Сряда, 12 Август 2020

Вторник, 29 Октомври 2019 09:34

Функционална неграмотност – тъжната картинка на местните избори във Видин

Росица Кирова: Изборите в България отдавна са математика, уви, а не сблъсък на идеи! А формовъчния калъп не бъде ли сменен, ще продължи да произвежда от същото.

Равносметката от Първи тур на местните избори във Видин за всеки четящ между редовете е тревожна.

Не защото платения вот, гласуването под строй (на доказано неадекватната общинска и държавна местна администрация), както и задкулисните договорки и вътрешните партийни „боричкания“ могат да учудят някого, а защото независимо от всичко, простата математика на тези избори сочи едно:

Повече от 4000 невалидни бюлетини за общински съветници!!

Повече от 20% невалидни умове и съдби.

Повече от 20% неразбрали, недочули, недоучили …

Да познаваш буквите и да можеш да четеш са две различни неща.

Както има разлика между това да можеш да четеш и да разбираш прочетеното.

Някъде сред тези различности се крие онази функционална неграмотност, която определя бъдещето или по точно липсата на нормално бъдеще на цял един регион.

Повече от 4000 невалидни бюлетини за общински съветници.

Повече от 4000 души направили си труда да отидат до урните не са отбелязали за коя от участващите формации гласуват, а папагалски са задраскали номерче с преференция или може би просто любимото число от детските си години. Повече от 4000 души на тези местни избори в община Видин като участници в социологическо проучване или научен експеримент доказаха, че българина е предимно неграмотен и необразован. (4 000 от 21 000 гласували!!)

Извън апатията и страха, извън предварително изнасиленото право на избор.

За жалост, нашето законодателство позволява на хора, които не умеят да четат и пишат, да гласуват и да избират начина, по който ще живеят децата на България.

Що се отнася до имагинерните преференции, резултатът е едно на нула за системата. И доказателство, че системата работи безотказно.

Преференциите наказаха своите носители и за пореден път показаха, че единственият елемент за мажоритарност в тези местни избори е направен така, че да не работи. От всички участници за общински съветници от пренареждане чрез преференции в Община Видин ще се възползват само един или максимум двама. (Нещо като да си имаш шивашки цех и да накараш под строй всичките 400 шивачки да ти сложат преференция и да я снимат с телефона си, да речем ..)

Всичко е толкова логично, защото математиката е точна наука и сочи, че 7% бариера е почти невъзможно за преодоляване препятствие.

Но не беше ли това целта?!

Всъщност партиите на статуквото доказаха, че могат да се гаврят със своите избиратели, както желаят.

Искате преференции – ето ви преференции!!!

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Друг е въпросът, че тези преференции са без значение и че в Общинския съвет ще влязат онези, които са наредени на предните места в листите. Безапелационно.

На ентусиастите, доколкото помня, Кошлуков и Каракачанов в ефир показаха някакъв пръст. Цинично е, но пък е факт.

А сега за Видин: Скъпи съграждани, този текст е дълъг и е предназначен само за онези, които умеят да четат. Искрено се надявам тези, които са стигнали до тази му част, да разбират прочетеното, а това означава едно:

Време е да сменим системата!

Тя е конструирана така, че да прецака всяко едно добро намерение и няма на кого да се сърдим за това.

Изборите в България отдавна са математика, уви, а не сблъсък на идеи!

А формовъчния калъп не бъде ли сменен, ще продължи да произвежда от същото.

Росица Кирова, Единни за промяна

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 29 Октомври 2019 09:34
  Мая Манолова ще пали протоколи от местните избори пред сградата на ЦИК

  Машинното гласуване е решено през август миналата година, припомнят от щаба на гражданското движение на Манолова

 • Вторник, 29 Октомври 2019 09:34
  Видински социалисти учредиха Инициативен комитет в подкрепа на Корнелия Нинова

  Видински социалисти, симпатизанти и граждани учредиха днес Инициативен комитет в подкрепа на  Корнелия Нинова в предстоящия пряк избор за председател на БСП. За председател на ИК е избран проф. Радослав Гайдарски.

  Сред  53-мата учредители на ИК са председателите на Общинските съвети на БСП в общините Кула, Белоградчик, Ружинци, Нова село, Брегово и Чупрене - Николай Ненов, Иван Йосифов, Венцислав Ванков, Наташа Петкова, Николина Ванчева и Стефка Димитрова. В ИК влизат още генерал Красимир Саманджиев, бившите кметове на Видин и Брегово - Герго Гергов и Милчо Лалов,  настоящият кмет на Белоградчик - Борис Николов, Пламен Станкулов, Пламен Трифонов, Лалко Лалов, Димитър Тодоров, Величко Кирилов и др.

  На учредителното събрание присъстваха представители на социалистите, симпатизанти и граждани от населените места в община Видин, Градец, Дунавци.

 • Вторник, 29 Октомври 2019 09:34
  Нинова: Публичните обиди и нападки ни сриват

  Започва дискусията на закона за Северозапада, информира червеният лидер

Оставете коментар