорта - Владимир Путин и неговите ограничения върху продажбите на алкохол и насърчаването на здравословния начин на живот, предаде БГНЕС.

"Руската Федерация отдавна се счита за една от най-пиещите се страни в света", се казва в доклада и се добавя, че алкохолът е основен принос за скока на смъртните случаи през 90-те години.

"Въпреки това, през последните години тези тенденции са обърнати", продължава докладът.

Изследването показва 43-процентно понижение на консумацията на алкохол на глава от населението от 2003 до 2016 г., водено от рязък спад в потреблението на алкохол.

Авторите заявяват, че тази тенденция е фактор за увеличаване на продължителността на живота, достигнала исторически връх през 2018 г., при 78 години за жените и 68 години за мъжете. В началото на 90-те години продължителността на живота на мъжете е била едва 57 години.

Последният съветски лидер Михаил Горбачов води антиалкохолна кампания с частична забрана, свалила потреблението от средата на 80-те до 1990 г. Но след разпадането на Съветския съюз консумацията на алкохол избухва и продължава да нараства до началото на 2000-а година.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

При Путин в Русия се забранява продажбата на алкохол в магазините след 23 ч., повишава се цената на алкохола на дребно и се работи за премахване на рекламите на алкохол.

По-рано данните на СЗО показаха, че руските възрастни сега пият по-малко алкохол от техните френски и немски колеги.

Москва също започна борба срещу тютюнопушенето, като миналата седмица обяви забрана дори за частни балкони. Употребата на тютюн от руснаците е спаднала с повече от една пета между 2009 г. и 2016 г., до 30%, според най-новото глобално проучване за тютюнопушене сред възрастни. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар