Сряда, 12 Август 2020

Сряда, 23 Октомври 2019 16:51

Борисов ще гарантира свободата на словото чрез … монопол на разпространението на печата

Премиерът предложи само „Български пощи“ да разпространяват вестниците, а медиите да не получават пари от държавата

Министър-председателят Бойко Борисов започна днешното правителствено заседание с новина, която не фигурираше в предварително обявения дневен ред. Той съобщи, че е много загрижен за свободата на словото в България и затова предлага вестниците и списанията да не се разпространяват от частници, а само от „Български пощи“.

Премиерът не спомена кои са частниците, но е публична тайна, че частникът е Делян Пеевски, който държи по-голямата част от разпространението на печатните издания в цялата страна, негови са и будките за продажба на вестници и списания „Lafka“. 

Борисов коментира посещението на представители на "Репортери без граници" у нас миналата седмица, които по време на среща с президента Румен Радев изтъкнаха, че медийната свобода у нас в момента е на едно от най-ниските си равнища. "От "Репортери без граници" трябва да знаят, че беше Европейският съвет и нямах физическата възможност да се видя с тях. Внимателно слушах това, което са казали, и смятам, че единственото нещо, което държавата може да направи в подкрепа на свободата на словото, е да не оставяме частници да  правят разпространението“, заяви Борисов.

Припомняме, че в началото на седмицата от ГЕРБ обявиха за манипулативна класацията на ”Репортери без граници”, в която България е на 111-о място по свобода на словото.

По отношение свободата на медиите Борисов коментира, че имало сайтове, които „пишат толкова фалшиви неща, че човек може да полудее“:

”Надявам се в парламента да се вдигне тази тема с медиите и да се приключи – ако трябва никакви държавни пари за никой или да идват да им направим томбола, както за посещението с папата. Защото и това е фалшива новина – кои медии изобщо можем ние да контролираме? Затова никакви държавни пари – трябва да видим най-добрия модел и такъв да бъде. Сега и на Московски ще му кажа – ако имате проблем с разпространението, пощите да вземат да ги разпространяват. Сега всичко е във Фейсбук, в хиляди сайтове и да не говорим, че голяма част от тях пишат толкова фалшиви неща, че човек може да полудее. Добре, че не ги чета, но все ще се намери някой да ми каже: „Бе ти разбра ли?“ Това най ме вбесява, не искам да ги знам, имаме си достатъчно работа да си вършим“, заяви Борисов.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Какво точно предлага правителството по отношение разпространението на печата през все още не е ясно. Съобщението на правителствената пресслужба се различава от казаното от премиера:  "Кабинетът възложи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме необходимите действия, включително ако е необходимо да предложи законодателни изменения". "Български пощи" разполага с необходимата инфраструктурна мрежа и човешки ресурси. По този начин ще се осигури ефективното разпространение на печатни издания в цялата страна, информира пресслужбата на правителството. Това, според решението, дава възможност за диверсификация на разпространението, без да се ограничава конкуренцията.

Не става ясно нито от съобщението на пресслужбата, нито от казаното от премиера как така държавните пощи осигуряват диверсификация на разпространението, като реално в същото време ще са и монополист. И как точно това ще се отрази на свободата на словото?!

"Български пощи" и в момента са на разпространителския пазар, като разнасят абонаментите. Факт е обаче, че състоянието на държавните пощи е лошо и правителството вече прие стратегия, според която се закриват клонове в малки населени места и ще има пунктове, които ще работя само по няколко часа на ден.

"Български пощи" са 100 % държавни, имат достъп до всички обществени места, така че гарантираме, че всяко издание ще иде там, където трябва. Надявам се точка Б4 да бъде приета днес", заяви Борисов.

Премиерът добави: „Държавата никога не е била с толкова добри параметри, колкото сега. Растат доходите, най-ниската безработица. Първият мандат като дойдохме, бяха 12-13% безработица. Расте БВП, растат доходите“, коментира Борисов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар