Сряда, 12 Август 2020

Четвъртък, 31 Октомври 2019 15:04

Лили Иванова, Анжел Вагенщайн и още 6 творци с награди за цялостен принос в културата

Ще получават пожизнена държавна парична награда, а Кирил Маричков е предложен за орден „Стара планина“ - първа степен

Лили Иванова и Анжел Вагенщайн да получават пожизнена държавна парична награда предлага Министерският съвет. Тази година примата на българската поп музика отбеляза юбилей, а наскоро именитият режисьор навърши 97 години.

Правителството предлага пожизнени държавни парични награди на осем творци за особени заслуги към българската държава и нацията, съобщи пресцентъра на правителството.

Предложението е внесено от министъра на културата на основание чл. 2, ал. 1, т. 1 и чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

Държавни парични награди за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата се предоставят на: проф. Анатоли Кръстев – музикант и педагог; Анжел Вагенщайн – режисьор и сценарист; Андрей Дреников – композитор и музикант; Георги Дюлгеров – режисьор и сценарист; Иван Стайков – музикант и поет; Иван Иванов – поет; Лили Иванова – поп-изпълнител и артист; Христо Ганев – режисьор и сценарист.

Правителството реши още да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаване на Кирил Маричков с орден „Стара планина“ - първа степен, за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Освен като изпълнител, музикант и композитор, Кирил Маричков е познат и с активната си обществена дейност и ярко изявена гражданска позиция. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар