Събота, 04 Април 2020

Сряда, 30 Октомври 2019 14:20

Пет областни градa без болница, в която да се лекува адекватно инсулт

Смъртността от исхемичен инсулт в България е 4 пъти по-висока от тази в Германия

Във Видин, Враца, Монтана, Сливен и Ямбол засега няма нито една болница, която да има готовност да лекува адекватно инсулт. Това каза пред журналисти акад. Иван Миланов, директор на Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св. Наум".

Лечението на инсулт се прилага сравнително от скоро и все още не се практикува във всички болници, посочи още акад. Миланов. По думите му адекватното лечение се прилага в 37 болници, включително и в 4 центъра за лечение на инсулт и то включва инжектиране на определен медикамент, който разрежда кръвта. Медикаментът трябва да се приложи до 4 часа след появата на инсулт. Центровете за лечение на инсулт са в столичните болници "Св. Анна" и "Пирогов", в "Св. Георги" - Пловдив и в "Св.Марина" - Варна.

Исхемичният инсулт възниква , когато притокът на кръв към мозъка е блокиран от тромб или стеснени кръвоносни съдове, а хеморагичният инсулт - при разкъсване на кръвоносен съд, обясни проф. Миланов. Симптомите на инсулт са нарушена реч, увиснал устен ъгъл, отпадналост на крак или ръка.

Имаме сериозен проблем с артериалната хипертония и притеснителна тенденцията за неглижиране на заболяването, отбеляза проф. Арман Постаджиян, началник на Отделението по кардиология към столичната болница "Св. Анна". Най-сложен е контролът при 40-годишните, тъй като не им се вярва, че страдат от хипертония. По думите на лекаря хората неглижират и профилактичните прегледи. От инсулт са застрашени и хора с ниски стойности на кръвното налягане, подчерта лекарят. Ако има и промени в кръвоносните съдове, въпреки ниските стойности на кръвното налягане, би могло да се получи инсулт, допълни още проф. Постаджиян. От първото настъпване на симптомите трябва да се търси медицинска помощ, посъветва специалистът.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Смъртността от исхемичен инсулт в България е 4 пъти по-висока от тази в Германия, като през 2015 год. в страната ни смъртните случаи са били 154 на 100 хиляди души, а в Германия - 38 на 100 хиляди, посочи акад. Миланов, цитирайки данни от доклад на Световната здравна организация. Страната ни е на водеща позиция в Европа по брой на инсултите и на инвалидизираните пациенти. По думите му пациентите не се отнасят достатъчно сериозно към стойностите на кръвното си налягане, което е един от основните фактори за поява на инсулт. Проф. Миланов допълни, че другите рискови фактори са предсърдно мъждене, висок холестерол, висока стойност на кръвната захар, диабет, прекомерен прием на солена и мазна храна, тютюнопушене, ниска физическа активност и стрес.

източник: Дир.бг

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 30 Октомври 2019 14:20
  Каква е съдбата на тежко болните НЕ от Covid-19?

  Миналата нощ журналистката Елена Дюлгерова разпространи във Фейсбук апел към медиите за помощ относно медицинския казус със съпруга ѝ, който е бил докаран от „Спешна помощ” в Окръжна болница „Св. Анна” с влошено състояние след прекаран инсулт. Не е приет за лечение с мотива, че „състоянието му не е извън нормите”.

 • Сряда, 30 Октомври 2019 14:20
  Делян Пеевски дари още 300 000 лева на 18 болници

  Уникредит Булбанк и Shell дадоха по 100 000 лева, "Лукойл" дари 20 000 литра гориво за линейките

 • Сряда, 30 Октомври 2019 14:20
  "Лукойл България" дарява 20 000 литра гориво за болници

  Дарението цели да подпомогне усилията на всички медици, които в момента са на първа линия в борбата с епидемията от COVID -19

Оставете коментар