Четвъртък, 12 Декември 2019
Понеделник, 11 Ноември 2019 12:01

Борисов: Ще свържем Егейско с Черно море и то без войни

"Ще можем да кажем на българите - можем да доставим газ отвсякъде, никой не може да ви спре парното", увери премиерът и заяви, че отваряме пътя на Гърция към Севера

"С един бърз път Бургас - Александропулис ще свържем Егейско с Черно море, ще си открием по един кей - без войни, а на базата на взаимно-изгодното сътрудничество. Това сега правим с колегата Мицотакис (премиерът на Гърция)", каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията в Хасковска област на строежа на газовата връзка Гърция – България.

"На Гърция отваряме път към Севера  - Украйна, и т. н., а ние  можем да получаваме товари отдолу (бел.ред. - от Егейско море).

Винаги съм казвал, че с Гърция трябва да си разпределим така ресурсите, че те да имат достъп до Черно море, а ние - до Егейско. 

Тук се забавихме малко заради археолозите, над 4 млн. лв. държавата е отделила. Не съм сигурен, че догодина октомври ще е толкова слънчев, за да се надяваме да го открием, така че може би ще трябва да бъде готов за септември", каза още Борисов, който изтъкна, че присъстват посланиците на САЩ, на Гърция, на Азербайджан.

Министър-председателят прави инспекцията заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, тъй като по газовото трасе ще може да идва американски втечнен газ, доставен на терминалите на гръцките пристанища. Присъстват още и посланиците на Гърция и Азербайджан, откъдето се очаква също да идва газ.

"Ако на една сергия можеш да докараш краставици от четири - пет места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще докара конкуренция, не да сменим един доставчик с друг", каза още Борисов. И даде думата на посланик Мустафа. Която заяви на български: "Енергийната сигурност е много важна!"

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Борисов от своя шега се пошегува, че с темпото, с което дипломат №1 на Вашингтон у нас учи български, ще остави преводача й без пари. Премиерът увери, че догодина по това време диверсификацията ще бъде реална. "Ще можем да кажем на българите - можем да доставим газ отвсякъде, никой не може да ви спре парното".

"Най-хубавото е, че там където строим, а ние строим навсякъде, археолозите намират уникални неща, на 7000 години намериха каменни сечива. Много сме доволни от нашите археолози. Работят много бързо, повече хора, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", похвали се Борисов пред чуждестранните гости.

Интерконекторът ще стига от Стара Загора до гръцкия град Комотини. На българска територия газопроводът ще е 140 километра. Междусистемната газова връзка между Гърция и България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Евросъюза.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:01
  Сергей Лавров: САЩ вече не могат да спрат „Турски поток“ и „Северен поток 2“

  Тръмп и Лавров са потвърдили на съвместната си среща, че отношенията помежду им трябва да се развиват

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:01
  Румен Петков: България вероятно е единствената държава в Европа, която няма договорена цена за газ

  На 1 януари ние вече не сме транзитираща страна, поради престъпното поведение на триото Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов, заяви лидерът на АБВ

 • Понеделник, 11 Ноември 2019 12:01
  Посланикът на Турция Н.Пр. д-р Хасан Улусой пред BIG5: Борисов и Ердоган действително са добри приятели

  Имаме една турска мъдрост, че „човек най-добре го познава неговият съсед”. Като резултат на това разбиране се формират и нашите взаимоотношения. Чувствам се наистина късметлия, че мандатът ми в България се случи точно в период на възход на тези добри взаимоотношения, подчерта пред BIG5 посланикът на Турция у нас. Той коментира свободата на медиите в Турция, както и възможностите за съвместното производство на отбранителна техника, военни машини и боеприпаси. „Тази сфера може да бъде много добре разработена. Бихме могли да засилим съвместното производство на военната техника и да продаваме на трети страни. Това е много перспективно и смятам, че бихме могли да развием тази ниша. Това са тенденции, които за в бъдеще биха могли да се реализират”, подчерта в интервюто си за BIG5 пред журналистката Оля Ал-Ахмед посланикът на Турция у нас Н.Пр. д-р Хасан Улусой.

   

Оставете коментар