Петък, 07 Август 2020

Четвъртък, 24 Октомври 2019 13:49

Китайци са 39-те жертви в камиона в Есекс. “Фигаро”: България е хъб на трафика на хора

Според Европол българите са най-замесената в тази дейност националност, следвани от Унгария и Ирак

39-те души, открити мъртви в хладилен камион близо до Лондон, са китайци, съобщи Би Би Си. Полицията продължава да разпитва шофьора на камиона, 25-годишния Мо Робинсън от Северна Ирландия, който беше арестуван по подозрение в убийство.

Полицаи в Северна Ирландия са извършили обиски в две къщи и се работи по идентифицирането на „организирани престъпни групи, които може да са замесени“.

Белгийската федерална прокуратура заяви, че е открила дело, което ще се съсредоточи върху организаторите и другите замесени в мрежата. Все още не е ясно кога китайците са били натоварени в камиона и дали това се е случило в Белгия.

Ужасното откритие, направено в сряда в тежкотоварен камион, дошъл от България, напомня, че страната е известна като един от хъбовете за трафик на мигранти, пише в обширен материал “Фигаро”. Според автора на статията – Танги Бертме, откритието на 39 души, загинали в ремаркето на камион близо до Лондон, колкото и страшно да е, не би трябвало да изненадва.

Началната точка на камиона, България, само потвърждава подозренията, тъй като е страната е известна като един от центровете за трафик на хора, особено до Великобритания, пише изданието.

Разследващите от Европол показаха, че трафикантите са толкова активни в Европа, колкото и извън Европа. След Гърция мигрантите, които мечтаят да достигнат Германия, Швеция и Великобритания, влизат в ЕС от Хърватия или България. Там те са поети от вторични мрежи, които им позволяват да се придвижат през целия континент. Според европейската полиция тези мрежи са с различни мащаби и възможности. Те могат да варират от отделни лица, които срещу заплащане помагат да се премине границата, до почти мафиотски системи. През 2015 г. тези големи организации са използвали около 40 хил. „служители“ на всички нива - шофьори, хора, които набират клиенти, посредници, но и "мозъци", които често са базирани в Източна Европа, пише „Фигаро“, цитиран от „Гласове“.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Българите, твърди Европол, са най-замесената в тази дейност националност, следвани от Унгария и Ирак.

Най-често "европейските" мрежи работят в сътрудничество с мафиите от страните, от които тръгват мигрантите, или от транзитните страни. Разследващите посочват, че трафикантите живеят във всички страни, в които пристигат мигрантите. Българи бяха арестувани не само в България, но и в Гърция, Италия или Австрия.

Тези огромни мафии използват за трафика на хора маршрутите, които се използват за други незаконни дейности, начело с наркотиците. Според ООН в световен мащаб нелегалната миграция е станала най-доходоносната дейност за трафикантите след наркотиците. Тя е и много смъртоносна.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар