Сряда, 23 Септември 2020

Петък, 29 Ноември 2019 16:05

Българските собственици на Efbet - под лупата на Финансовото разузнаване на Великобритания

В имейл до медиите Финансовото разузнаване на Великобритания съветва Националната агенция за криминални престъпления да се запознае с докладите SARs за незаконни транзакции и други финансови престъпления

Финансовото разузнаване на Великобритания е било уведомено за скандалните злоупотреби на собствениците Efbet – търговската марка на компанията Brobet LTD, регистрирана в Малта (Brobet Limited Reg.No: C 40842, Villa Ichang, No.16, TriqMons.Alfredo Mifsud, TaТXbiex XBX1063, Malta). Собственици на фирмата са Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир Найденови.

На Острова започва масирано разследване на високо ниво на хазартната дейност на Найденови, научи BIG5.bg. По информация на наши източници, британски медии са получили имейл с препоръка да се запознаят с казуса на Efbet от SARs (Suspicious Activity Reports ) - Доклади за подозрителни дейности, публикувани в уебсайта на Британската национална агенция за криминални престъпления – NCA, както и да подават там информация, с която те разполагат за дейността на българските собственици на хазартната марка Efbet.

Уточняваме, че SAR включват подробна информация за транзакции, които са подозрителни или дори изглеждат такива. Целта на подаването на SAR е да помогне на правителството да идентифицира лица, групи и организации, участващи в измами – като финансиране на тероризъм, пране на пари и други престъпления. SAR-докладите играят важна роля за създаването или допълването на големи разследвания за пране на пари или финансиране на тероризъм и други наказателни дела в международен мащаб.

Нека припомним, че десетки онлайн медии в Англия гръмнаха със скандала Efbet, който вече от цял месец тресе страната ни. Преди това по темата вече писаха цял куп издания в България, Гърция и Малта.

Английски медии: Най-големите хазартни босове в България са свързани с расистките скандали и пране на пари!

Както вече писа BIG5, подобни разследвания срещу компанията Brobet на Найденови, която държи марката Efbet, текат още в Гърция, Румъния и Италия. Информация от малтийската полиция дори подчертава, че Найденови са свързани с италианската мафия в Сицилия и Милано, а някои британски и гръцки журналисти твърдят, че собствениците на Efbet са били част от корупционни схеми, финансови измами и укриване на данъци на територията на няколко държави.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 29 Ноември 2019 16:05
  Световни банки са участвали в пране на пари

  Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2017 година

 • Петък, 29 Ноември 2019 16:05
  DW: Г-н Борисов, имате ли дете от Борислава Йовчева?

  Само на пръв поглед този въпрос е много личен и е неприлично да се задава. Когато обаче той е свързан със съмнения за пране на пари и тежка корупция, е просто задължително. Направи го Вилдан Байрямова. Ето защо:

 • Петък, 29 Ноември 2019 16:05
  Само един свидетел срещу Божков за престъпното сдружение

  Цялото престъпно сдружение около обвиняемия Васил Божков, за което твърди прокуратурата, се крепи само на показанията на бившия му съдружник Цветомир Найденов.

  Това записа Апелативният спецсъд в определението, с което потвърди, че обвинената по делото секретарка на Божков - Йоана Чолакова, излиза от ареста срещу 30 хил. лв. гаранция, съобщи БНР. Определението на апелативния съд е окончателно.

  Чолакова е обвиняема по "първата" организирана престъпна група на Васил Божков - за пране на пари, невнесени такси, принуда на държавни служители и т.н. Затова и днес прокуратурата претендираше, че тежестта на обвинението е достатъчен аргумент тя да бъде в ареста, за да не влияе на свидетели и да не извърши нови престъпления. За нея Цветомир Найденов свидетелства, че била в "изключително близки, доверителни отношения" с шефа си, "организирала и ръководела част от неговите срещи" и дори имала достъп до всички помещения в "Нове АД холдинг", разказва "Клуб Z".

  Адвокатът й Владимир Манолов контрира, че всички твърдения на Найденов са в смисъл "чул съм", "известно ми е, че" - без никой да го пита откъде му е известно, откъде е чул нещата, които твърди.

  "Неговите твърдения са непроверени - никой не смее да му зададе контролни въпроси. Подобни са и разпитите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов", каза адвокатът.

  "Това не са разпити, а монолози, в които те защитават себе си, не изтъкват факти. А прокуратурата не задава уточняващи въпроси, защото се страхува да не се срути конструкцията на обвинението", допълни той.

  Апелативният съд прие, че протестът на държавното обвинение срещу пускането на Чолакова под гаранция е напълно неоснователен и че за последните 4 месеца и половина с нищо не е надградено първоначалното обосновано предположение, че жената е член на организирана престъпна група на Божков.

Оставете коментар