Сряда, 23 Септември 2020

Понеделник, 02 Декември 2019 09:32

И Италия гръмна: Най-големите хазартни босове в България са свързани с расистки скандали и пране на пари

Цяла серия от медии, които доскоро рекламираха Efbet, съобщавайки за лиценза й на Ботуша, се отказаха от публична подкрепа за компанията и съобщиха за скандала, който тресе 5 държави вече повече от месец

Десетки онлайн медии в Италия гръмнаха със скандала Efbet, който вече от повече от месец тресе няколко държави. След като по темата вече писаха цял куп издания в България, Великобритания, Гърция и Малта, сега хазартната компания се превърна и в любопитна тема и за публиката в Италия.

Поводът е, че Цеките вече имат лиценз за хазартна дейност и за Ботуша, но това, видимо от публикациите, по-скоро притеснява италианците.

Сайтовете ossolanews.it и torinoggi.it публикуваха материал със снимка на бившия вече президент на футбола Борислав Михайлов и Боян Найденов, един от собствениците на Efbet, напомняйки, че български футболни фенове са предизвикали демонстрации на гнусен расизъм, песнопения на маймуни и платени футболни хулигани, които очевидно бяха на стадиона само за да развалят футболната игра.

Италианските медии напомнят всички глоби за последните 10-15 години, наложени от УЕФА на българската федерация и български футболни отбори.

Медиите се спират също така и на темата с оставката на Боби Михайлов и последвалите проверки на ДАНС.

Ето какво пишат колегите от Италия:

„Оставката на Борислав Михайлов обаче беше само върхът на айсберга. След расистките обиди срещу футболистите на британския национален отбор скандалът се разрасна. Дълго време в България съществува връзка между футбола и организираната престъпност. Доста често ултрасите действат под натиска, наложен от външни влиятелни сили. Има много случаи, в които футболното хулиганство е използвано специално за отприщване и предизвикване на хаос по време на мачове. И това може да е така. Подозирайки фонов сценарий, специалните сили също разследват спонсорите. Това доведе до поредица от събития, които е малко вероятно да бъдат просто случайни“, пише torinoggi.it.

Медиите на Ботуша разкриват още, че специалните служби в България са започнали проверка на възможността едни от най-големите босове в хазарта в страната – Стефан Найденов, да стои зад инцидента, пише caffeinamagazine.it.

„Въпреки мрежата от информатори на УЕФА в цяла Европа, работещи по решаване на проблема с определянето на мачове, серията спортни манипулации изглежда е организирана доста добре и тя е направена от синовете на българския хазартен бос. Найденов е обвиняван не само в различни прояви на спортна корупция, но странични източници също съобщават, че за Стефан Найденов работи Марио Коструков, човекът, който доскоро наблюдаваше корупцията към БФС.

Заедно със синовете си Боян Найденов и Цветомир Найденов, Стефан Найденов, ръководи една от най-големите компании за хазартни игри в Източна Европа – Efbet. Търговската марка е собственост на Brobet LTD и е сред основните спонсори на футбола в България. Съвсем наскоро компанията Efbet е замесена в огромен скандал, който разкри чудовищен брой нарушения на Закона за хазарта в България, както и на Закона за ограничаване на плащанията в брой (ЗЗЛД), който се извършва систематично от собствениците на Efbet, разкрива и torinoggi.it.

„След дълго разследване на Efbet и неговите собственици агенти от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) щурмуваха централата на Efbet на 4 октомври. Българските медии публикуваха много информация по темата, свързвайки семейство Найденов с корупция, пране на пари и други финансови престъпления. Освен това по неофициална информация от службите, имената на собствениците на букмейкъра бяха свързани и с хора, които са част от организираната престъпност и корупция не само в България, но и в други европейски страни. И все пак сагата за Efbet не свършва до тук.

Подобни разследвания срещу компанията Brobet, която е собственик на марката Efbet, започнаха също така и в Гърция, Румъния и Великобритания. И докато информацията от малтийската полиция подчертава, че българите са свързани с италианската мафия в Сицилия и Милано, някои британски и гръцки журналисти твърдят, че Стефан Найденов и синовете му са били част от корупционни схеми, финансови измами и укриване на данъци на територията на Гърция. Нещо повече, италианските медии съобщават, че хазартният бос Стефан Найденов е бил част от комунистическите тайни служби в страната си. Той е работел под псевдонима „Николов” и е бил вербуван от служителя на Държавна сигурност Кр. Кръстев още през 1980 г. – факти, излезли преди това и в други медии от Великобритания и Гърция.“

wow-media.bg

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 02 Декември 2019 09:32
  Световни банки са участвали в пране на пари

  Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2017 година

 • Понеделник, 02 Декември 2019 09:32
  DW: Г-н Борисов, имате ли дете от Борислава Йовчева?

  Само на пръв поглед този въпрос е много личен и е неприлично да се задава. Когато обаче той е свързан със съмнения за пране на пари и тежка корупция, е просто задължително. Направи го Вилдан Байрямова. Ето защо:

 • Понеделник, 02 Декември 2019 09:32
  Само един свидетел срещу Божков за престъпното сдружение

  Цялото престъпно сдружение около обвиняемия Васил Божков, за което твърди прокуратурата, се крепи само на показанията на бившия му съдружник Цветомир Найденов.

  Това записа Апелативният спецсъд в определението, с което потвърди, че обвинената по делото секретарка на Божков - Йоана Чолакова, излиза от ареста срещу 30 хил. лв. гаранция, съобщи БНР. Определението на апелативния съд е окончателно.

  Чолакова е обвиняема по "първата" организирана престъпна група на Васил Божков - за пране на пари, невнесени такси, принуда на държавни служители и т.н. Затова и днес прокуратурата претендираше, че тежестта на обвинението е достатъчен аргумент тя да бъде в ареста, за да не влияе на свидетели и да не извърши нови престъпления. За нея Цветомир Найденов свидетелства, че била в "изключително близки, доверителни отношения" с шефа си, "организирала и ръководела част от неговите срещи" и дори имала достъп до всички помещения в "Нове АД холдинг", разказва "Клуб Z".

  Адвокатът й Владимир Манолов контрира, че всички твърдения на Найденов са в смисъл "чул съм", "известно ми е, че" - без никой да го пита откъде му е известно, откъде е чул нещата, които твърди.

  "Неговите твърдения са непроверени - никой не смее да му зададе контролни въпроси. Подобни са и разпитите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов", каза адвокатът.

  "Това не са разпити, а монолози, в които те защитават себе си, не изтъкват факти. А прокуратурата не задава уточняващи въпроси, защото се страхува да не се срути конструкцията на обвинението", допълни той.

  Апелативният съд прие, че протестът на държавното обвинение срещу пускането на Чолакова под гаранция е напълно неоснователен и че за последните 4 месеца и половина с нищо не е надградено първоначалното обосновано предположение, че жената е член на организирана престъпна група на Божков.

Оставете коментар