Петък, 03 Юли 2020

Понеделник, 11 Ноември 2019 12:01

Борисов: Ще свържем Егейско с Черно море и то без войни

"Ще можем да кажем на българите - можем да доставим газ отвсякъде, никой не може да ви спре парното", увери премиерът и заяви, че отваряме пътя на Гърция към Севера

"С един бърз път Бургас - Александропулис ще свържем Егейско с Черно море, ще си открием по един кей - без войни, а на базата на взаимно-изгодното сътрудничество. Това сега правим с колегата Мицотакис (премиерът на Гърция)", каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията в Хасковска област на строежа на газовата връзка Гърция – България.

"На Гърция отваряме път към Севера  - Украйна, и т. н., а ние  можем да получаваме товари отдолу (бел.ред. - от Егейско море).

Винаги съм казвал, че с Гърция трябва да си разпределим така ресурсите, че те да имат достъп до Черно море, а ние - до Егейско. 

Тук се забавихме малко заради археолозите, над 4 млн. лв. държавата е отделила. Не съм сигурен, че догодина октомври ще е толкова слънчев, за да се надяваме да го открием, така че може би ще трябва да бъде готов за септември", каза още Борисов, който изтъкна, че присъстват посланиците на САЩ, на Гърция, на Азербайджан.

Министър-председателят прави инспекцията заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на САЩ у нас Херо Мустафа, тъй като по газовото трасе ще може да идва американски втечнен газ, доставен на терминалите на гръцките пристанища. Присъстват още и посланиците на Гърция и Азербайджан, откъдето се очаква също да идва газ.

"Ако на една сергия можеш да докараш краставици от четири - пет места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще докара конкуренция, не да сменим един доставчик с друг", каза още Борисов. И даде думата на посланик Мустафа. Която заяви на български: "Енергийната сигурност е много важна!"

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Борисов от своя шега се пошегува, че с темпото, с което дипломат №1 на Вашингтон у нас учи български, ще остави преводача й без пари. Премиерът увери, че догодина по това време диверсификацията ще бъде реална. "Ще можем да кажем на българите - можем да доставим газ отвсякъде, никой не може да ви спре парното".

"Най-хубавото е, че там където строим, а ние строим навсякъде, археолозите намират уникални неща, на 7000 години намериха каменни сечива. Много сме доволни от нашите археолози. Работят много бързо, повече хора, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", похвали се Борисов пред чуждестранните гости.

Интерконекторът ще стига от Стара Загора до гръцкия град Комотини. На българска територия газопроводът ще е 140 километра. Междусистемната газова връзка между Гърция и България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Евросъюза.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар